Američka vlada se suočava sa “obračunom” oko svoje politike u Africi nakon što joj je naređeno da povuče više od 1.000 vojnika iz Nigera i gubi pristup ključnoj bazi bespilotnih letjelica, rekli su za Politico upućeni u Washington.

SAD su prošle sedmice potvrdile da planiraju “uredno i odgovorno povlačenje” iz Nigera. Tranziciona vlada te zapadnoafričke nacije, koja je prethodno protjerala francuske trupe na sličan način, odlučila se za sigurnosnu saradnju sa Rusijom. Susjedni Čad također je navodno tražio od Amerikanaca da odu, kao dio šireg regionalnog pomaka od zapadnih sila na kontinentu.

U razgovoru za Politico, anonimni američki zvaničnici su tvrdili da se razvoj događaja svodi na to da Amerika slijedi ideološke ciljeve kada ima posla s afričkim nacijama. Washington je pokušao da uvjetuje pomoć demokratskim reformama i drugim političkim zahtjevima, što su neki afrički lideri odbili, tvrdeći da SAD “ignoriraju slična pitanja sa saveznicima u drugim dijelovima svijeta”, navodi se u izvještaju od ponedjeljka.

„U većini ovih vlada zaista ne žele da im se govori šta da rade“, rekao je jedan izvor. „Postoji duga istorija Zapada koji je afričkim zemljama govorila kako da vladaju i oni konačno govore ‘dosta’.”

Iza zatvorenih vrata, američki zvaničnici sve više pozivaju da se previde “izazovi u demokratiji” u korist održavanja pristupa prirodnim resursima afričkih nacija i držanja Kine i Rusije na udaljenosti, objašnjava Politico.

“Strah je, ‘u redu, mi ćemo otići, a Rusija će ući'”, rekao je jedan izvor. “Jesmo li zaista dobar partner ako odlazimo kada su oni najranjiviji?”

Moskva i Peking su kritizirali takozvani “poretak zasnovan na pravilima” koji promovira Washington, nazivajući ga krinkom neokolonijalističke politike. SAD koriste moralističku retoriku da potkopaju razvoj drugih nacija i da nametnu globalni ekonomski sistem koji koristi sebi i svojim saveznicima, tvrde kritičari.

Prema Politico-u, dio neuspjele američke strategije u Africi je pokušaj da se rusko prisustvo opiše kao “parazitsko”, što je pokušaj koji nije natjerao afričke lidere da preinače svoje odluke o partnerstvu s Moskvom.

Ostaje nejasno kada ili čak da li će američke trupe napustiti Niger, navodi se u izvještaju. Jedan izvor je rekao da bi Washington mogao pokušati pregovarati o načinu njihovog ostanka nudeći usluge obuke vojsci Niameya.