Ukrajina doživjela ponižavajući poraz u Soledaru nakon nemilosrdnog ruskog napada

Wagner grupa
138 komentara

Borci grupe Wagner u potpunosti su opkolili Donbasov grad Soledar i sada čiste široku mrežu tunela u gradskim rudnicima soli, tvrdi šef privatne vojne kompanije Jevgenij Prigožin.

Vijest je stigla nakon sedmica intenzivnih borbi u oblasti koju su izvori s obje strane, ali posebno onih koji su prokijevski, opisali kao “mlinac za meso”. Uprkos kontinuiranom, iako sporom, ruskom napredovanju, ukrajinske vlasti su odlučile da se ne povlače po cenu ogromnih gubitaka.

„Želim da ponovim da je Soledar potpuno oslobođen i očišćen od jedinica ukrajinske vojske“, rekao je Prigožin u saopštenju u sredu uveče. “Ukrajinske trupe koje su odbile da se predaju su uništene.”

Prigožin je procijenio da je 500 ukrajinskih vojnika poginulo u završnoj fazi borbi, nakon što su ih Wagnerove snage opkolile. To je povrh ostalih koji su ranije stradali.

Cijeli grad je zatrpan tijelima ukrajinskih vojnika”, rekao je on.

Dok se pucnjava i dalje može čuti u zapadnom predgrađu Soledara, sada je jasno da će ruske snage izaći kao pobjednici. Njihova pobjeda će zauzvrat urušiti 70 km dugu dionicu odbrane Kijeva.

Ulozi

Soledar je konglomerat nekoliko naselja nastalih oko rudnika soli i željezničkih stanica. 2001. godine, kada je Ukrajina posljednji put izvršila popis stanovništva, ovdje je živjelo oko 13.000 ljudi. Grad se proteže duž desne obale rijeke Bakhmutke od jugoistoka prema sjeverozapadu. Krajem 2022. postao je zloglasna urbana ratna zona. U mirno doba, međutim, bio je poznat kao najveći izvor mineralne soli u srednjoj i istočnoj Evropi, pokrivajući oko 80 % potreba Ukrajine. Duboki rudnici soli također su učinili Soledar turističkom i rekreativnom destinacijom uz obilaske pećina.

Postojala je, međutim, i druga, vojna svrha grada i njegove industrije, što je bilo tipično za Sovjetski Savez. U slučaju Soledara, nekoliko njegovih istrošenih rudnika korišteno je kao prostrana i sigurna vojna skladišta.

Prošle godine je ovaj do tada zanemaren aspekt Soledarovog identiteta postao njegova najistaknutija karakteristika. Proizvodnja soli je prestala, a fabrika gipsa je prestala sa radom; jedini posetioci su sada bili ukrajinski vojnici – a razvoj astme bio je njihov najmanji problem.

Strateške pozicije

Soledar je postao fokus ruskih ofanzivnih operacija prošlog maja, nakon što su trupe  zauzele Popasnaju i probile prvu liniju ukrajinske odbrane. Ukrajinska komanda pretvorila je grad u glavni dio svoje druge odbrambene linije, dio utvrđenja duž linije Dzeržinsk – Bahmut (Artjomovsk) – Soledar – Seversk.

Sve do početka avgusta, borbe su se nastavile oko Soledara: ruske snage su bile zauzete odsijecanjem džepova ukrajinskih snaga u blizini Severodonjecka i Lisičanska i postepeno napredovale prema Soledaru i Artjomovsku,  zauzimajući usput utvrđenja u Pilipčatinu i Pokrovskom. Jedinice Wagner i 6. kozački puk iz Luganska postepeno su prelazile u područje borbe. Ruske trupe su uživale neospornu nadmoć u pogledu artiljerije, ali su se na horizontu pojavili neki rani znaci ‘gladi za municijom’.

Rusi nisu uspjeli da probiju ukrajinsku odbranu jednim rafalom. Trupe, iscrpljene nakon velike operacije oslobađanja čitave Luganske Narodne Republike (LNR), jednostavno nisu mogle da se probiju kroz brojčano nadmoćnije ukrajinske snage.

Ukrajinsku odbranu na tom području činila je 93. mehanizovana brigada uz podršku brojnih jedinica Teritorijalne odbrane. Drugu liniju formirala je 24. mehanizovana brigada, koja je pretrpela gubitke tokom ranijih borbi u Popasnoj. Kombinovano, ove snage su bile dovoljne da zadrže napade duž većeg dela linije Artjomovsk-Soledar-Lisičansk, deo utvrđenja koje neće biti  probijeno do decembra – razvoj koji bi na kraju značio poraz za Ukrajince.

Ipak, tokom ljeta 2022. ukrajinska odbrana u toj oblasti bila je jaka – toliko da se jedan od glavnih glasnogovornika ukrajinskih medija, Aleksej Arestovič,  hvalio da Rusi neće zauzeti nijedan ukrajinski grad dalje od Lisičanska, uključujući Artjomovsk i Soledar. Linija fronta se stabilizovala, a vojske su prešle na poziciono ratovanje. Na poljoprivrednom zemljištu Donbasa, polja su odvojena trakama drveća kako bi se spriječila erozija tla; ove trake su bile utvrđene i korištene kao uporišta. Ruske trupe su odvajale poljoprivredno zemljište od Ukrajinaca, po 500 metara – međutim, bio je potreban nekonvencionalan pristup da bi se postigao odlučujući prodor.

Do tada su se ruske jurišne grupe, pod okriljem artiljerijske vatre, probijale polako, ali postojano, kroz ukrajinsku odbranu. Njihova prva uspješna operacija, koja je označila početak bitke za Soledar, bilo je  zauzimanje fabrike gipsa Knauf Gips početkom avgusta od strane 6. kozačkog puka LNR vojske i jedinica Wagner. Zatim su, koristeći fabriku kao uporište, ruske snage uključile višemjesečne borbe u južnom dijelu grada, koji se sastojao od privatnih rezidencija, nekoliko blokova višespratnih stambenih zgrada, fabrike gipsa, kamenoloma gipsa i fabrike vatrostalnih materijala. .

Borbe su se otegle do kraja ljeta i do jeseni. Nakon  povlačenja iz oblasti Harkov i Krasnog Limana, počelo je novo navlačenje konopa  preko Peskog, Marinke i Avdejevke. Kasnije se ruska vojska  povukla iz Hersona, ali je uspela da zadrži Svatovo. U međuvremenu, situacija oko Soledara i Artjomovska ostala je nepromijenjena. Wagnerove snage, u saradnji sa jedinicama iz republika Donbasa i uz pomoć ruske avijacije i artiljerije, postavile su temelje za uspešno probijanje višeslojne ukrajinske odbrane.

Svježa krv

Ono što je konačno pokrenulo stvari bila je odluka Wagner grupe da se fokusira na taktiku napada i poveća svoje operacije povećanjem broja. Da bi dobio priliv svježe krvi, koristio se nekoliko pristupa. Prvo, prijateljski raspoloženi mediji stvorili su čitavu subkulturu koja je hvalila Wagnera kao vodeću vojnu silu i činila ga poželjnim da služi u svojim redovima. Ovaj promotivni napor pokrenuli su vojni blogeri (često i sami veterani Wagnera), novinari, muzičari i umjetnici, a svakako mu je pomogao i otvoreni šef grupe, Prigozhin.

Kao rezultat toga, kada je Rusija objavila delimičnu mobilizaciju, neki podobni ljudi su odlučili da bi bilo bolje da sami krenu u rat nego da sede i čekaju poziv na poziv. Volontiranje vam je dalo jednu privilegiju: Mogli ste birati kojoj se snazi ​​pridružiti. Wagner je bio jedan od najboljih izbora.

 

Drugo, odlučeno je da se započne regrutacija među zatvorenicima. Uz strogu disciplinu, ponuđen im je jednak tretman sa ostalim vojnicima i šestomjesečni ugovor, nakon čega im je obećano da će biti pomilovani i poništeni krivični dosijei. Prva jedinica sastavljena od takvih dobrovoljaca krenula je na front u julu, a oni koji su preživjeli do januara otišli su kućama, što se vidi na  snimcima koje su objavili Prigožinovi povezani mediji.

Čitav poduhvat ne bi bio toliko efikasan da nije bilo sistema obuke, u kojem su jurišne jedinice bile pripremljene za ovu ulogu, a da se ne gubi vrijeme na druge vještine koje bi u ovom kontekstu bile beskorisne. Drugi faktor je bio Wagnerov sistem borbene kontrole koji je omogućavao koordinaciju između mnogih malih grupa.

Do decembra, jurišne jedinice su dokazale svoju vrijednost u Artjomovsku,  probijajući ukrajinsku odbranu južno od grada. Ukrajinski komandanti morali su da šalju brigadu za brigadom na ovaj front, gubeći prilike u drugim oblastima.

Put do pobede

Linija fronta u Soledaru kretala se na sjever, prilično sporo. Ali ukrajinska vojska je imala gubitke. 93. mehanizovana brigada, koja je zaustavila Ruse kod Soledara u avgustu, toliko je razbijena da je izgubila borbenu efikasnost i  povučena je za pojačanje.

Zamijenila ju je 128. brdsko-jurišna brigada, koja je trebala biti izvučena iz borbe da bi se popunila nakon  teških borbi na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Ali ukrajinski generalštab morao je da povuče rezerve, tako da nije bilo dovoljno vremena da se popuni 128. brigada pre nego što je bila suprotstavljena Wagnerovim jurišnim trupama u Bahmutskom i Soledaru.

U potonjem, borbe su se pojačale duž bokova. Rusi su krenuli napred kroz industrijska područja Artjomovska, otvarajući mogućnosti za prodor na južnu periferiju Soledara i za napad na Jakovlevku sa sjevera.

Jakovlevka  je zauzeta 18. decembra, što je omogućilo dalje napredovanje prema Soledaru. Ukrajinci su izveli brojne kontranapade, pokušavajući da iskoriste drvene trake na poljima za svoju odbranu. Pad Jakovlevke bio je prekretnica koja je odredila budući uspjeh Soledara.

Situacija u industrijskoj zoni Artjomovska bila je drugačija. Napad je prekinut nakon što se linija fronta pomaknula nekoliko kilometara od autoputa. Ukrajinska vlada i zapadni mediji  opisali su ovo kao pobjedu,  tvrdeći da Rusi očigledno nisu bili u stanju da zauzmu Artjomovsk i da su morali da prebace fokus na manji cilj – Soledar. U stvarnosti, bitke u Artjomovsku i Soledaru bile su međusobno povezane.

Napredujući istočno od Artjomovska, Vagnerova grupa je preuzela prednost i uspela da juriša na Bahmutskoje. Od ljeta je linija fronta prolazila kroz selo, podijelivši ga na dva dijela, a ukrajinske oružane snage su postavile utvrđeni prostor u lokalnoj školi i skladišnim objektima u njegovom sjevernom dijelu. Nakon toga, događaji su krenuli brže. Dana 26. decembra Ukrajinci su  istjerani iz školske zgrade, a 9. januara Bahmutskoye  je gotovo potpuno oslobođeno, a ruske jurišne jedinice  prešle su na željezničku stanicu Dekonskaya.

U međuvremenu, ukrajinska odbrana u Soledaru pretrpjela je operativnu krizu, a garnizon stacioniran u gradu napadnut je na južnom i sjevernom krilu i nije mogao zaustaviti rusku ofanzivu. Kijevske trupe su bile iscrpljene sa nekim borcima koji su bježali sa svojih položaja, prema  Arestoviču.

5. januara je postala očigledna kriza odbrane Ukrajine, a njene snage  su se povukle iz južnog dela grada. Dana 6. januara izbile su borbe u prostorijama rudnika soli br. 1-3, koji se nalazio u centru grada. Sljedećeg dana, ukrajinska 46. aeromobilna brigada, jedna od najsvježijih jedinica na bojnom polju,  prebačena je tamo iz Artjomovska da pojača odbranu – ili bolje rečeno, da pokrije povlačenje kijevskih lovaca, u stvarnosti.

Prigožin je 9. januara  izvijestio da se vode borbe za kontrolu nad opštinskim zgradama Soledara. Do 10. januara, Rusi su preuzeli kontrolu nad centrom grada i opkolili ukrajinske jedinice koje se nisu povukle u zapadne dijelove Soledara. Zatim su dobili vremena do ponoći da polože oružje.

Šta se dalje događa?

U ovom trenutku je teško reći koliko bi ova retorika mogla biti efikasna za podsticanje ukrajinskih trupa na predaju. Bilo je slučajeva da su neki vojnici odustali, ali je bilo i sasvim drugačijih slučajeva – poput, na primjer, petorice ukrajinskih vojnika koji su radije skočili sa petospratnice nego da se predaju ruskom pritvoru tokom napada na Soledar.

Do srijede kasno, ruske trupe su uglavnom očistile centar Soledara. Očekuje se da će čišćenje rudnika soli trajati duže. Prema obavještajnim podacima otvorenog koda, Ukrajina priznaje da je rudnik 4 pod ruskom kontrolom, a njene trupe na istoku te tačke su opkoljene. Nema podataka o situaciji oko rudnika 7 i željezničke stanice Sol, koji su bili pod kontrolom ukrajinske vojske. Ovo su posljednja uporišta Kijeva na području Soledara i biće ih teško zadržati jer su svi putevi snabdijevanja otvoreni za neprijateljsku vatru.

Ruska ofanziva gađa ne samo Soledar, već i naselja na njegovim bokovima. Selo Podgornoje je već  pod kontrolom Moskve, a u toku  je ofanziva  za zauzimanje naselja Krasnaja Gora, koje se nalazi između Soledara i Artjomovska. Ako bude uspješna, ova operacija će odsjeći puteve snabdijevanja Artjomovska iz Slavjanska na sjeveru, ostavljajući mu pristup samo iz Konstantinovke i Časovog Jara.

U toku je i ruska ofanziva na željezničkoj stanici Sol, Krasnopolje i Razdolovka. Ako ovo bude uspjeh i trupe uspiju da pređu rijeku Bakhmutka, to će biti ozbiljna prijetnja za Seversk pod kontrolom Ukrajine, koji je strateški važan za ukrajinsku vojsku jer drži i Lisičansk i Kremennaju pod kontrolom.

Ukrajinski otpor u Soledaru i Artjomovsku trenutno slabi zbog intenzivne ruske ofanzive. Postoji jasan nedostatak ukrajinskih trupa spremnih za borbu za izazov da izdrže efikasnu ofanzivnu taktiku koju koriste jurišne jedinice Wagner PMC.

Ipak, ishod Soledarske ofanzive sada je na ruskoj komandi. Ostaje da se vidi u narednih nekoliko sedmica da li će komanda preuzeti rizik od velikih žrtava i pokušati pojačati ofanzivu ili će se vratiti na sporiju taktiku u slamanju ukrajinske odbrane.

Ovo je prva velika pobeda Rusije od povlačenja iz Balakleje, Krasnog Limana i Hersona i važna je za podizanje morala trupa. To je svakako gorka pilula za ukrajinsku vojsku. Možemo li očekivati ​​da se Kijev pokuša prilagoditi novoj situaciji i potražiti rješenja izvan okvira, ostaje da se vidi. Sve što sada znamo je da predsjednik Zelenski i dalje obećava ukrajinskom narodu da će povratiti cijeli Donbas, iako se njegove trupe povlače.

Autor : Vladislav Ugolni

ProbojrusijaSoledarukrajinaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
138 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
1 godina prije

Grad je očišćen samo je ostao rudnik,tu su se povukli oni najviše zaslijepljeni NATOm.

eks
1 godina prije

Otkuda sada Soledar, Artjomovsk, … ? NATO-Ukri su najavili da su do leta oni na Krimu i da će Rusi bežati sa Krima. “Opasna” im je propaganda.

Vox
1 godina prije

Po svoj prilici i Bahmut-u (Artjomovsk) su dani odbrojani i veoma brzo će pasti u operativno okruženje.

1 godina prije

Razvoj situacije na terenu pratim samom u globalu – ko napreduje, kolike su žrtve i koliko su bitne zauzete tačke. Ništa drugo mi nije interesantno, bitnije mi je šta se događa na višem nivou. Specijalni rat definitivno spada u taj viši nivo tako da propagandu lako prepoznajem. Bez obzira na istinitost samog teksta, deo naslova: “Ukrajina doživjela ponižavajući poraz…” formira stav čitaoca pre nego što pročita tekst. Da li je zaista u pitanju poniženje? Ja ne bih tako rekao, Rusija ima neuporedivo veći vojni potencijal tako da poniženje može biti samo ako oni negde dožive poraz – realno gledano svaki vojni uspeh ukrajinske vojske je veliki uspeh (ukoliko se ne radi o menvru u kome ostaju zarobjeni u “kotlu”).—————————- Ako želimo da znamo realnu situaciju onda moramo da razvijemo “propaganda senzor” – sada sam vam prikazao kako samo jedna reč koja ne odgovara istini može da višestruko uveća uticaj celog,… Čitaj više »

Otom potom
1 godina prije

Depopulacija i dehristanizacija belog čoveka na maximumu i što je najgore pakao sledi kad slome belog čoveka što kroz vaxovanje,što kroz ratna dejstva i lgbt,sledi najezda hordi iz Azije i Afrike.

Max
1 godina prije

Prema prikazanom riječ je o vrlo sofisticranoj vojnoj opreacihi koja za Ruse teče uspješno. Pad Soledara otvorio bi put prema Bahmutu a to bi u potpunosti prekinulo opskrbu ukrajinskih snaga.

Mrčikola
1 godina prije

Od Bakhmuta prema Dnjepru, protežu se Bidenove i Monsantove “parcele” koje će padom Bakhmuta bit ugrožene, i, stoga, ne bi čudilo da se u to područje upute i rezerve rezervi ukrajinske vojske da se spriječi potpuno okruženje grada.
Ama, baš, ništa ne znači što stari Sizif nije uspio odraditi posao…uz današnje “suplemente”, čuda su moguća…redakcijo, nije ovo reklama za “suplemente”…obična zayebancija je u pitanju. 😁

burt
1 godina prije

napravili su samo lokalni prodor od kolovoza, zauzeli dio grada i rudnik i to predstavljaju kao veliku pobjedu, ne može jedna privatna paravojska sastavljena od ex zatvorenika i avanturista pobijediti milijunsku ukrajinsku vojsku i NATO tehnologiju, samo je pitanje vremena kad stižu Bradley, Stryker, Leopard, Marder, AXM-10, Challenger 2, ukrajinska vlast dobit će svu pomoć koju im NATO može dati da se obračunaju sa ruskom vojskom i Putinovom vlasti

Amar
1 godina prije

Sta je ovo? Ocekivalo se da ce snazna ukrajinska vojska u nezadrzivom jurisu uskoro stici do Moskve.

MNK
1 godina prije

Vec sam spominjuo o tome prije. Nakon ukrajinskog zauzetka Khersona sa 3000 tisuca stanovnika, rusima i ruskoj propagandi i vama rusofilima trebala je nova pobjeda i evo, dobili su Soledar sa 10 tisuca stanovnistva. “Velika” pobjeda “velike” Rusije i druge armije na svjetu. Stvarno…
Koliko jos Rusima treba Soledara da zavrsi trodnevna specijalna operacija (to nije rat prema rusima). Koliko jos treba rusima mobilizacija za konacnu pobjedu?

Dawor
1 godina prije

Wooow …. “prejaka” je ta ruska vojska ….uskoro će ući i u Miami Beach !!!
😂😂😂😂😂

Kastro
1 godina prije

Pazi priče. Kad je Rusija izgubila Hetson, istočno i sjeverno bojište, tisuće km2 onda je to bilo strateško preslagivanje postrojbi. A kad Ukrajina izgubi grad onda je to ponižavajuće. E vidiš, zbog tog gubitka zapadne države povečavaju isporuku naoružanja Ukrajini. U Ukrajinu dolaze zapadni tenkovi i velike količine streljiva i topništva. Bumo vidli kak će to završit. Rusija ratuje protiv cijelog svijeta.

Ziv je Geza
1 godina prije

Danas citam na imbexu nekog vojnog strucnjaka, mislim da se potpisao kao Mario Galic,koji tvrdi da ce Putin izgubiti zbog tople zime i klimatskih promjena…..

Svasta sam vec cuo od hrvatskih analiticara ali ovo pomice granice ludila,malo po malo dodjosmo do tocke,gdje ce po hrvatskim analiticarima ishod rata odluciti ukrajinski meteorolozi.

Dakle nakon sto je putin 300.puta umro,300. puta obolio od raka i parkinsona,nakon sto su rusi izgubili 300 000 vojnika,nakon sto su izgubili 3000 tenkova,300 aviona,300 brodova,300 helikoptera……nakon sto vise nemaju municije,hrane,uniformi……nakon sto vise nemaju motiva, smisla, svrhe i nakon sto su po 300 put pred porazom…

Rusi oslobode soledar od nacista i upravo ih izvlace za usi iz nato stakornjaka….

Pera stosic i mario galic dozive zivcani slom i napisu kolumnu o vremenu buahahaha…….

Karma
1 godina prije

Jeli istina da ekipa u bezaniji ima dugine trakice na ruci?
Jadni slaveni umjesto da piske po anglosax demonima oni se kolju. Ukri su popili iluziju, pricu miki Mausa. Krvavo kabala kazaliste.

