Nedostatak zapadnih zaliha oružja i neispunjena obećanja članica EU-a omogućili su Rusiji da napreduje na bojnom polju, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski visokim europskim dužnosnicima.

Zelenski je to izjavio tijekom videokonferencijskog obraćanja nacionalnim čelnicima i višim članovima birokracije EU, koji su se okupili na dvodnevnom summitu u Bruxellesu.

Ukrajinski čelnik ponovio je kako je njegovoj zemlji potrebna veća materijalna i financijska pomoć Zapada za nastavak oružanog sukoba s Rusijom.

“Sada ruska vojska osjeća svoju snagu u gotovo svemu što je povezano s oružanom komponentom. I upravo zbog te snage – u topništvu, u opremi, u sposobnosti djelovanja na nebu – oni nas pritišću na fronti i postupno se kreću”, rekao je.

Iako je zahvalio kijevskim donatorima na pomoći, Zelenski se požalio i na neispunjena obećanja.

“Nažalost, još nismo vidjeli milijun topničkih granata iz Europske unije o kojima se toliko raspravljalo. Također, neke druge inicijative još nisu do kraja provedene, a to se prvenstveno ogleda u tome što naši vojnici mogu koristiti na bojišnici”, rekao je. Ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da će “uspjeti u svojoj protuofenzivi”, ustvrdio je Zelenski, dodavši da je “jedini korijen te nade nedostatak oružja među našim vojnicima”.

Osim ofenzivnih sustava, Kijev želi više zapadne protuzračne obrane kako bi zaštitio svoju industrijsku bazu, kao i ulaganja i tehnologiju za pokretanje domaće proizvodnje oružja. Također zahtijeva električnu energiju kako bi nadoknadila uništenje elektroenergetskih objekata uništenih ruskim preciznim udarima, a prema Zelenskom potrebna je “energija duha” u obliku ubrzanog pristupanja EU.

“Potrebno nam je da Europska unija ispuni ono što je obećala, a naši ljudi moraju vidjeti Ukrajinu kako se približava punopravnom članstvu”, inzistirao je Zelenski, pozivajući Bruxelles da napreduje do sljedeće faze pregovora u lipnju.

Analiza koju je u srijedu objavio Politico navodi odbijanje Ukrajinaca da se upišu u vojsku kao veliki problem Kijeva. Statističko tijelo EU-a Eurostat procjenjuje broj vojno sposobnih ukrajinskih muškaraca koji žive u državama članicama na oko 650.000. Većina njih se dogovorila za krijumčarenje preko granice, navodi list. Ovaj tjedan Zelensky je potpisao zakon koji službenicima za regrutaciju olakšava izdavanje poziva i nameće oštre kazne za izbjegavanje mobilizacije.