Ukrajina granatira Donjeck sa američkim HIMARS-om

Donjeck
57 komentara

Ukrajinska vojska granatirala je stambena područja Donjecka kasno u subotu, teško oštetivši ili potpuno uništivši više kuća. Prema preliminarnim informacijama, kijevske snage su u napadu koristile različitu raketnu artiljeriju, uključujući sisteme HIMARS koje je isporučio SAD, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

Na snimcima sa lica mjesta vidi se nekoliko kuća uništenih tokom kasnovečernjeg napada. Za sada se nisu pojavile informacije o potencijalnim žrtvama među civilima.

Osim lansera M142 HIMARS, koji je na grad ispalio najmanje šest projektila, ukrajinska vojska je koristila sovjetski lanser BM-21 Grad, sa oko 20 raketa koje su pogodile sjever grada, rekao je Kulemzin na društvenim mrežama.

Grad Donjeck je gotovo svakodnevno podvrgnut artiljerijskim i raketnim napadima snaga Kijeva usred sukoba koji je u toku. Iako rijetko komentariše takve aktivnosti, Kijev je okrivio ruske snage, koje kontrolišu grad, da su ga same granatirale.

Donjeck, glavni grad istoimene republike, nedavno se pridružio Rusiji zajedno s još tri bivše ukrajinske teritorije nakon referenduma održanih krajem septembra. Kijev, kao i njegovi zapadni pristalice, odbacili su referendume kao “lažne” ankete, odbijajući da priznaju njihov ishod.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

donjeckrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Rusija je javno optuzila UK za direktno ucesce u napadu Sevastopolj sto kofrontaciju Istoka i Zapada dize na novi nivo.
Da bi se imala jasnija slika ovome treba dodati i rast tenzija oko Kine, na korejskom poluostrvu, Blistoku, Balkanu…

Keks
1 godina prije

Pa po ovakvim izvještajima već 10 godina ga ruše i nikako sruše, a gradovu koje su Rusi granatirali netaknuti, posebno su bili oprezni da ne naštete parkovima i gnjezdima ptica selica….neopisiva propaganda i nesrazmerni odnosi…ali Rusija…žrtva….nevini….ono kad propaganda dotiče retardirane…

Tupko Glupko
1 godina prije

“Kijev je okrivio ruske snage, koje kontrolišu grad, da su ga same granatirale.”

Ma tako je, tako Rusi isto granatiraju nuklearnu elektranu Zaporižje.
Koja je pod njihovom kontrolom još od ožujka.

I zapadni agitprop mediji će i ovu budalaštinu prenijeti.

Džudžan
1 godina prije

Ukrajina – država koja napada samu sebe?! Ja ako se branim od bratskog zagrljaja 4 puta brojnije i 100 puta bolja naoružane braće imam valjda pravo koristiti sve čega se mogu domoći. Braća bi bila sretna da se ja ne branim jer im to stvara probleme. Kakve budale!

tihobl
1 godina prije

Dan prije su ubili tri babe koje su se vozile autobusom. To je svakodnevnica Donjecka, ali i ostalih gradova. Herson je postedjeniji, vise ne gadjaju civilne ciljeve vec samo autobusku stanicu odakle su polasci za napustanje grada i pontonski most. Putin bi mogao rijesiti granatiranuje Donjecka tepih bombardovanjem par okolnih gradica, jer tamo nije vise ostalo do 5-6.000 civila. Jedini problem je stu su tamo za taoce ostavili rusko stanovnistvo, dok su ukropi svoje porodice sklonili jos prije 7-8 godina.

Sa druge strane imamo dobre vijesti – Mariupolj koji je van zone granatiranja se ponovo izgradjuje. Nicu nove zgrade, svake sedmice se po jedna zavrsi i podjele stanovi beskucnicima koji su ostali bez stana proljetos.

Ivan
1 godina prije

Kada ce Ukrajinci konacno sami ubiti Zelenskog za to sto im je napravio od Ukrajine uz pomoc americke stoke i one nistarije Bidena? Koliko im jos treba da se probude i shvate tko im je glavni neprijatelj?

Ziv je Geza
1 godina prije

Vec 6 mjeseci citam hvalospjeve i ode tom himarsu kao o nekom super oruzju sudnjeg dana,cak je i jihadi perica napisao kolumnu o tom super oruzju,zaintrigiran kliknem na gugla da vidim kakvo je to uopce oruzje, kad ono obicna haubica.

Pa si mislim kako moze desetak americkih haubica preokrenuti tijek rata protiv jedne nuklearane sile,ali eto, ocito da je nakon korone sve moguce, bitan je narativ i uporno ponavljanje gluposti, odnosno odvracanje paznje od realnog zivota, jer u realnom zivotu posklupljenje energenata, odnosno rast kamata na kredite ima milijardu puta razorniji ucinak po gojime, od jedne obicne haubice.

Xam
1 godina prije

Ima još prelaza preko Dnepra. Civile su maknuli zbog logistike i da se ne desi kaos ako civili u panici krenu u povlačenje. Vjerovatno su dovukli još artiljerije, doterali odbranu, pa sada čekaju ukre. Bar tako izgleda. G. Green Vrlo interesantno mi je, zašto su ukri čekali toliko vremena da ruje srede svoje pozicije. Prva greška njim je bila da su išli na uzimanje okoline Harkova. Kapitalna greška. Umjesto da zauzmu Hersonski mostobran. (Neko više napomenu, da bi u tom slučaju ukri trebali oko dvije brigade da bi poslije držali liniju) Druga greška njime bila, kad su dopustili da se ruje konsolidiraju, kad su zazeli liniju Davidov brod-Dudchany. Treča greška je njim sada, kad su čekali da ruje maknu civile i jačaju odbranu. Naravno ako njime je cilj, da zauzmu Herson. Odnosno ako pozadi nije neka mučka o napuštanju Hersona. Ostaje i mogučnost, da ukri nemaju više snage da pokrenu… Čitaj više »

Alex
1 godina prije

Granatirali su civilne objekte koji su prenamjenjeni u vojne objekte, štabove i skladišta. Naime, to i rusi svaki put izjave kad neselektivno sravne par civilnih ukrajinskih objekata.

eks
1 godina prije

Vašington je počeo sa davanjem naznaka Zelenom kako bi pokazao volju za pregovore sa Rusijom u cilju nalaženja diplomatskog rešenja. Veliki broj poginulih američkih, poljskih i engleskih bojovnika (koje oni predstavljaju kao plaćenike, a ustvari su vojnici regularnih snaga NATO) u Ukrajini postaje zabrinjavajući za američke psihopate. To dovoljno govori da su zapadnjaci shvatili i zaključili da rat protiv Rusije ne mogu dobiti . Sa druge strane, New York Times piše da Zeleni priprema potpunu evakuaciju stanovnika Kijeva zbog nedostatka struje, vode i grejanja. Vašington i London doveli su Ukrajinu do kolapsa , a pokušaj ofanzive na Herson biće zadnji trzaj “pokojnika”.

Ico
1 godina prije

VOL odimir ZELEN ski još je živ?!? Još ga nisu nalogodavci “ bacili pod autobus”?!?

eks
1 godina prije

Očigledno da se ti nisi probudio i ne znaš šta se dešava. Ukrajina i američke psihopate , iza kulisa, pripremaju predlog za pregovore sa Rusima, shvatili su da ne mogu poraziti Ruse. Kličko najavljuje potpunu evakuaciju stanovništva iz Kijeva , Ameri više ne mogu podneti gubitke svojih bojovnika (Ukrajina ih više nema) , kolaps je pred vratima. Ti samo nastavi da sanjaš i da slušaš propagandu iz Vašingtona i Londona. .

Max
1 godina prije

Vjerojatni potez očajnika.

Krle
1 godina prije

Nekad je stvarno frustrirajuća “mekoća” ruskog stava u sve češćim i podlijim navadama na Rusiju. Sveprisutno je neslaganje u vojnim, ekonomskim i političkim krugovima sa odlukama na vrhu. Jedno je sigurno, nemamo pojma o stvarnoj poziciji i mogućnostima Rusije da se odupre svim oblicima napada na nju. Dovoljno je pogledati debilne stavove komentatora na portalu koji su preslika stavova “većine” u “civiliziranim državama”. Sankcije i drugi oblici obuzdavanja i nanošenja štete Rusiji su prisutni i prije sukoba u Ukrajini. Lično smatram da SAD oduvijek rade na potčinjavanju i iskorištavanju Rusije a zadnjih par decenija na dezintegraciji na male, ovisne entitete. Podrška koju imaju u EU je čisti kukavičluk, strah da se i sami ne bi našli na udaru sankcija koje realno, nijedna od tih država ne bi dugo izdržala. I sam sam nerijetko frustriran ali siguran sam da vrh u Rusiji, znači ne sam Putin, donosi teške i odgovorne odluke,… Čitaj više »

Karma
1 godina prije

Kokain radi cudo od ludjaka koji nosi zelenu majicu vec duze vrijeme u suradnji sa ludom Usrulom von sotona iz Brisela.
Ameri? Sta rusi ne posalju Meksikancima oruzje pa da tresu kavez amerima tamo. Gamad sotonska, zlo iz pakla.
Dizel skoro 3 eura u skandinaviji. Eu javna kuca kauboja. Jos malo pa ce kombajni iz Holland uci u parlament i odnjeti govna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI