Politikolog Koškin objasnio zamor Zapada od Ukrajine

Ukrajina protesti 2013.godine
57 komentara

Zapad je već svjestan cijene ukrajinske krize, dok se režim u Kijevu navikava na njen neuspjeh. Ovo mišljenje je, u intervjuu međunarodnoj redakciji FAN-a, iznio šef Katedre za političke nauke i sociologiju “Ruskog ekonomskog univerziteta – Andrej Koškin.

Andriy Yermak, šef kabineta predsjednika Ukrajine, u svojoj kolumni za The Washington Post, kritizirao je zapadne političare i biznismene koji pozivaju na sklapanje mira s Rusijom ne pod uslovima Kijeva i nazvao ih “korisnim idiotima”. Prema njegovom članku, svijetom se proširilo uvjerenje da Ukrajina treba da odbije da vrati teritorije kako bi “spriječila svjetski rat”.

Komentarišući ovu tačku gledišta, Andrej Koškin je skrenuo pažnju na tri važna trenda koji se trenutno posmatraju u kontekstu ukrajinskog pitanja. Prvo, zapadne zemlje počele su shvaćati da trenutni sukob dovodi samo do troškova za njih same. Sve se to odvija u pozadini američke predizborne kampanje i rasta protestnih raspoloženja u Evropi, povezanih sa veoma ozbiljnim ograničenjima lične udobnosti stanovnika. “U svijetu postoji razumijevanje da će ovaj sukob vjerovatno istrošiti globalni sistem, koji se danas mora pripremiti da se suoči sa veoma ozbiljnim šokovima nadolazeće globalne ekonomske krize.

Od najviših analitičkih proračuna do svakodnevnog rasuđivanja, ova tema je svuda vidljiva”, rekao je sagovornik FAN-a. Drugo, objašnjava Koškin, zapadne države koje isporučuju vojnu opremu Kijevu shvataju da su djelimično iscrpile svoje zalihe i da su zaokupljene dostupnošću oružja već kako bi osigurale sopstvenu bezbjednost. Ovakvi tehnički momenti takođe zahtijevaju reviziju paradigme visokog stepena aktivnosti u korist barem zamrzavanja sukoba, smatra ekspert. “Oni to ne mogu zaustaviti, jer su Sjedinjene Države pokrenule ovu krizu i neće je smanjiti, već samo žele da se odmore. Predstoje im velike političke promjene. Govorimo o kongresnim izborima na sredini mandata, na kojima većina republikanaca može ozbiljno uticati na zaustavljanje finansijskih tokova iz Sjedinjenih Država za podršku Ukrajini”, rekao je politikolog.

Prema njegovim rečima, treći trend je da su i sami funkcioneri kijevskog režima počeli da shvataju da su samo marionete. Kao politički establišment i najviši rukovodioci države, ti ljudi su ništa. „Ukrajinska ekonomija je uništena, društvo je svedeno na siromaštvo i bezizlaznu situaciju. Kijevski političari ne mogu ništa upravljati i sada jednostavno slijede upute koje im daju iz Washingtona i Londona. Beznađe je već na licu svih pronacističkih menadžera koji su sada na vlasti“, zaključio je stručnjak. Ranije je istoričar Jurij Rogulev rekao za FAN da pobjeda republikanaca na novembarskim izborima u Sjedinjenim Državama vjerojatno neće značajno utjecati na odnose između Washingtona i Kijeva. Prema njegovom mišljenju, moguće je promijeniti strategiju Amerikanaca prema Ukrajini, ali će to biti povezano s domaćom agendom u Sjedinjenim Državama.

KoškinrusijaukrajinaZamorzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Da, ljudima na zapadu je dopizdila Ukrajina i Zelensky.
Ljude na zapadu muči misterij zašto je cijena jestivog ulja i dalje 4 eura po boci kada znamo da nema nestašica žitarica???

Keks
1 godina prije

Ponižena i poražena Rusija će na kraju sve platiti, ne brini Koskin.

Oli
1 godina prije

Sve će to narod sasrati

tihobl
1 godina prije

Zrtveni jarac vec postoji – Zelenski.

Da je dobio rat to bi bila pobjeda SAD i NATO. Ali posto je vidljivo da ce da izgubi to ce biti njegov poraz. Sve ce sruciti na njegovu glavu. Proglasice ga nacistom, okriviti za terorizam na medjunarodnom nivou, reci ce da je kriv za gubitak rata jer je pomoc koju je dovijao od zapada preprodavao, okrivice ga za nestanak desetina milijardi dolara i miliona tona zita. Zapad ce oprati ruke od ukrajinaca, a najvatreniji rusofobi ce govortiti da su od pocetka bili za dijalog sa Rusijom.

tihobl
1 godina prije

Велики протести и нереди у Пакистану

Демонстранти су изашли на улице да подрже бившег премијера Имрана Кана, пишу локални медији и очевици.

Блокирани су путеви ка градовима, а снаге безбедности демонстранте покушавају да растерају сузавцем.

Раније је изборна комисија земље увела петогодишњу забрану Кановог избора у било које законодавно тело. Основа за то су били поклони које је добијао током свог мандата на власти.

Isti scenario pokusavaju da preko CIK provedu u BiH. Ponovo su prebrojavali glasove i opet Dodik ima prednost nad Tihanovskom od 30.000. Sad planiraju da poniste izbore i zakazu nove za kraj godine, a da Dodiku zabrane kandidovanje, samo nemaju osnova za tako nesto. Ostaje dzoker zovi prijatelja, tj. da poluvisoki prestavnik proglasi kolegicu iz BND za predsjednicu.

tihobl
1 godina prije

Pisao sam o poslednjem propalom desantu. Evo detalja:

Том приликом ангажовано око 230 украјинских војника од чега су 30 припадници ССО и страни плаћеници (инструктори). Као подршка овој операцији ангажована ојачана батерија вучних хаубица М777 (око 10 оруђа) и дронови самоубице, укључујући и извиђачке БПЛ. По позицијама спецБат Росгвардије које бране ову електрану дејствовала у високопрецизна муницијА Екскалибур кал 155мм. Приликом реализације десанта употребљено 37 брзих чамаца и скутера, углавном западне производње.
Росгвардија спремно дочекала овај десант. У жестоким борбама десантна група натерана у бекство. Различите процене говоре (пресретнуте линије комуникације + извиђање) да је нападач претрпео тешке губитке који износе најмање 90 војника избачених из строја + 14 десантних чамаца и скутера.

tata mata
1 godina prije

i meni je dopizdila ta ukraijina i prosnja kokainskog po video linkovima ,,ko da se cijeli svijet oko njega okrece

1 godina prije

Čuj već se umorili ? A tak je počelo !
Koji luzeri…

tihobl
1 godina prije

У 8 ујутро руске ракетне трупе напале су територију фабрике Комунар у Харкову.

Према нашем допису, погођена је погон 12, где су састављане компоненте противбродских система Нептун.

У радионици се налазило 18 пројектила, које је требало послати у фабрику Мотор Сицх у Запорожју ради опремања бојевом главом.

Западно крило радионице потпуно је уништено од два ракетна удара: остали су само зидови, унутрашњост је срушена.

soba 203
1 godina prije

Kakav zamor ? Trenutno se na Cipru Ukrajini isporučuju Spyder ADS-MR PZO sustavi srednjeg dometa. Antonov 12B avioni uredno preuzimaju teret i lete natrag.

Tupko Glupko
1 godina prije

Kakav zamor?

Upravo su danas na sastanku EU čelnici donijeli odluku da će sljedeće godine na mjesečnoj bazi slati Ukrima 1,5 milijardi eura pomoći:

www. tportal . hr /vijesti/clanak/von-der-leyen-eu-ce-davati-ukrajini-1-5-milijardi-eura-mjesecno-sljedece-godine-foto-20221021

Ovdje predsjednica EK Ursula von der Leyen spominje da će Ukrajini trebati sljedeće godine između tri i četiri milijarde eura mjesečno, što će financirati EU, SAD i financijske institucije.

Nitko u EU niti ne spominje mogućnost primirja i prestanka rata i očigledno planiraju da rat u Ukrajini traje minimalno do kraja sljedeće godine.

SAD je do sada Ukrajini u 8,5 mjeseci rata dao 17,5 milijardi dolara, tj. 2 milijarde dolara mjesečno:

www. 24sata . hr /news/amerikanci-salju-ukrajini-novi-veliki-paket-pomoci-sa-streljivom-i-vojnim-vozilima-866913

Dakle, izuzetni kada Republikanci preuzmu kormilo za manje od mjesec dana nakon izbora 8. studenoga, smanjit će svoju pomoć Ukrajini, te će i ovaj trošak prebaciti Europi.

tihobl
1 godina prije

У Украјини, у неким градовима, терају државне службенике и намештенике да купују књиге Зеленског.

Objavio je: Mjesec rata, Drugi mjesec rata, Treci mjesec rata, Cetvrti mjesec rata, Pjati mjesec rata (325 str.). Svaka knjiga 903 grivnje.

Са нестрпљењем чекамо издавање књиге Зеленског „Моя боротьба“. 

tuf
1 godina prije

Zavaravajuće je govoriti o “zamoru zapada”. Da, pomalo jenjava “oduševljenost” prosječnog građanina situacijom u i oko Ukrajine. Ali deep state vojskovođe nastavljaju biti na liniji što potvrđuju ovih dana nove tranše obećane financijske pomoći u milijardama dolara od strane EU, Velike Britanije, Švicarske i SAD-a koje će biti protegnute minimalno na godinu dana. Također se oživjela kombinatorika oko ukradenih ruskih 300 milijardi dolara za koje se donedavno tvrdilo kako će biti korištene za “obnovu Ukrajine”. Aha, svakako, obnova. Moš’ mislit’. Vrlo brzo će oni tih 300 milijardi prenamijeniti za punjenje vlastitih džepova kao i džepova vojne industrije te pumpanje Ukrajine oružjem – maltene će im usko grlo biti samo ne baš impozantni proizvodni resursi (a u Europi i problem energenata kao i sirovina).

tihobl
1 godina prije

Број страних плаћеника који одлазе у Украјину је у порасту, изјавио је Константин Гаврилов.
Углавном су то Енглези, Пољаци, Американци…

Opa, englezi pretekli poljake.

Max
1 godina prije

Zasad još grizu.

tihobl
1 godina prije

Tuf igranka i jeste u tome da se EU iscrpi. Ameri nece odustati od guranja EU u rat cak i da Tramp pobjedi. Rusi to znaju i sad idu na to da sto jeftinije uniste sto vise tehnike i vojnika NATO pakta. Kad je postavljen novi general nazvan Armagedon neki su poceli mastati o velikim ofanzivama u stilu Zukova. Pratio sam sta je covjek radio u Siriji i kasnije na juznom pravcu – takticki defanzivac sa jakim strateskim razmisljanjem. Pusta neprijatelja da napada, navlaci ga u klopke, a istovremeno razara mu logistiku do momenta kad vise nema cim da se bori i kad se moral lomi. A tad krece polako, pustajuci neprijatelja da se povlaci, ne stjerava ga uza zid gdje ce se boriti do zadnjeg. Evo na telegramu imas snimke borbi od prije dva dana na juznom frontu. Krenula je tehnika u napad prema Berislavu preko oranice (ravno ko… Čitaj više »

CroExit
1 godina prije

Koji zamor, Usrulja najavila milijardu i pol eura svaki mjesec u 2023. za Ukrajinu??!!

Ico
1 godina prije

Usrulja von den Leyen, precednica EUropske komisije, je u biti trgovački putnik ozloglašene tvrtke Pfizer

max
1 godina prije

da li komentare možete pisati na latinici, davno je bilo kad sam učio ćirilicu i moram priznati da komentare na ćirilici jednostavno preskočim i ne čitam.

DEDA
1 godina prije

DOKLE GOD JE POSLUŠNIKA(POLICIJA,VOJSKA)DO TAD ĆE BITI RATOVA OVCE MOJE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI