SAD će poslati Patriot u Ukrajinu

Patriot raketni sistem
47 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena finalizira planove za slanje sistema Patriot u Ukrajinu, izvijestio je CNN u utorak. Kijev mjesecima traži američke sisteme protivvazdušne odbrane, dok Rusija nastavlja sa udarima na ukrajinske vojne i infrastrukturne ciljeve.

Plan je u završnoj fazi i potrebno mu je odobrenje od ministra odbrane Lloyda Austina prije nego što se može poslati Bajdenovom stolu na njegov potpis, navodi se u izvještaju, citirajući tri anonimna američka zvaničnika. Očekuje se Austinovo odobrenje, a najava bi mogla biti objavljena već ove sedmice, rekli su zvaničnici za CNN .

Jedna baterija rakete Patriot sastoji se od pogonske jedinice, komandne stanice, radarske jedinice i antena i do osam lansera montiranih na kamione, od kojih svaki drži četiri rakete zemlja-vazduh. Razvijen od strane američkog odbrambenog izvođača Raytheon, sistem ima domet do 99 milja (160 km) i može presresti dolazeće projektile ili avione.

Sistem Patriot je opsežno testiran tokom Zaljevskog rata, a Pentagon je tvrdio da je uspješno presreo 45 od 47 iračkih projektila Scud tokom šestosedmičnog sukoba. Međutim, izraelska vojska je kasnije otkrila da je “jedan ili možda nijedan” Scuds zapravo presretnut, dok je u izvještaju New York Timesa iz 2017. godine utvrđeno da je sistem Patriot neefikasan kada ga Saudijska Arabija koristi protiv projektila Huti ispaljenih iz Jemena.

Nejasno je koliko će Patriot sistema SAD poslati Ukrajini. CNN je pisao da će raketne baterije prvo otići u bazu američke vojske u Grafenwoehr-u u Njemačkoj, gdje će ukrajinske posade biti obučene za upravljanje njima. Mreža je takođe primetila da obuka na platformi Patriot obično traje „više meseci“.

SAD su već poslale u Ukrajinu protivvazdušne sisteme NASAMS kratkog dometa, ali Kijev je posebno tražio baterije Patriot od oktobra, kada je Rusija počela dosledno udarati ukrajinsku vojnu komandu i ciljeve električne mreže kao odgovor na ukrajinske napade na njenu infrastrukturu, uključujući Krimski most.

Pentagon je krajem prošlog mjeseca rekao da ovaj zahtjev “razmatra” Bajdenova administracija.

Moskva se glasno protivila raspoređivanju Patriota i bilo kakvog osoblja NATO-a za podršku u Ukrajinu, a zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev upozorio je da će oni postati „legitimne mete“ ruskih snaga.

BidenPatriotSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Patrioti imaju veliko iskustvo sa iranskim dronovima.

1 godina prije

Da nemamo nikakvo predhodno znanje poslednje dve vesti kristalno jasno odslikavaju situaciju. Vašington naoružava jednu stranu u sukobu najnaprednijim oružjem, čak šalje ne samo privatnu vojsku već i regularne trupe (britanske ali to mu ga dođe na isto) a na sav glas priča kako ne učestvuje u tom ratu, kako bi trebalo da se sve reši pregovorima… Sve se svodi na želju Vašingtona da Rusi krenu prvi na NATO a da će onda oni “morati da se brane”. Međutim, ni Rusi nisu “žvakali kravatu” – kakva god da im je propaganda teško da njihovo stanovništvo proguta priču da su ih Rusi napali u Ukrajini raketirajući im patriote ili pržeći poljske pa i britanske trupe. Da je u pitanju Srbija ili neka druga vojno beznačajna država zapadna populacija bi se pravila kao da ih se to ne tiče ali je sa Rusijom drugačija situacija: dobro oni znaju šta sve od Rusa… Čitaj više »

bruegel the elder
1 godina prije

“The SAMP/T air defense system made by France and Italy will be given to Ukraine

SAMP/T is one of the best air defense systems in the world, a battery holds 4 launchers each with 8 Aster missiles that can fly up to 4.5 Mach, reach an altitude of 20km and a range of 120km “.Kada već gori opasno,treba gasiti benzinom……….

1 godina prije

Sam Patriot sistem košta mislim u zavisnosti od toga koji uzimate slabiji PAC-3 je oko 6 a PAC3-MSE je oko 8 miliona dolara,neka jedna raketa koju koristi košta od 50 000 -100 000 dolara (ovo sam lupio jer stvarno ne znam pravu cijenu ali ne vjerujem da je jeftinije) za to vrijeme Iranski dron Shahed ili Geran košta oko 20 000 eura,računica je jasna koliko dugo će amerikanci izdržati da doniraju ili Ukri da kupuju projektile koji se nisu uopšte pokazali efikasnim protiv ovih drpnova u S.Arabiji gdje Huti svako malo njima bombarduju neki aerodrom i da stvar bude još luđa S-300 košta oko 300 miliona dolara a najjači Patriot oko osam tako da mi nije jasna ova glupost oko prikazivanja Patriota kao najsavremenijeg PVO sistema

Гавран
1 godina prije

Patrioti u Saudi. Arabiji ništa nisu oborili od Iranskih raketa starog tipa iz Jemena. Skupi i neefikasni. U ostalom videćemo korist od njih. . Zapad nešto uvozi u Ukrajinu a nešto izvozi. Leonkov konstatuje da su nekada ljudi u svetu na transplataciju čekali mesecima, ali to se u poslednje vreme promenilo. od događaja u Ukrajini redovi su, ističe, praktično nestali. Prema njegovim rečima, ovo što se sada dešava u području Artjomovska nije nikakva novina, takve stvari su se dešavale i ranije. „Još 2018. godine, za vreme Ilovajskog i Debaceljskog kotla, na mestima gde su se vodile borbe pronađene su grobnice ukrajinskih vojnika kojima su izvađeni organi. Pre tri nedelje je stigla ozloglašena Elizabet Debru sa predstavnicima takozvane privatne vojne kompanije “Mocart”. 320 hiljada ukrajinskih vojnika vodi se kao nestalo. „Kada su iz bolnice u Lavovu novorođenčad prodavana i iz njih vađeni organi, onda je glavni lekar te bolnice bio zatvoren… Čitaj više »

Potpuffer
1 godina prije

A nešto tako kao je svim nama jasno, da Bidenu treba pamperske za starce, Jer kad se ukenja u njih, on stvarno misli, da je neko uklopio grijanje stolice 😂 on je tako dementen, da se čovjek mogu izgubiti na lastnem dvorištu bez GPS navigacije😂

Гавран
1 godina prije

Za sada protiv dronova tipa “leteći traktor” nikakve efikasne odbrane nema ni jedna strana. Radar ih ne vidi ic senzori ne raspoznaju a i kada ih gađaju raketa je skuplja do stotinu dronova.

Tone
1 godina prije

“Ukrajinu čeka poraz, ma koliko je Amerika kljukala oružjem” – Peter Van Buren, American Conservative.
Military watch – “sistem Patriot se pokazao izuzetno neučinkovitim u dosadašnjim sukobima, bolje da ga ne šalju u Ukrajinu, jer ga više niti jedna zemlja neće kupiti”

eks
1 godina prije

Moraš odmah otići na neuro-psihijatrijsku kliniku, kod tebe je veoma ozbiljan poremećaj.

Tom
1 godina prije

U Ukrajinci se vodi rat NATO pakta protiv Rusije.

Amar
1 godina prije

Ako prodje koja ruska raketa,sto se moze ocekivati onda je to veoma losa reklama za najbolji americki sistem.Mislim da se amerikanci ipak nece usuditi.

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da im Rusija to vrati zracno expres postom. Direktno Bidenu u krilo..

darijoman
1 godina prije

Ako ništa uništit će ih Rusi na kraju krajeva sa hipersonicima

Špiro
1 godina prije

Amerika je največe zlo na ovom svijetu!!!

eukolonija
1 godina prije

Što reći. Morate će Putin pozvati Hute iz Jemena da to svojim bespilotnim letjelicama neutraliziraju poput onih u Saudijskoj Arabiji

Snig
1 godina prije

Vama na znanje, Patriot je već u Ukrajini i Rusi to dobro znaju. Zato i ne lete s onim svojim bombarderima blizu granice. I kao dodatak, ne samo Patriot.

Davor
1 godina prije

Vidim sve se lome oko uspostavljanja mira i oko mirovnih pregovora. Kao što je Merkelica rekla, ovo je bilo planirano još prije 2014.

tuf
1 godina prije

Patriot je toliko odličan PZO sustav da je uspješno obranio saudijske rafinerije od napada jeftinih dronova koje su im poslali Jemenci. Tu i tamo zaluta i pogodi gradske četvrti, ali nemojmo sad o neuspjesima. Uspjeh potvrđen u prilogu.

Tupko Glupko
1 godina prije

Nego, daj ti nama pojasni kako to da Rusija sa godišnjim vojnim budžetom u 2022. od 48 milijardi dolara pobjeđuje u Ukrajini nasuprot vojnog budžeta izuzetnih od 750 milijardi dolara?

Da nabrojimo sve NATO države u Europi koje šalju vojnu pomoć Ukrajini, na taj iznos bi trebao dodati još nekih 250 milijardi, što je ukupno 1.000 milijardi dolara, tj. jedan bilijun 😃

Max
1 godina prije

Samo Najmodernija verzija nešto vrijedi a pored nje prolaye starije balističke rakete tipa Scud.

mrdo
1 godina prije

Mnogo si “duhovit”, pljuc.

Voltaire
1 godina prije

Da te kante valjaju, ne bi to dobila Ukraina… Pentagon je tvrdio da je uspješno presreo 45 od 47 iračkih projektila Scud tokom ???? Scud proizveden 1957 pa i prackom ih mozes oboriti 🙂

Lucija, prva
1 godina prije

Ala ljudi…
Prvo, PVO se gradi kao sustav.
Drugo, Ukrajina je veeeliiikaaa.

To ste trebali proučiti još kada su Izraelci argumentirali zašto Iron Dome ne bi bio odgovarajući…

Koliko nečega treba samo za Kijev?
4 ili 5…Patriota ili nečeg drugog samo za mete na određenoj visini…

Red Dog
1 godina prije

Neka im.
Patriot protiv dronova je kao pistolj protiv komaraca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI