Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za planiranje događaja pod lažnom zastavom koji će uzrokovati masovne žrtve

Ukrajina i Rusija
29 komentara

Rat u Ukrajini nakon ruske invazije nastavlja se odugovlačiti s novim znakovima upozorenja koji se pojavljuju posljednjih dana, koji ukazuju da obje strane možda planiraju napade lažnom zastavom koji će ubiti hiljade i dodatno eskalirati sukob.

U izvještaju  lista The Hill, ukrajinski predsjednik Zelensky optužio je Rusiju za zavjeru da planira uništiti veliku branu i hidroelektranu koja se trenutno nalazi u dijelu zemlje koji kontrolišu moskovske snage.

“Govoreći na sastanku Evropskog vijeća, Zelensky je rekao da njegova zemlja ima dokaze da je Rusija postavila mine u hidroelektranu Kahovka i da bi se mogla spremati da je digne u zrak, upozoravajući da bi takav napad mogao poplaviti kritični grad Herson i uzrokovati pitanja hlađenja u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani”, navodi se u izvještaju, iako nije jasno koji su to “dokazi” niti kako su do njih došli.

Ipak, ukrajinski predsjednik je napomenuo da će, ako se takav napad zaista i izvede, to biti katastrofa za ukrajinske civile koji žive u tom području.

Brana ove hidroelektrane sadrži oko 18 miliona kubnih metara vode, rekao je on. „Ako ruski teroristi dignu u vazduh ovu branu, više od 80 naselja, uključujući Herson, biće u zoni brzih poplava. Stotine, stotine hiljada ljudi mogu biti pogođene.”

On je dalje napomenuo da su ruske trupe već izbacile radnike na brani i da su od tada preuzele potpunu kontrolu nad objektom.

“Oni imaju potpunu kontrolu nad stanicom”, dodao je Zelenski. “Neophodno je djelovati odmah kako Rusija ne bi imala priliku da realizuje ovu katastrofu.”

U protekle skoro dvije sedmice Rusija je pojačala napade na ukrajinsku energetsku mrežu, a Kijev je rekao da je napadnuta već jedna trećina elektrana u zemlji. Dramatične tvrdnje Zelenskog povezuju se s ovom temom Ukrajine koja je nedavno osudila pokušaje degradacije njene nacionalne energetske infrastrukture.

Začudo, iako ne po prvi put, obje zaraćene zemlje trenutno optužuju drugu za velike operacije lažne zastave u toku. Ruski državni mediji objavili su u četvrtak neke neobične tvrdnje.

„Ukrajina ima nuklearnu bombu pripremljenu u Mikolajvu koju će eksplodirati, a zatim okriviti Rusiju, tako da SAD imaju opravdanje da se direktno umiješaju u rat i lansiraju rakete na Rusiju,“ primijetio je BBC „Ruski posmatrač“ Francis Scarr.

“Skoro od početka ruske invazije krajem februara, optužbe za lažne zastave obiluju i ruskim i ukrajinskim medijima, a ponekad ove teorije guraju direktno od najviših zvaničnika. Ranije optužbe da je hemijsko oružje korišteno na početku rata, međutim, nikada nisu potvrđene i kasnije su ih umanjili zapadni zvaničnici i stručnjaci.”

U međuvremenu, Bajdenova administracija rasporedila je veliki kontingent čuvene 101. vazdušno-desantne divizije u Rumuniju, gdje izvode vježbe gađanja u blizini granice zemlje s Ukrajinom. Raspoređivanje u Evropu je prvo za diviziju u skoro 80 godina kada su elementi skočili u Francusku tokom Dana D.

„Spremni smo da branimo svaki pedalj NATO tla“, rekao je zamjenik komandanta divizije Brig. General John Lubas, izjavio je za CBS News: „Donosimo jedinstvenu sposobnost, iz naše sposobnosti zračnog napada… Mi smo laka pješadijska snaga, ali opet, tu mobilnost donosimo sa sobom, za naše zrakoplove i zračne napade.”

hersonMikolajevrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da je nemački PVO sistem IRIS-T već u upotrebi i da je ispalio 24 rakete – oborio dve rakete “kalibar” i jedan dron . Učinak je 8 raketa za jedan pogodak. Rakete im brzo ponestaju i stalno traže još. Ovaj novi “napredni” sistem još nije primljen u nemačkim jedinicama, pa je rukovanje tim sistemima povereno nemačkim instruktorima.

Jomla
1 godina prije

Pokažite mi jedan false flag koji nije polučio željene (od izvođača) rezultate! To što su raskrinkani ne znači puno…

Гавран
1 godina prije

“To je g*vno neću da jedem. To je hleb (kruh), jedi ga!” Ili: “Neprijatelj zlonamerno napada sam sebe, sve do potpunog kraha, ne bi li nas pobedio”. Logika koju kolektivni zapad koristi za dresiranje svog stanovništva primenljiva је samo za kućne ljubimce.

Vojni analitičar
1 godina prije

U pravu si. To je ono najstrašnije u cijeloj priči.

Lopata
1 godina prije

a plan je uključiti i Poljsku slavensku braću, pa onda i ostale. Čehe, Slovake, opet zakuhati Južnoslavenski rat. Daleko su od Slave otišli Slaveni. Neprijatelj kojem smo davno, davno odsjekli glavu je polako puzao, gmizao, rastao i sad je metastazirao na cijeli planet te ima sto glava. I ubija bez milosti, a nema nikoga da mu se suprostavi. Vladimir Šalomović koji je pobio ili ranio preko 150000 ruskih mladića i muškaraca sa svojom “puzajućom” vojnom operacijom, je polutan i guja u njedrima majke Rusije. zmijoliki žele vladati nad spaljenim svijetom, sa šakom mješanačkog roblja koje će preživjeti i doživjeti njihov vrli novi svijet

Mrčikola
1 godina prije

Redovita doza prhcanja zemaljske sirotinje.
Da postoji promil šanse da Rusija pokrene nuklearni armagedon, majstori bi sami pomeli Ukrajince i ključeve Ukrajine bi na zlatnom pladnju donijeli Rusima, a ovu glupost, da NATO-u treba povod za napasti Rusiju, neću ni komentirat.
“Rokne” li, ikad, nešto žestoko po Londonu i Baselu, ovi “rusi” s tim neće imati nikakve veze nego će značit da je “netko odozgor” konačno odlučio da razbije ovu ogromnu koncentraciju zla nagomilanog na Zemlji i da stvari ponovo dovede u prirodnu ravnotežu.

Max
1 godina prije

Rusi su prvi upozorili na to.

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Ha ha ha nema niko na zapadu damu za “false flag” blizu Rusije,znaju to sotonjare dobro a i znaju kakav bi odgovor bio,lako se bilo kurčiti po Avganistanu,Viva VVP ,Viva Madre Rusia

tihobl
1 godina prije

Rusi upravo dovrsavaju modernizaciju 800 tenkova i 800 aviona. A dovrsavaju i doobuku druge ture mobilisanih. Izgradjeno je 60 novih poligona za obuku, vecinom za uvjezbavanje gradske borbe. Jos malo i bice stvoreni preduslovi da se bez problema mobilise jos milion do dva novih vojnika.

nessy
1 godina prije

Valjda je svima do sada jasno da su glupi Rusi sami minirali svoj cjevovod, u koli su ulozili desetine miljardi $$$, da bi mogli okriviti NATO. False flag, nista novo. Sada treba, za uzvrat, ocekivati kidanje telefonskih i internetskih kabela izmedju Evrope i USA, koje ce naravno, obaviti USA, samo da bi mogli okriviti Rusiju. I to da bi mogli udariti rusiji 612. paket sankcija, koji ovaj put ukljucuje zabranu izvoza cackalica, od kvalitetnog bora iz Sibira. Cudi me da Rusi nisu do sada sprasili ICBM, ne takticku, nego, neku ozbiljnu, na Moskvu, samo da bi okrivili NATO humanirarce. Izmedju ostalog, sami su sabotirali Krimski most, da bi okrivili ove idiote, pardon, Ukrajince. Hoce ti Rusi, nikad s njima nisi na cisto. Inace, Ukrajinci samo promatraju, i broje stetu koju Rusi sami sebi rade. Gdje god pogine Ruski vojnik, optuze Ukrajince, a zapravo ih Rusi sami ubijaju. Zasto? E, zato.

Lucija, prva
1 godina prije

Pogledajte ova mišljenja i sami izvucite zaključke: O.prljsvoj bombi: “„To nije atomska bomba. To znači da se ne pokreće nuklearna lančana reakcija koja ima ogromnu eksplozivnu snagu“, naglašava u intervjuu za DW Volfgang Rihter, bivši pukovnik Bundesvera i član istraživačke grupe za bezbednosnu politiku u nemačkoj Fondaciji nauka i politika (SWP). Smrtonosni talasi toplote, pritiska i usisavanja koji se šire daleko, kao i izuzetno opasno neutronsko zračenje koje vetar i kiša mogu takođe da prenesu na velike udaljenosti – sve to se događa prilikom eksplozije nuklearnog oružja. Ali ne i kod prljave bombe, kaže Rihter. Shvaćate li poruku? Baciti će je. Btw, budući da zračenje havarirane nuklearne centrale može biti gore i doprijeti dalje nego neke manje atomske, znamo koja je ura. Pogotovo ako se koristi baš onaj radioaktivni materijal iz nuklearke. “Do sada su, međutim, prvenstveno bile tretirane kao teroristička pretnja. Na primer, 2003. policije u Tbilisiju u Gruziji… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Podsjetnik: “Ukrajinska pjevačica Margarita Meleshko i vojni orkestar OS Ukrajine u skladu s ukrajinskom i ruskom antifašističkom tradicijom izvode poznatu partizansku pjesmu Komandant Sava (Kovačević naravno). Link Ovo odlično oslikava duboku podijeljenost ukrajinskog društva u kojem neonacisti pune 32g rade na nacifikaciji Ukrajine, a što je eskaliralo 2014. u tzv narandžastoj revoluciji koja je zapravo bila klasičan državni udar financiran od strane USA s 5 mlrd $ (po priznanju mnogih dužnosnika američke administracije). Ista podijeljenost pune 32g postoji kod nas jer iako u Ustavu RH postoji ono “nasuprot NDH” i kod nas se glorificira ustaštvo pod plaštom tada (2.SR) nepostojeće Hrvatske vojske jer znamo da su ustaše bili kolaboracionisti, krvoločni nacistički psi dok je jedina prava hrvatska vojska nosila petokraku i bila u sastavu NOV i POJ, ali partizanske žrtve se ignoriraju uprkos USTAVU u čijim temeljima je ZAVNOH. Tako se službeno obilježava Bleiburg uz pokroviteljstvo Sabora RH dok se… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI