Policajac NYPD-a koji je izveo zahvat gušenja, Chokehold, na Ericu Garneru neće se teretiti za njegovo ubojstvo

Black Lives Matter prosvjed
1 komentar

Policajac NYPD-a koji je izveo zahvat gušenja na nenaoružanom Afroamerikancu Ericu Garneru, doprinoseći tako njegovoj smrti, neće biti optužen za bilo kakav zločin. Slučaj Garnera potaknuo je protestni pokret Black Lives Matter.

Savezni tužitelji odlučili da neće podići optužbu protiv policajca NYPD-a, Daniela Pantalea, zbog njegove uloge u Garnerovoj smrti. Taj potez dolazi samo dan prije isteka roka zastare. Savezna velika porota također je odbila progoniti Pantalea.

Dana 17. srpnja 2014. godine, policija je stigla u trgovinu na Staten Islandu, kako bi uhitila 43-godišnjeg Garnera zbog sumnje da je nezakonito prodao cigarete bez poreza. Kad je Garner odbio surađivati, policija ga je silom uhitila. Pantaleo negira da je koristio zahvat gušenja, tvrdeći da je umjesto toga koristio zakonit policijski manevar poznat kao “sigurnosni pojas”.

Kad su ga oborili na tlo, Garner je više puta rekao: “Ne mogu disati”, a policajci su nastavili s uhićenjem. Garner je naposljetku izgubio svijest, tada su policajci prekinuli uhićenje i pozvali hitnu pomoć. U bolnici je proglašen mrtvim, otprilike sat vremena nakon incidenta.

Ured medicinskog istražitelja u New Yorku utvrdio je da su prethodni zdravstveni uvjeti bili čimbenik njegove smrti, ali da je glavni uzrok tome bio manevar policije.

Garnerova smrt dovela je do niza prosvjeda protiv policijske brutalnosti i postala središnja priča iza pokreta Black Lives Matter. Njegova molba od tri riječi za policijske službenike, “Ne mogu disati”, usvojena je kao jedna od parola pokreta.

Garnerova kći, Erica Garner, pojavila se kao jedno od glavnih javnih lica pokreta godinama nakon njegove smrti. Dok je tražila pravdu za svog oca, vodila je i dva puta tjedno marševe na mjesto smrti svoga oca. Međutim, Erica je umrla 2017. u dobi od 27 godina nakon srčanog udara koji ju je ostavio u komi.

Američka policijaBlack Lives MatterPolicijska brutalnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezevakucica
4 godine prije

Tko pisne- srce mu se stisne?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI