Pjongjang je održao veliku kombiniranu vježbu “nuklearnog protunapada”.

Pjongjang je izveo vježbu za testiranje sustava koordinacije nuklearnih snaga u scenariju protunapada, izvijestila je u utorak državna Korejska središnja novinska agencija (KCNA). Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un osobno je promatrao nekoliko super velikih višecijevnih bacača raketa kako ispaljuju salvu projektila prema otoku u Japanskom moru.

Vježba je održana u ponedjeljak i uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) testirala novu krstareću raketu “super velike bojeve glave” i novu vrstu protuzračne rakete, usred zajedničkih američkih i južnokorejskih zračnih snaga vježbe na poluotoku.

Glavna svrha vježbe bila je po prvi put testirati takozvani sustav zapovijedanja i kontrole “nuklearnog okidača” u zemlji, kao i ojačati “kapacitet za brzi protunapad državnih nuklearnih snaga”, napisala je KCNA. Vojne postrojbe uključene u vježbu usavršile su procedure i redoslijed operacija u hipotetskom scenariju kada se kao odgovor na napad izda alarm za nuklearnu krizu najviše razine Sjeverne Koreje.

© Korean Central News Agency (KCNA)

Salva projektila sa simuliranim nuklearnim bojevim glavama “precizno” je pogodila otočnu metu udaljenu oko 352 kilometra, navodi KCNA, dodajući da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un izrazio “veliko zadovoljstvo” rezultatima vježbe.

© Korean Central News Agency (KCNA)

SAD, Južna Koreja i Japan osudili su lansiranja kao prijetnju regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti. To će pitanje biti “na dnevnom redu” kada američki državni tajnik Antony Blinken ovog tjedna putuje u Peking, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller novinarima u ponedjeljak.

Pjongjang je u međuvremenu vježbe nazvao “jasnim signalom upozorenja” svojim “neprijateljima”, optužujući ih da vode operaciju “vojnog sukobljavanja”. Zajedničke vježbe američkih i južnokorejskih zračnih snaga, koje bi trajale do 26. travnja, izvodile su u prosjeku stotinjak letova dnevno, a pritom nisu niti pokušavale prikriti svoju “iznimno provokativnu i agresivnu prirodu”, tvrdi KCNA.