Komplicirano
1 godina prije

Zapad se preracunao u ovom sukobu,,,zna li se sta kada ce 65ti paket sankcija ,,,,,koje btw vracaju europu u kameno doba??? Pitam za tetku od frenda,,,

Realno
1 godina prije

Udri ruski brate, ne zali granateeeeeeeeeeeeeeeeeeee,
vidis da su cionazy govna navalila na teeeeeeeeeeeeeeee.

tihobl
1 godina prije

I dalje je kontrola stete na zadatku sa pricama “Soledar je strateski beznacajan”. Istina je da je Soledar nevjerovatno lako braniti zbog polazaja, vodenih barijera kojima je ispresjecan i mreze rudnika ispod njega. Ali i to nije glavno u cijeloj prici – daleko vaznije je koje je brigade NATO sprzio. Sa toliko jakih jedinica i sa tolikom vatrenom moci Soledar je bio neozvojiva tvrdjava. Postavlja se piranje pa kako je onda pao? E tu dolazimo do glavne stvari. Glavna stvar u cijeloj prici je nova taktika. Zato je izabran Vagner da se na njemu isproba novi pristup urbanoj borbi i nova doktrina. Rusi naravno cute o svemu ovome, a NATO je toliko zabrinut da se ne smije ni pomenuti da su rusi usavrsili novu taktiku. Najvise se moze doznati iz oprostajnih klipova ukropa. Kao prvo vagnerovci rade u malim grupama do 7-8 vonika (to je vise ukropa izjavilo). Kao drugo… Čitaj više »

Red Dog
1 godina prije

Secam se portparola druga Sadama: „Gazimo po lesevima, jedemo ih zive…“
Tako zvuci ukro-propaganda sada.
Jucer je jedan naslov bio doslovno „Rusi gaze po lesevima svojih vojnika“ (…pred nezaustavljivom ukrajinskom ofanzivom).
Sto gore stanje na terenu, tim vise propagande.
E sad, neki na zapadu kuze da stanje nije dobro, pa puzi neminovno pitanje „Dokle cemo baciti novac kad su izgledi losi?“
I jos, inflacija je oko 10 % a jasni uzrok toga je haos na trzistu energenata. Ako se ne normalizira stanje ce biti gore.
U meduvremenu se kupuje vreme sa: „Pa, taj Soledar ionako nije bio vazan“.

Boba Lazarević
1 godina prije

Sad Artemovsk, a onda ravno na zapad sve do Dnjepra i Odese.

tata mata
1 godina prije

kmece nemocno po citave dani ovi nasi dragi balkanski nacisti ,,znaci da ih putko dere ko musa jarca ,, valjda zasluzemo

Mario
1 godina prije

Čuj grad a ono selendra kao Rogatica..

Guten
1 godina prije

Cisto sumnjam da ce Rusima ista pomoci oslobodjenje Soledara, zapad dovlaci najnovije tenkove i to mnogo tenkova

goran
1 godina prije

sve što zelenski kaže javno odmah znate da je sve kontra

Karma
1 godina prije

Pardon da dodam ovo je rat izmedju GMO hrane i ne GMO hrane koju zastupa Rusija. Mosanto i ekipa su vec rastrgali zapadnu ukru. A i onaj grb sa ostima im nije bas slavenski malo baca na hazare kaze mi prijo na poslu. Zasto nismo u skoli ucili o hazariji i hazarima. Ljudi se sve vise pitaju. I mali ja isto 🙂
Laz i matrix stoljecima kroz sistem iluzije slobode i demokracije.

DEDA
1 godina prije

SIROTINJA PROIZVODI RATOVE A IMA JE 99% NA SVIJETU.

Alex Keller
1 godina prije

Ako je itko doživjeo poniženje u Ukrajini,onda su to Rusi. Pokazali su da su vojska i država za k…c! Nesposobnost da osvoje strateške pozicije i zadrže osvojeno,ukazuje na neminovnost poraza. I to od Ukrajine,koja je korumpirana,poludržava, a Ukrajinci sami ne znaju kamo spadaju i uglavnom bježe iz zemlje ,tko može. A sve te priče o superiornosti ruskog oružja su samo Potemkinova sela. Generale mijenjaju kao na pokretnoj traci,pa je očito da su svi nesposobni, što ukazuje na činjenicu da su i ruske vojne škole za krivi k…c!
No ovaj rat im je i trebao da shvate da ako se ne uhvate ozbiljno rekonstrukcije u vojsci, Rusija će uskoro prestati da postoji,jer je najpoželjnija nekretnina na planetu i zato Ameri šalju Ukrajini oružje,nadajući se da će Rusija toliko oslabiti,da postane vazal,poput EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI