Kako je polemika o cjepivu (vakcini) protiv ospica otkrila nepoznate informacije (ažurirano)

Ilustracija ospica
130 komentara

Nakon što su hrvatski mediji objavili članak o smrtnosti ospica, razvila se žustra polemika na društvenim mrežama oko istinitosti objavljenih informacija, a posebno oko potrebe za cijepljenjem što većeg broja hrvatskih građana. Sugovornici su se pozivali na statističke podatke, razum, logiku, glupost, “guštere”, a neki i na teorije zavjere. Bilo je tu informatičara, pravnika, ekonomista kao i jedan hrvatski pedijatar – veliki pobornik cijepljenja.

“Napomena: Ovo je stari članak portala Logično. Svaki put kada osjetimo pristranost i subjektivnost mainstream medija, osjećamo dužnost pokazati i drugu stranu. To su temelji novinarske objektivnosti. Portal Logično respektira znanosti  i napredak, međutim čitatelji trebaju znati kada je cijepljenje potrebno, a kada ne. Koje su pozitivne strane cijepljenja, ali i one negativne. Članak redovno nadopunjavamo novim spoznajama. Interesantno je vidjeti da je prošle godine kampanja krenula u isti dan kao i ove godine i to na svjetskoj razini, što govori da se ne radi o spontananosti, nego o postojanju izvora informacija.” 


Tijekom žustrih, ali za neke i vrlo korisnih razgovora, nenadano je isplivala interesantna informacija o stvarnoj učinkovitosti cjepiva protiv ospica.

Hrvatska je vrlo mlada zemlja. U nedostatku valjanih statistika kroz vrijeme, hrvatski znanstvenici temelje svoje spoznanje na literaturi koja im je dostupna, a koja je često manjkava. Svi zaključci temeljeni na parcijalnim informacijama ne mogu biti objektivni. Kako bismo dobili što objektivniju informaciju o ospicama, prenosimo izvorne informacije francuskih znanstvenika kojima su dostupni vrlo detaljni statistički podaci o ospicama u zadnjih 100 godina.

U narodu ih nazivamo “dječje ospice”, što već svojim imenom govore da se radi o bolesti djece. Ospice su bolest koju je nekada gotovo svako dijete „moralo“ preboljeti. Identičan opis ospica možemo pronaći i u francuskoj literaturi koja također govori o “bezopasnoj bolesti”.

„Vrlo je teško sistematski cijepiti populaciju protiv bezopasne bolesti kao što su ospice, gdje smrtnost kod najtežih hospitaliziranih slučajeva iznosi samo 1 od 588 osoba. Ovdje se ne radi o globalnoj oboljeloj populaciji, nego samo onima koji imaju teže komplikacije”, piše profesor Bastin 1977. godine.

Deset godina kasnije, na konferenciji koja je imala za cilj promovirati program cijepljenja, profesor Jacques Roux, direktor pri Ministarstvu zdravlja Republike Francuske, prezentira načine kako senzibilizirati javnost i liječnike o “opasnoj bolesti s vrlo teškim posljedicama“.

Profesor Jacques Roux, član Komunističke partije Francuske (PCF) i bivši predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije, 1993. godine je osuđen uvjetno na tri godine zatvora zbog skandala kontaminirane krvi, a što će ostaviti neizbrisivu mrlju u njegovoj karijeri.

Što kažu statistike o ospicama?

Oni koji tvrde da su ospice iskorijenjene cjepivima, nemaju pravo. Grafikon ispod vrlo jasno pokazuje regresiju smrtnih slučajeva u Francuskoj za koje su odgovorne ospice.

Broj umrlih od ospica u Francuskoj 1953

Broj umrlih od ospica u Francuskoj

Između 1906. i 1983. prije nego je pokrenuta kampanja za cijepljenje protiv ospica, broj smrtnih slučajeva se smanjio s 3.754 na 20. Naravno, bez obzira na povećanje populacije za 33%. (Annuaire statistique de la France).

Annuaire statistique de la France iz 1953. - Provjera podataka

“Annuaire statistique de la France” iz 1953. – Provjera podataka

Korišteni argumenti za stvaranje straha kod majki su vezani za dvije teže komplikacije: encefalitis (upala mozga) i Subakutni sklerozirajući panencefalitis SSPE (progresivno oštećenje mozga) koje se mogu pojaviti godinama nakon prebolijevanja ospica.

Interesantno, 1934. godine u Francuskoj je od ospica umro 1.349 osoba. O tome je na napravljena i službena zabilješka:

„U nekoliko stotina slučajeva ospica kod djece i odraslih, već dvije godine pratimo stanje u bolnici „Cloude Bernard“ gdje smo imali samo jedan slučaj encefalitisa (upalu mozga)”.

Nakon 1983. godine, kada je započela masovna kampanja cijepljenja, zabilježeno je 11 slučajeva encefalitisa i 12 slučajeva SSPEa.

U „Médecine praticienne – n°664/travanj 1977“. citirano je jedno britansko znanstveno istraživanje koje govori o smrtnosti ospica. Smrtnost za djeca između 5 i 9 godina je bila najmanja. Upravo u toj dobi su djeca najviše obolijevala od ospica. Smrtnost djece do jedne godine starosti bila je 4 puta veća, a za osobe preko 25 godina rizik je bio 8,5 puta veći. Ovi podatci nisu bili nešto novo, pošto je WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) 1950. tvrdila slijedeće:

“Danas ne postoji ništa što će imunizirati populaciju od ospica. Samo doživotna imunizacija može biti predmet sistematskog cijepljenja, u protivnom imat ćemo odgađanje bolesti i njeno pojavljivanje u dobi kada je rizik najveći“.

Ovo potvrđuje „narodno“ mišljene da je ospice bolje preboljeti na vrijeme, nego odgoditi njihovo pojavljivanje.  Zbog toga su ospice i dobile naziv dječja bolest.

1960. godine farmaceutska kompanija Merck je razvila cjepivo MMRII

Zbog uvjerenja da jaka doza cjepiva doživotno imunizira, Sjedinjene Države su planirale sistematsko cijepljenje već početkom 60-tih godina, što su i učinile. Nakon sistematskog cijepljenja cilj je doista postignut. Zabilježeno je spektakularno smanjenje broja oboljelih. Međutim, krajem 80-tih došlo je do naglog povećanja broja oboljelih s velikim brojem smrtnih slučajeva. Povećanje oboljelih je primijećeno kod dojenčadi (djeca mlađa od jedne godine) i osoba preko 25 godina, a što je već 10 godina ranije tvrdio da će se dogoditi profesor Bastin.

Novonastala situacija je natjerala američke znanstvenike da preporuče drugu dozu cjepiva 1989. godine. Identična situacija se dogodila u Francuskoj i Švicarskoj gdje se nova doza cjepiva poreporuča u 6. i 15. godini.

Iz svega navedenog, očito je da prirodna imunizacija nakon preboljele bolesti traje puno dulje, nego imunizacija stvorena cijepljenjem.

U prvoj fazi nakon cijepljenja, osoba doista stječe određenu dozu imuniteta koja ga štiti od ospica. Virus u prirodnom okruženju je također manje prisutan, zbog umanjenog broja oboljelih.

U drugoj fazi imamo populaciju kojoj slabi imunizacija i koja ima potrebu za obnavljanjem cijepljenja kako bi se iznova zaštitila u budućnosti.

Majke imunizirane cjepivom zbog kojeg nisu nikada imale ospice, više ne prenose antitijela na svoje bebe jer tih antitijela nemaju. Zbog toga bebe postaju osjetljive na virus ospica. Upravo je ovo razlog, što imamo veliku smrtnost kod dojenčadi, a za što je odgovorna imunizacija tj. cijepljenje. Što se populacija više cijepi, ona postaje osjetljivija.

Uzimajući u obzir navedenu situaciju, izvršeno je matematičko modeliranje koje je trebalo objasniti što će biti s ospicama u budućnosti. Bez obzira na kampanje koje promoviraju cijepljenje, procijepljenost iznosi oko 80%. S jedne strane imamo populaciju koja treba nove doze cjepiva, a s druge strane osobe koje su prirodno imunizirane.

Sada razumijemo zašto su ospice i pored cijepljenja ipak ostale ne iskorijenjene. Imamo slučaj u Sjedinjenim Državama gdje je procijepljenost gotovo 99%-totna, a ipak imamo povećanje oboljelih. Naravno, razlozi za povećanje oboljelih su odmah “argumentirani”: prekasno cijepljenje, slaba imunizacija,…

U Francuskoj smo također svjedoci povećanja broja oboljelih kod procijepljene populacije. 1985. godine samo je 3% procijepljene populacije oboljevalo od ospica, a 1994. taj broj se povećao na 27%. Potpuno identičnu situaciju imamo i s drugim “dječjim bolestima”.

U nekim afričkim zemljama, smrtnost je bila veća kod procijepljene populacije, nego kod one koja nije bila cijepljena (Zimbabwe i Niger 1992.).

Znanstvenici i za afrički slučaj imaju opravdanje: „Velike vrućine su onemogućile distribuciju cjepiva“. Činjenica je da pothranjenost, nedostatak vitamina A, loša kvaliteta vode koja uzrokuje česte dijareje utječu na imunitet populacije u Africi, a time i sklonost ospicama.

Nije li bolje preboljeti ospice?

Iz svega navedenog, postavlja se logično pitanje zašto smo od bezopasne dječje bolesti napravili svjetski problem. Ne radi se samo o ospicama, nego i nekim drugim dječjim bolestima – primjer zaušnjaci.

Osobe koje su u djetinjstvu preboljele ospice u sebi nose antitijela. Prenose li majke antitijela na svoju djecu i time ih prirodno štite od smrtnosti, pitanje je na koje znanstvenici moraju dati odgovor.

Više znanstvenih studija potvrđuje vezu između osoba koje nisu preboljele ospice u djetinjstvu i vrlo ozbiljnih bolesti: autoimune bolesti, kožne bolesti, degenerativne bolesti kostiju pa čak i određenih vrsta raka (The Lancet 1985.).

Želeći zamijeniti prirodnu imunizaciju trajnu u vremenu, znanstvenici su dali prednost cjepivima. Povećanje komplikacija kod oboljelih dojenčadi, već od početka je bilo poznato, a što potvrđuju današnje statistike.

Radili se ovdje o ekonomskom problemu koji zanemaruje zdravlje građana, legitimno je i prijeko potrebno pitanje? Građani imaju pravo znati što kažu intelektualno pošteni znanstvenici, a ne “amateri” kojima pripada i autor ovog članka, ali koji želi prenijeti mišljenje svih, a ne samo jednih.

Ako znanost nije u stanju svojim znanstvenim metodama objasniti običnom građaninu temeljne činjenice, onda to nije znanost, već manipulacija ili ignorancija znanstveno utemeljenih činjenica.

Izvori:
Radovi profesora Bastin vezanih za ospice
The Lancet 1979
Michel Georget, biolog
Službene statistike Republike Francuske
Službene statistike / digitalizirana baza

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
PanSlaven
Gost
PanSlaven

u moje doba bilo je vrlo normalno da dijete preboli kozice, ospice i čini mi se šarlah, mumps tako nešto.
Ovo sada masovno multicijepljenje je vrlo sumnjivo, i samo zbog toga smo obavezni (i da nema objavljenih podataka o štetnosti) zaustaviti tu praksu, istražiti stvarno stanje i potrebe.
Hrvatska nije toliko mlada zemlja, koliko je okupirana, a na ključne položaje dovedeni strani poslušnici..

PanSlaven
Gost
PanSlaven

Hrvatsak je, kao i ostala Jugoslavija, dio vrlo stare civilizacije. Bilo je kod nas i dobre organizacije društva i dobrih vračeva.. sve do nedavno.. Andrija Štampar je utemeljio Svjetsku zdravstvenu (WHO),i to cijepljenje je li bio mason- nije li.. Imali smo i Imunološke zavode.. ali ‘u moje vrijeme’ znao sam samo jednog dečka koji je imao alergiju (na perje) i svi smo mu bili zavidni jer je svake godine išao na Lošinj u odmaralište na društveni trošak

dopizdilomi
Gost
dopizdilomi

Ja sam također a i danas sam alergičan na perje, grinje i kučnu prašinu. Nikada mi nitko od doktora niti u školi nisu spomenuli da bih išao na Lošinj iako su roditelji znali za to i pitali.

dopizdilomi
Gost
dopizdilomi

Ja sam u bivšoj Jugi cijepljen na sve što se cijepilo. Što su rekli doktori, što me mater sama vodila i što su nam davali u školi što čak ni roditelji nisu znali. Imao sam sve bolesti koje nisam trebao jer sam cijepljen.

Bobi
Gost
Bobi

Hvala na clanku. Podrzavam necijepljenje neprovjerenim cjepivima. Mogli bi se zapitati zasto je Pliva prodana, zasto je imunoloski pred zatvaranjem i spojiti te cinjenice sa brojem uvezenih vakcina i sa javnom propagandom.
Te javno pitati onog Kujundjica zasto vise od pola europe nema zakonsku obavezu cijepljenja, a RH ima. U onom sto je lose za gradjane se ugledaju na EU, u onome sto je dobro, ne. Prodane duse

Čardak
Gost
Čardak

Ima nešto mnogo bolje od cjepiva što ne proizvodi nikakve nuspojave. Stvara zaštitu od praktično svih virusnih i dijela bakterijskih bolesti. Radi se o prirodnom ljudskom interferonu alfa. Nekada ga je proizvodio tj. radio istraživanja Imunološki zavod, a sve to tome zna dr. Sladoljev… Proizvodi se iz neželjenih dijelova darovane krvi tj. leukocita tako da se isti provociraju nekim slabim virusom. Oni tada luče te supstance koje se iz smjese izdvajaju ultrafiltracijom. Dostupne su u obliku tableta ili otopine. Imunološki zavod ih je planirao proizvoditi u obliku sprejeva za nos. Stvar funkcionira na nivou signalne biologije. To je zapravo prva… Pročitaj više »

dopizdilomi
Gost
dopizdilomi

E da se svaki umrli još prebacio i na sudsku medicinu te obavila autopsija bar bi 80% smrti bilo zbog nečeg drugoga a ne ospica.

Hallo
Gost
Hallo

Andrej, ti ili nisi normalan ili si pokvaren do srži.

Članak iznosi egzaktne statističke podatke koji točno objašnjavaju problem.

Ospice su nestale prije nego je uvedeno cijepljenje!!! Kraj!!!

To vidi i malo dijete, a ne odrasla osoba.

Nosi se na Jutarnji i Index i tamo širi demagogiju. Logično je pretežak portal za tvoj mozak.

Andrej
Gost
Andrej

Po svemu sudeci, sposobnost kritickog citanja nije jedna od vasih jacih strana. Tekst usmjerava vodu na mlin pobornika protiv cijepljenja opcenito, sto se jasno odrazava u brojnim komentarima (ali vi to zaslijepljeni niste kadri primjetiti), trend koji je zahvaljujuci Internetu zarazniji od velikih boginja o kojima mozete procitati u prilogu, bez da platite $72100 za skolovanje na Harvardu.
Ono sto zabrinjava u vasem slucaju jest cinjenica da su i Kinezi, 1000 godina prije Krista, bili napredniji od vas u razmisljanju, pa su vama unatoc, ipak eksperimentirali sa inokulacijom.

http://sitn.hms.harvard.edu/flash/special-edition-on-infectious-disease/2014/the-fight-over-inoculation-during-the-1721-boston-smallpox-epidemic/

Fudo
Gost
Fudo

Andrej jarane tebi covjek jedno govori ti lijepis bezvezne linkove i samo mutis vodu. De ba komentarisi brojke nemoj nas je prcat.

Znatizeljna
Gost
Znatizeljna

Fudo vi ste zavrsili farmaciju? Zanimaju me strucna misljenja da bi mogla stvorit svoje sto objektivnije.

miro
Gost
miro

trolaš i dalje a…. ako nemaš brate argumenata već samo demagoški pristup tipa vidi koliko komentara dokazuje da je to sve protiv kritičkog pristupa…. onda oladi, ili daj argumente a ne floskule

Andrej
Gost
Andrej

@miro Moj profesore, broj negativnih komentara pokazuje jedino neosvijestenost. I kada se bira vlast uvijek pobijedi vecina, pa sudeci po tome zivite u raju, samo ne znam zasto tako masovno bjezite iz drzave tako pametni. Kada dodjete u jednu od drzava u kojima zivim, grebete noktima i grizete zubima, da se dokopate zdravstvenog osiguranja i pripadajucih cijepljenja, a onda se smijete svojim sunarodnjacima kako su primitivni. Prilozio sam vam poveznicu na kojoj mozete procitati kako je upravo inokulacija zasluzna da su zaustavljene pandemije koje su odnosile milione zrtava, ali vama se citaju naslovi a ne prilog sa Harvarda. Znam, problem… Pročitaj više »

Znatizeljna
Gost
Znatizeljna

Andrej, ljudi kojima se obracate ne mogu vas razumjet. Tema je za njih senzacionalisticka, a ne znanstvena, pa shodno tome i donose svoje zakljucke, bazirane na panici i neznanju.

Andrej
Gost
Andrej

@Znatizeljna
Imam moralnu obvezu, da napisem to sto primjecujem bez obzira na minuse ili pluseve, bez obzira na postotni udio citalaca koji me razumiju. Neznanje stvara strah. Sjecam se zgode jos iz srednje skole, kada sam u nekom udzbeniku procitao da je publika pobjegla iz kina prilikom prve predstave, koja je prikazivala valjanje valova u Doveru.

Vučedolac
Gost
Vučedolac

Svi se inače cijepe zbog znanja i hrabrosti.
Točno znaju zašto se cijepe i čime se to cijepe.
Pa objasni meni znatiželjnom što li su tebi ubrizgali da si tako elokventna

Znatizeljna
Gost
Znatizeljna

Ja sam kroz citanje zakljucila upravo suprotno. A zakljucila sam i to da ste vi jako nepristojni, a s time i neobrazovani. Zasto bi vama bilo ko vjerovao?

Znatizeljna
Gost
Znatizeljna

Andrej potpuno se slazem s vama. Ali mislim da se obracate krivim osobama. Ovo su sve citaci raznih clanaka a ne strucnjaci, pa ne mozete ni ocekivat da vas razumiju. To su sve mladi ili neobrazovani ljudi, bez puno perspektive, pa nije cudo da su uplaseni i izgubljeni. Sirenje panike je najveca opasnost, ali oni ju ne vide.

Znatizeljna
Gost
Znatizeljna

Andrej ja se bojim da vas ovdje ljudi ne razumiju. Prvo sumnjam da mogu uopce citat strucnu literaturu na engleskom, i drugo, ne zanima ih drugacije misljenje jer su bezrazlozno uvjereni u svoje. Tema me zainteresirala jer trebamo donijet odluku da li da cijepimo dijete il ne. Nakon puno proucavanja, konzultiranja i pracenja cak i ovakvih nestrucnih komuniciranja, zakljucujem da cu dijete cijepit. Mali savjet onima koji se protive cijepivu. Nemojte citat samo clanke koji idu u prilog vasoj teoriji. Citajte i one s argumentima koji joj se protive. Onda tek donesite misljenje. Do sad sam jedino zakljucilla da protivnici… Pročitaj više »

Andrej
Gost
Andrej

@Znatizeljna Moja je majka lijecnik, specijalist ginekologije. Unatoc tome, nisam “na vrat, na nos” odlucio cijepiti svoju kcer protiv HPV-a. To bi bilo najlakse ali i pomalo neodgovorno po mojim vlastitim standardima. Od majke sam najprije zatrazio statistiku pojavnosti raka maternicnog grla, da dobijem realni uvid u stanje kakvo jest u nasem zivotnom okolisu. Potom sam uzeo u obzir rizicnije ponasanje mladih, tj da stupaju u spolne odnose ranije nego je to bio slucaj u proslosti. Zapoceo sam duzi postupak prikupljanja informacija, nesto iz strucne literature na koju je bila pretplacena majka ili preko Interneta od verificiranih izvora (ne mogu… Pročitaj više »

Fudo
Gost
Fudo

Andrej jaro izgubio si povjerenje onim što si pisao prije. Ne vjerujem ti više ni riječi. Osjećaj me ne vara. Pisanje ti izgleda upakovano. Sve lijepo pričaš a onda na kraju provučeš pro vakcinašku ideju. Pozivaš se na nauku, majku, statistike i naučni pristup. Samo što ne govoriš o onim naučnim radovima koji govore o posljedicama HPV vakcinisanja. A da ih ima, ima ih.

Znatizeljna
Gost
Znatizeljna

Vi ste zavrsili farmaciju? Mene zanimaju samo strucne informacije da mogu stvorit svoje misljenje.

Filip
Gost
Filip

Znatiželjna imaš interesantan psihološki profil čim postiraš ovoliko poruka zaredom. Pročitaj još jednom šta si sve napisala i javi da li si samu sebe shvatila.

Jupiter
Gost
Jupiter

Vakcine su jedno od najznačajnih dostignuća savremenog sveta, sve do trenutka kada su otimači kapitala počeli da zloupotrebljavaju njenu humanu namenu.
Stvaranje veštačkih virusa za kontrolu nad nacijama je dno bolesnih umova vladara iz senke.

zlatan
Gost
zlatan

Jupiteru, baba Vanga je bila super-stručnjak za te umjetne vlasti nad nacijama. Pred desetak godina tvrdilo se, da je prorekla da će Evropa biti pusta, bez ljudi, do 2014.
Evo nas u 2017, hm, ima nas više nego mravi….a gdje su te bolesti, ili ratovi koje ti neki proroci stalno najavljuju? Bolje reći seru o tome.
I da, koja je alternativa cijepljenju? Liječenju? Povratak u mračni srednji vijek? Pa ako ste protiv modernog doba, zašto koristite internet?

ivkopivko
Gost
ivkopivko

Zlatane, ne bi bilo lose da razlikujes dobrotvorna cjepiva, od onih drugih, koji sluze zgrtanju profita naustrb ljudskog zdravlja.. neznam zasto ti to uopce moram govoriti

subaru
Gost
subaru

Ne treba uopće slušati što govore ovi trovači krvi sa takozvanim cjepivima, je..o ih Pasterijer. Sve treba prepustii prirodi, onaj tko je nedovoljno otporan će umrijeti a ostatak će to očelićiti. Sve u svezi cijepljenja lažu, kome to nije jasno nema mozga.

Anton
Gost
Anton

Budala.

Ton
Gost
Ton

Pretpostavljam da to ne želis svojim bližnjima, da umru od zarazne bolesti za koju postoji cjepivo

žrec
Gost
žrec

Ton upitno je koliko ti cjepivo stvarno pomaže. Recimo cijepivo protiv gripe uopće ne pomaže ali se i dalje uredno reklamira.

repka i pivo
Gost
repka i pivo

Lipo je opet citat tvoje komentare subaru. Dugo te nije bilo

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Nemojmo se igrati neprovjerenim informacijama. Cjepljenje je civilizacijski napredak. Neupitan. Djeca u samoupravnom socijalizmu nisu imala komplikacije jer se radilo o pomno testiranim cjepivima. Pojedina bolest je imala svoje cjepivo. Kapitalizam zbog ustede miksa nedovoljno provjerrne koktele i to je problem. U kapitalizmu je novac jedino mjerilo svega.

Kure
Gost
Kure

Koco sta je neprovereno u clanku? Jasno sve ko suza.

Guest
Gost
Guest

Neupitno? Mozda majci koja nakon cjepljenja izgubi djete je upitno.

Zoks
Gost
Zoks

Slazem se, sigurno da ima bolesti koje se uspjesno rijesavaju cijepljenjem. Problem je u nacinu konzerviranja cjepiva gdje se gleda uvijek manji trosak cuvanja, i izmisljanje potpuno nepotrebnih cjepiva kao u ovom clanku. U SAD-u je sad aktualno uvodjenje cjepiva protiv vodenih kozica, gdje promotori istoga koriste slike “flekave” djece uz postavljeno pitanje “zelite li da i vase dijete tako izgleda”, kao da se radi o kugi ili ne znam kojoj ozbiljnoj bolesti. U ovom slucaju cak i nije pitanje “opasnosti po zdravlje” vec se radi o obicnom privremenom kozmetickome problemu. Pa si postavljam pitanje, tko je tu lud? Ocigledno… Pročitaj više »

Zoks
Gost
Zoks

BTW , upravo sam saznao, igra sa rijecima ali bitno za ispravno shvacanje problematike, imunizacija nije isto sto i cijepljenje/vakcinacija. Imaju veze ali nije isto.

Zvrk
Gost
Zvrk

nisam protiv cijepljenja, ali sam protiv neispravnih cjepiva! to je tabu tema o kojoj se eventualno priča na tajnim liječničkim seminarima ili na okruglom stolu farmaceutskog diva.

Tina
Gost
Tina

Svi su takozvani antivakseri samo protiv neispravnih i prerizičnih cjepiva….samo nas zatucani i oni nesposobni razmišljati svojom glavom osuđuju i bezobrazno napadaju dok njima i njihovim stavovima sve ide u korist…a nama se krše osnovna ljudska prava…

Vlado
Gost
Vlado

Tina , mi koji se borimo za ,,pravo izbora ” roditelja nismo nikakvi ,,antivaxeri” , već osobe koje su vjerovale liječnicima i dozvolili da naša djeca ili unuci budu cijepljeni dok nam djeca ili unuci nisu nastradali od cjepiva. Mi smo dakle ,,exvaxeri” koji traže da se cijepi onaj koji to želi , ali da isto pravo ,,slobode izbora” imaju i roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu . LP

nonwo
Gost
nonwo

Na liječničkim seminarima se može čuti samo da je lijek/cjepivo-sve je super i sve je za pet…Liječnik koji drži seminar plaćen je od proizvođača…
Onda umru/obole ljudi i lijek se povuče s tržišta(Viox,Lipobay,Reductil,)…nakon što su svi tvrdili da je super…i tek nakon što nastrada kritična masa potrebna za reakciju..
Za cjepivo ni to ne pomaže…
U farmaceutskim divovima za svinjarije znaju oni koji smišljaju i ispituju lijek ,a onda dođe diša i kaže previše smo uložili u istraživanje,ajde sad ušminkajte te rezultate..Ako slučajno kakav zviždač nastoji upozoriti ljude,nestanu mu svi podaci iz kompjutera i egzistencijalno ga unište tužbom da je iznosio povjerljive informacije..

Čardak
Gost
Čardak

Ljudi moji – proguglajte: “humani leukocitarni interferon alfa” ili “human leukocyte interferon alpha” ili “интерферон лейкоцитарный человеческий альфа”… Kako je kome draže. No toga kod nas nema, istraživanja su marginalizirana, kada netko to javno spomene (kao npr. cijenjeni dr. Sladoljev) biva ismijan i populjuvan maltene kao neki sumanuti teoretičar zavjera… Osim u prevenciji virusnih bolesti, područje primjene supstance mogle bi biti čak i (neke) maligne bolesti: kao sto je poznato, one su u osnovi imunološki poremećaj, prema tome bi nešto sto pojačava imunitet moglo blagotvorno djelovati na organizam u cjelini – no istrazivanja o tome su izrazito oskudna. Možda ima… Pročitaj više »

Baba
Gost
Baba

u austriji postoji regularna (placena zdravstvenim osiguranjem) interferonska terapija za neke virusne bolesti. detalje nazalost ne znam, ali znam da su terapije popracene nuspojavama kao slabost, slab apetit itd.

Miroslav Horki
Gost
Miroslav Horki

Ja,prebolio ospice tamo negdje polovicom sezdesetih(mislim da tada nije bilo cjepiva).Bilo mi super.Nisam moro u skolu.72g.me cijepili protiv neke kolere(variola vera,tako nesto)cijepilo me tri puta,nije se primilo.Kao imun sam na tu koleru.OK.A,onda par godina poslije me cijepise protiv neke gripe.Kad nisam umro.Jedva su me spasili.Od tad se vise ne cijepim protiv nicega.Moji unuci cijepljeni protiv ospica.I obadvoje dobili tu bolestinu.Ima li neko pametan,da mi to objasni?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

U doba moje pokojne babe, prije Drugogo sv. rata, je bilo normalno da rodi 10 djece i da od bezveznih bolesti umre troje…

PanSlaven
Gost
PanSlaven

i onih 7 je gradilo Jugoslaviju. Sad ljudi imaju 1 ili nijedno dijete, i to nijedno je 5 puta sposobnije za život od onog jednog tetošenog, drogiranog, koje bulji u ekrančić i hoda sa slušalicama

zlatan
Gost
zlatan

SLAVENE, a šta ti smeta šta netko bulji u ekrančić? Pa i ti buljiš čim kljucaš po ovome portalu. Šta ti smeta šta netko hoda sa slušalicama? I onda ih je bilo, samo sam zaboravio kako su se zvale. Pa neće valjda ojkati sa brda na brdo ili slati dimne signale?
Smeta li ti šta dečki idu u teretanu i vježbaju tijelo? Ili street workout (znaš li šta je to?), i kada rade stoj na samoo jednoj ruci na šipkama? Ima ih na splitskim Bačama koji to rade, smeta li ti to? I da, neki dok to rade imaju slušalice

Vlado
Gost
Vlado

koliko ima takvih koje ti opisuješ koji stoje na jednoj ruci i koji troše svoje vrijeme života za narcisoidno uljepšavanje . To nije pravi već umjetno prikazan stil života .

Haso iz Švrakinog sela
Gost
Haso iz Švrakinog sela

Laki druže tako i piše na slici. Prije rata higijena je bilo krasnom k. To je kasnije sredeno.

PanSlaven
Gost
PanSlaven

i Štampar je nakon rata, imamo i Sladoljeva koji ne bi bo nego bi oralno… ima načina

Buzz
Gost
Buzz

Biti svjestan i k tomu jos i znati kako, kad i zasto= biti Sladojev. Vrhunski je to strucnjak. Malo ih je takvih na ovome svitu. Vecina je korumpirana ili zatupljena ili se boje progovoriti javno.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Od malih nogu nam treba uništit imunitet, da smo bolesni cili život. E onda smo njihovi, jer onda ide serija njihovih ljekova koji nama dodatno odmažu, al njima donose strahovitu zaradu. Pa od tih ljekova nam treba još ljekova……dok nas ne otruju i ne ubiju. Vidija san kako zdrava osoba sa karcinomom gubi bitku, koju nije morala izgubit. A sve samo jer je osoba virovala doktorima, koji su ge toliko istrovali u nekoliko godina da bi i superman podlega. Da ne spominjem da su ga financijski iscicali do kraja. I tad je umra, tad je moga umrit jer su mu… Pročitaj više »

Arron
Gost
Arron

Uzmimo da je vakcinacija OK.
Ali,
kako shvatiti izjavu Bila Gejtsa na jednom javnom nastupu (postoji snimak na jutjubu) u kojoj izražava svoju nadu da će preko vlastitih fondacija i programa vakcinacija pokušati dati svoj skromni doprinos smanjenju ljudske populacije za 15%?

nonwo
Gost
nonwo

https://www.youtube.com/watch?v=j3IeDa2O22Q

Tiha Epidemija – Neispričana priča o vakcinama

shumadinac
Gost
shumadinac

Ne razumem zašto se gleda isključivo za i protiv. To je teško opravdati i u mnogo bezazlenijim temema a ovde je nemoguće. – Kao prvo mnoge opasne zarazne bolesti su iskorenjene ili bar stavljene pod kontrolu ISKLJUČIVO ZAHVALJUJUĆI VAKCINAMA. I tačka. Farmacija je donela neverovatan napredak u lečenju generalno i malo ko će to negirati ako nije krajnje radikalan. Ali zbog sveg tog dostignuća se ne sme okretati glava od zloupotreba koje se dešavaju – za mnoge farmaceutske kuće je Mafija “mačiji kašalj”. Dakle, pozitivni potencijal je ogroman ali potencijal zloupotrebe postaje sve veći. – Tačno je da su vakcine… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ovdje se govori SAMO o ospicama, a cjepiva su kokteli za desetke bolesti

Josip
Gost
Josip

Odličan i argumentiran članak. Hvala Bogu da netko raskrinkava ove članke što se pojavljuju svake godine u isto vrijeme na svim medijima.

udav
Gost
udav

Sve je jasno kao dan: zarazne bolesti su skoro pa iskorenjenje PRE pocetka vakcinacije zahvaljujuci boljim uslovima zivota, a sama vakcinacija je tek ODLOZILA neke od njih. Na kraju tuzne price imamo da je smrtnost veca od vakcina, pored toga sto izazivaju niz problema, a same vakcine su nedelotvorne upravo za one bolesti za koje su namenjene. PA KO JE TU LUD? CEO SVET OSIM FARMACEUTSKOG KARTELA!

Jazz
Gost
Jazz

Treba vidjeti kakvim se cjiepivom mali bankari cijepe. Onda je slobodno i dobro.

Dreamer
Gost
Dreamer

Zabiljezeni slucajevi smrti bila su pothranjena djeca. Izvor: Nexus. O tome se suti ocito.

Slaven
Gost
Slaven

Tko ili što je Nexus? Imunološki ili epidemiološki zavod Rumunjske?

Dreamer
Gost
Dreamer

Nexus je australski znanstveni i nezavisni casopis preveden na osam jezika (i na hrvatski tako da se kupuje po ex yu). Izlazi sest puta godisnje i u tirazi je na bolje opremljenim kioscima. Kamo srece kada bi svi znanstvenici preispitivali svoje znanje iz vise ozvora!

Milja
Gost
Milja

Odlican clanak. Takodje i naucnik Endrju Valas je brojnim knjigama koje je pisao ukazivao na neefikasnost vakcinacije.

fb slo
Gost
fb slo

Pa, teba nekako prodati lekove, kad su več tu.

Sovoranola
Gost
Sovoranola

10000%manje? Nije baš matematički.

E-Dalmoš
Gost
E-Dalmoš

Hvala za članak. Vrijedi pročitati i nešto slično u SAD:
https://www.globalresearch.ca/voodoo-science-the-myth-of-vaccine-efficacy/5494131

Kanncer
Gost
Kanncer

Dobro jutro, farnakologija ima vrlo malo veze sa zdravljem ali ima velike veze sa biznisom i to onim koji prodaje muda pod bubrege…

Aria
Gost
Aria

Sve sto nije prirodno je stetno,amen!

Titos
Gost
Titos

Ako je kosher cjepivo onda je ok. Ako ne nista.

Bozon
Gost
Bozon

Postoji website Vaccine Adverse Event Reporting System koji je zapravo baza podataka gdese moze pristupiti svim unesenim podacima (VAERS data) prema tipu vakcine, dobi, polu itdi vrsti reakcije (dijabetes, autizam, neurolosko ostecenje, i slicni uzasi). Moje dvoje male dece ce se vakcinisati za koji dan jer jeu Srbiji proglasena epidemija morbila i hteo ne hteo, moramo. Najvaznije mi je da vakcina nije Merckova (800 000 nezeljenih reakcija) a voleo bid a je Sanofijeva, (30tak hiljada nezeljenih reakcija). Sajt je pretrpeo neke izmene i sada je malo teze izvuci podatke iz baze, ali i dalje se moze koristiti da bi se… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo

https://www.youtube.com/watch?v=I5b9xsGZs1E Cjepivo protiv ospica proizvodi se na stanicama abortiranog ljudskog fetusa.Prilikom”žetve” virusa sa stanične podloge u cjepivu se uz virus nađe DNA stanične linije abortiranog fetusa.Vakcine proizvedene na ljudskim fetalnim stanicama kontaminirane su neprihvatljivo visokim razinama fetalne DNA.Najprije je bilo dozvoljeno 10 pikograma po dozi,zatim 100 pikograma,onda 10 nanograma-svi su iznosi bez empirijske potvrde-temeljeno na ničem. Ljudske stanice dokazano mogu “uzeti” injektiranu,stranu DNA,transportirati je u jezgru i inkorporirati u svoj genom -što nezrelije stanice(djeca) to je veća mogućnost insercione mutageneze..Epidemiološki se “pik” autizma može povezati s god.1998;prelaskom proizvodnje cjepiva na animalnim stanicama na proizvodnju na humanim fetalnim stanicama. Danas je… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury

Osnovni problem modernih vakcina su konzervansi. Jedan od najčešćih je živa koju mnogi povezuju sa visokom stopom negativnih posljedica poput sindroma down.

max
Gost
max

Moje iskustvo i mišljenjeo cjepljenju. 1.u vojsci (90+) su me izrokali konjskim cjepivima-rezultat autoimuna bolest(u vojsku otišao sa 29, do tada ništa sve ok). 2.djete nisam cjepio a evo i zašto: -NE VJERUJEM BAGRI IZ FARMACEUTSKE INDUSTRIJE!!!! -za cjepljenje trebam potpisati izjavu da preuzimam odgovornost za sve posljedice(doktor i industrija nisu odgovorni) mamicu im jeb… oni bi zarađivali na mojem djetetu a ako se dogodi nešto loše ja sam kriv jer sam bio budala. Čak se ne radi o odgovornosti , jebeš mene ali da gledam svoje djete(da se nedaj bože nešto dogodi) i da si mislim da sam ga… Pročitaj više »

Mama
Gost
Mama

Nama koji smo preživjeli vakcinacije, potreban je jedan žešći mentalni hiling.

nonwo
Gost
nonwo

Dokumentacija WHO-a, Merck-a i CDC-a: Oni koji su se cijepili protiv ospica ih zapravo prenose!
https://hr.sott.net/article/1196-Dokumentacija-WHO-a-Merck-a-i-CDC-a-Oni-koji-su-se-cijepili-protiv-ospica-ih-zapravo-prenose

CijepitiSveHdzSdpovce
Gost
CijepitiSveHdzSdpovce

Mene su moji cijepili sve po redu, dobio sam astmu i kronični bronhitis koji je nestao tek nekoliko godina nakon zadnjeg cjepiva tek poslije 20ih (jbga prije nije bilo informacija koje imamo danas pa sam bio retardiran). Pored toga od djetinjstva mi se razvila alergija na perje koja traje i danas.

CijepitiSveHdzSdpovce
Gost
CijepitiSveHdzSdpovce

Zaboravio sam reći, svake godine bio sam bolestan na sve sezonske bolesti poput gripe, a prehlade i stalne šmrcavosti sam imao i izvan sezona. Sve to je prošlo otkako sam se počeo kloniti apsolutno svih farmaceutskih proizvoda, od lijekova vitamina, cjepiva, te je prošlo skoro 20 godina otkako nisam vidio doktora a bolestan više nisam bio.

Mare
Gost
Mare

Pan Slaven zanima me što predstavlja pojam ili što već”ostala Jugoslavija”?

goost
Gost
goost

Zapelo mi je za oko kako se autor ovog članka vezano za ovu temu okarakterizirao kao “amater” a u biti je laik… i tu cijeli problem počinje.

Damir
Gost
Damir

Jel to sve što si našao?

Leo
Gost
Leo

Ej, logicni…kakve izravne veze smrtnost od ospica ima s ucinkom cjepiva? Cjepivo je tu da sprijeci bolest, ne da ju lijeci. Kako napreduje medicina , tako ce manji broj umrijeti. Nema smrti od dehidracije, povisene temperature, sekundarnih infekcija pogotovo, posto ospice imaju izuzetno razoran ucinak na imuni sustav…prije nego pocnes pricat logicne price, pogledaj podatke o incidenciji ospica prije i nakon uvodjenja cjepiva

PPP
Gost
PPP

Ovo sve objašnjava: ———————————– U „Médecine praticienne – n°664/travanj 1977“. citirano je jedno britansko znanstveno istraživanje koje govori o smrtnosti ospica. Smrtnost za djeca između 5 i 9 godina je bila najmanja. Upravo u toj dobi su djeca najviše obolijevala od ospica. Smrtnost djece do jedne godine starosti bila je 4 puta veća, a za osobe preko 25 godina rizik je bio 8,5 puta veći. Ovi podatci nisu bili nešto novo, pošto je WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) 1950. tvrdila slijedeće: “Danas ne postoji ništa što će imunizirati populaciju od ospica. Samo doživotna imunizacija može biti predmet sistematskog cijepljenja, u protivnom… Pročitaj više »

Bosanac, El
Gost
Bosanac, El

Trebalo bi se od objektivnih znanstvenika, u ciji moral se ne sumnja, ispitati sve pro i kontre u vezi cijepljenja. Ovako neznas kome da vjerujes. Sada ici na rizik i ne cijepiti djecu da nebi multinacionalni koncerni zaradili na tome za mene nije dilema. Naravno da je vaznije zdravlje djeteta nego neki inat protiv krupnog kapitala.

PeroDD
Gost
PeroDD

Cijepivo protiv ospica kosta 33 kune. Liječenje košta desetke tisuća kuna. Farmaceutskoj industriji odgovara sve više bolesnih…

Jelena
Gost
Jelena

Ospice su se u vreme pre cjepiva prelezavale kući bez ikakvih ljekova. Tako je i danas, leče se samo eventualne komplikacije kod svakog n-tog obolelog. Drugo, ako cjepivo odgadja dječiju bolest na doba kada je rizik od komplikacije mnogo veći, i pritom, prema mnogim imunolozima uzrokuje poremećaje imuniteta, alergije, autoimune bolesti, leukemije kod dece itd, sto stvara bolesne ljude za ceo život, kakva ti je onda finansijska racunica?

repka i pivo
Gost
repka i pivo

E pa neznan jesan li u zivot procita ista gluplje od tvog komentara.

Mamba
Gost
Mamba

Postoji mala laž, velika laž i statistika! U ovom članku se radi upravo to. Razbacuje statističkim podatcima.

Joka
Gost
Joka

Mamba, nemaš niti jednog protu argumenta i onda udariš po statistikama.

Providno do bola. Članak udara u srž problema i kao takav smeta samo psihopatima.

Blasfemik
Gost
Blasfemik

Pozdrav,
malo ste mi otežali dostup na vašu stranicu od kako imam zabranjen pristup vašem serveru.
Naravno, nije to zaobiči veliki problem ali svejedno.
Sve to u ime komentara pod imenom @Blasfemik?
Ako imate bilo kakvu konzistentnu rečenicu napisati u prilog vašem potezu, izvolite,
sačekat ču na vaš odgovor.
Moje mišljenje o homofobima i nadri ljekarima nikako nije psovanje ili vrijeđanje.
Možda je terorizam?
Blasfemik

Slaven
Gost
Slaven

Cijepljenje protiv OSPICA (morbili, measles, rougeole) je u Francuskoj uvedeno 1968., pet godina nakon uvođenja u SAD. Navedene 1983. uvedena je druga doza. Nije smrt jedina moguća posljedica ospica, no to očigledno antivaksere uopće ne zanima. Svaka bolest je trošak, a bolesti koje mogu ostaviti doživotne posljedice – najveći trošak. Ospice su jedna od takvih bolesti. 1987., 3 godine nakon što je započelo cijepljenje drugom dozom, ali je procijepljenost njome bila ispod 60%, broj OBOLJELIH je u Francuskoj bio preko 160.000, da bi do 2004. pao na nekoliko slučajeva godišnje. Nažalost, porastom antivakcinalnog ludila i smanjenjem procijepljenosti, brojke su ponovo… Pročitaj više »

Petar JASAK
Member

Poštovani Slavene,

informacija koju imate dolazi s Wikipedije i ne odgovara istini. Dok sam pisao članak, provjerio sam informaciju na državnoj stranici javnog zdravlja, što i sâmi možete pogledati: http://inpes.santepubliquefrance.fr/CFESBases/catalogue/pdf/1174.pdf

Na 2. stranici, točno je precizirano da je cijepljenje protiv ospica preporučeno (ne obvezno) od 1983. godine.

Preporuka za drugu dozu je vezana za djecu koja su rođena poslije 1980. godine.

Blog kojeg ste citirali ne daje valjane činjenice.

Na kraju želim napomenuti, da članak nije protiv cijepljenja. Cilj mu je prezentirati objektivne statističke informacije koje pokazuju da je smrtnost veća nakon cijepljenja, a što je iz gore navedenog vrlo logično.

S poštovanjem

Slaven
Gost
Slaven

Poštovani Petre, vjerojatno znam francuski bolje od vas, izgleda. Na drugoj stranici piše “La vaccination avec deux doses de vaccin est recommandée en rattrapage pour tous les enfants et jeunes adultes nés depuis 1980.”, u mom slobodnom prepjevu: Cijepljenje s DVIJE doze je preporučeno…od 1980.” To ne znači da se prije 1980. nije cijepilo s jednom dozom. I stvarno i jest, kako sam i rekao, od 1968. Wikipediju nisam niti čitao niti citirao za ovo pitanje. Izvor informacije o početku cijepljenja u Francuskoj je Julie Boulier, čije blogove o ospicama možete pročitati na stranicama http://rougeole-epidemiologie.overblog.com/ Za vašu fantastičnu tvrdnju da… Pročitaj više »

Petar JASAK
Member

Poštovani Slavene, Kako je navedeno na grafikonu i jasno napisano na linku kojeg sam vam poslao, preporuka za masovno cijepljenje u Francuskoj kreće od 1983. godine. Do tada cjepljenje nije bilo generalizirano tj. bilo je spontano. Ako sam dobro shvatio, vi želite znati kada je cjepivo prvi put bilo na raspolaganju u Francuskoj i jesu li djeca bila cijepljena? Evo informacija: 1968. cjepivo je dobilo odobrenje i našlo se na francuskom tržištu, a 1983. je uključeno u kalendar cijepljenja. Citiram svoj članak: “Nakon 1983. godine, kada je započela masovna kampanja cijepljenja, zabilježeno je 11 slučajeva encefalitisa i 12 slučajeva SSPEa.”… Pročitaj više »

Robert
Gost
Robert

Samo nekoliko linkova za Autora vezano uz njegov cilj prezentacije objektivnih statističkih informacija:
https://www.cdc.gov/measles/cases-outbreaks.html
https://www.cdc.gov/measles/about/history.html
https://www.cdc.gov/measles/downloads/measlesdataandstatsslideset.pdf
https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/19/3/12-1360_article
https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/19/3/12-1360-f6
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/255149/1/WER9217.pdf?ua=1
http://www.who.int/immunization/diseases/measles/en/

Nadam se da će Autorov istraživački duh nastaviti provjeravati informacije i na relevantnim mjestima na kojima se redovito ažuriraju gomile podataka iz fascinantnog svijeta zaraznih bolesti.

I još jedan podatak – Francuska koju je Autor naveo ove godine uvodi obavezno cijepljenje (nakon što je to učinila i Italija) protiv 11 bolesti kao odgovor na izrazito niske razine procijepljenosti i posljedičnih čestih epidemija sa ponekim nepotrebnim smrtnim ishodom.

Josip
Gost
Josip

Roberte, “fulao ci ceo fudbal”. Članak govori o smrtnosti, a ne o broju oboljelih.

U Francuskoj je na vlast došla elita koju plaćaju bankari i farmaceutske kuće, a koju predstavlja Macron, tako da nije ni čudo što cjepiva postaju obvezna.

Francuska je jači izvor nego ovaj izvor što si naveo, a na kojem na prvoj stranici imamo najveću marketinšku propagandu.

Komentiraj statističke podatke i ne razvlači temu na ono o čemu se ne govori.

Robert
Gost
Robert

Dragi Josipe, ne krivim te sto nisi procitao sve sadrzano na stranicama na koje se referiram jer ima toga puno tamo. Nisi stigao, ali ako ce te bas jako zanimati uvijek mozes baciti oko. Krivim te jer se nisam obratio tebi, a ti si se javio. Nisam jer od tebe ne ocekujem argumentirani komentar na ovako slozenu temu.

Eskulap
Gost
Eskulap

Upravo ovih dana bijesni epidemija ospica na evropskom kontinentu, pretežno u zemljama gdje vakcinisanje nije obavezno. 17 djece je umrlo u Rumuniji (od 1995 registrovanih oboljelih). U Berlinu je dijete umrlo 18. februara (u Njemačkoj je broj registrovanih oboljelih 364). Molio bih pristalice nevakcinisanja da adresiraju ove podatke i da eventualno uporede sa stanjem u Hrvatskoj (ili nekoj drugoj državi gdje je vakcinisanje obavezno). Isto tako bih molio pisca ovog članka da adresira podatak da je The Lancet 2010 povukao članak iz 1979 dr.-a Andrew Wakefielda i da je 2011 redakcija The British Medical Journal-a zaključila kako je Wakefield svjesno… Pročitaj više »

Filip
Gost
Filip

Eskulap u prvoj rečenici lažeš. U Rumuniji je vakcinisanje protiv ospica obavezno. To je jasna potvrda onoga što piše u članku.

Izjava o Lancetu je bezobrazna manipulacija. Diskredituješ jedan rad u Lancetu kako bi diskreditovo ovaj članak. Znaš li ti koliko je Lancet objavio radova PRO vakcinisanju? Po tome bi trebalo svo vaksinisanje odmah prekinuti.

Jesi li shvatio kako si se pogubio?

Eskulap
Gost
Eskulap

Ovaj članak sam citira The Lancet iz 1979 a zaboravlja da ga citira iz 2010 godine. Vi gospodine mijenjate uzrok i posljedicu. Ja nisam diskreditovao rad u The Lancet-u. (Kako bih?) The Lancet je sam povukao (“diskreditovao” sam sebe) članak iz 1979, ne ja. (Ko je tu pogubljen?) Znači ni ja ni članak na logično.com ne govorimo o tamo nekim člancima , nego baš o konkretno tom , jednom jedinom koji je falisifikovanjem podataka došao do zaključka da vakcinisana djeca dobijaju autizam. Vi ste kako vidim zagovornik nevakcinisanja, pa možda možete da adresirate smrt 17 djece od ospica (a ne… Pročitaj više »

Filip
Gost
Filip

Eskulap ovo je tvoja prva rečenica: Eskulap: “Upravo ovih dana bijesni epidemija ospica na evropskom kontinentu, pretežno u zemljama gdje vakcinisanje nije obavezno. 17 djece je umrlo u Rumuniji (od 1995 registrovanih oboljelih).” Kažeš da nisi ništa rekao za Rumuniju? Eto neka drugi procjene tvoju manipulaciju iz gornje rečenice. Kažeš da ne znaš da li je vakcinisanje obavezno a pričaš o tome i donosiš tvrdnje u gornjoj rečenici.. Zašto si spominjao Lancet i taj članak ako cilj nije bila diskreditacija? Sve u svemu manipulacija ti ne pali. Članak govori samo jedno: Vakcina protiv ospica nije smanjila smrtnost nego način života.… Pročitaj više »

Cira
Gost
Cira

NIje umrlo 17 nego 36 ili 37. I nisu svi bili neuhranjeni i nisu svi bili Romi.

Borac2
Gost
Borac2

Izvini, ali ovaj clanak je totalni bullshit. Neke od ovih laznih informacija pojavile su se i u emisiji otvoreno, gdje su poznata internistica i biolog kontrirali doktorima. No na kraju ispali su obicni prodavaci dogmi i neprovjerenih informacija.
Tko zeli nek pogleda: https://www.youtube.com/watch?v=HbdguVu0pXE
Naravno oni koji se protive cijepljenju takvi su koji su daleko od bolesi, no kad bi oni ili njihova djeca bila bolestna, digli bi najvecju hajku zasto su umrli i svi samo ne cijepivo bilo bi krivo.

Hallo
Gost
Hallo

Borac2 gledao sam ovu emisiju. Ona nema veze s ovim člankom. Ispade da si ti bullshit.

Ivan
Gost
Ivan

https://youtu.be/WdWSkh4iceA
Svi smo gledali tu emisiju.

Andrej
Gost
Andrej

Zijevnuo sam kao som kada sam procitao tekst i komentare. Namece se pitanje tko je ovdje od vas kompetentan na podrucju farmakologije? Hajde junaci, sada je prilika da se isprsite sa svojim znanstvenim radovima ili samo dajte poveznicu na neki od vasih radova u svjetski priznatim znanstvenim magazinima. Pa nije vam ovo tema gdje mozete spekulirati kao da je rijec o geopolitickim aktivnostima sa neizvjesnim ishodom. Nakon ovoga skandala me uopce ne cudi sto se na Internetu osnivaju drustva koja pruzaju pseudo dokaze da je Zemlja ravna ploca. Vama u redakciji se cudim, da tako ozbiljnim stvarima pristupate tako pausalno.… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo

UIstina je da znanstvena istrazivanja velikim dijelom financiraju upravo farmaceutske kuce i zna se da su neka cijepljenja “podbacila” u efektu ili bila potpuno neprimjerena, ..zato sto je GlaxoSmithKline ili Merck ili Pfizer ili netko cetvrti “prilagodio” rezultate pojedinih istrazivanja ”
Zar to nije dovoljno za sumnju ?
https://www.youtube.com/watch?v=QIHIt1HbW8M
ISTINA O VAKCINAMA

Tedi
Gost
Tedi

Ma covjece samo ti zivi svoj zivot i volju,nitko ti ne brani,ali daj to pravo i drugima.Ti si cjepljen i zasticen,ako ja to nisam,ma boli te uho sto cu ja da se razbolim.

Andrej
Gost
Andrej

U kojem dijelu mojega komentara ste primjetili namjeru, da vam uskratim pravo da zaigrate ruski rulet? Stovise, ja sam pragmaticna osoba i nakon “pucnja” bi me razveselilo jedno upraznjeno radno mjesto ili -1 na birou za zaposljavanje. Ako vam ne podje za rukom iz prve, igrajte dok ne pobijedite.

Dreamer
Gost
Dreamer

Informiraj se prije lupetanja gluposti. Upravo je Hpv cjepivo najveci otrov od svih,no nije diglo preveliku hajku jer nije obvezno,a skupo je pa rijetke uzimaju. Ono umjesto da stiti od raka izaziva ga. Procitaj ti koji nezavisni doktorat…za ove sponzorirane znamo svi kakav im je zadatak.

Vučedolac
Gost
Vučedolac

Farmakologija ili farmakognozija je nešto što nema veze s današnjim cjepivima moj Andrej(nije valjsa Plenković)
Ja se smatram stručnim na tom području tako da samo reci što te zanima?

Vlado
Gost
Vlado

Hajde ti ,,junačino” predstavi se i pokaži kakav si ti to stručnjak” za farmakologiju prije nego napadaš većinu drugih ljudi koji komentiraju temu . Tko ti daje pravo da tražiš od drugih da tebi pružaju dokaze , a da ti prije toga ne daš niti jedan dokaz da ti uopće što znaš o cjepivima i posljedicama njihove neodgovorne primjene ? Ti izgleda još živiš u nekoj špilji i ne shvaćaš da u 18 najrazvijenijih država EU nema obaveznosti cijepljenja , no mi Balkanse budale tj ,,stručnjaci i vlade” koji nameću obavezu nikako da se upitaju kako to da po ulicama… Pročitaj više »

Leya
Gost
Leya

meni je super kako svi mogući danas imaju mišljenje o svemu, od povijesti do medicine. Svi su stručni … i sigurno se liječe na internetu!

Neko ime
Gost
Neko ime

Mislim da je problem u tome sto je farma iz cistih sebicnih interesa kompromitirala ne samo cijepljenje, nego cijeli cloud istrazivanja i objektivnih spoznaja o korisnosti cijepljenja.
Osim toga, nije mi jasno zasto se cijepljenju odrice svojstvo medicinskog postupka, koji bi uz sve prethodne provjere i testiranja trebao dobiti i privolu pacijenta?!
I na kraju, glede ugrozenosti javnog zdravlja, nije mi jasno na koji nacin necijepljeni ugrozavaju cijepljene koji su i cijepljeni s naslova stjecanja imuniteta na konkretnu bolest?! Ja kao laik, ne mogu progutati te informacije…

Tedi
Gost
Tedi

Slazem se potpuno da tobom.I ja imam problem,zasto DR ne potpisu na zahtjev roditelja da ce im to cjepivo niti bezopasno za djete.

Bonzo
Gost
Bonzo

pitaj doktora da ti potpise da nije opasnan andol

Vlado
Gost
Vlado

Andol uzimam ili ne po svojoj volji tj nije obavezan dok cjepivo je , a ti očito ne razlikuješ krušku od jaja ….

Piretis
Gost
Piretis

@Tedi- Uglavnom se od pacijenata traži da potpisuju. Potpisuje se pristanak na liječenje i prihvatanje posljedica. Nema šanse da bilo koji doktor potpiše bilo što pacijentu. I proizvođači lijekova su se ogradili spiskom kontraindikacija. Tako da je poslije: A lijepo smo vam rekli, trebali ste znati.
A cjepivo (upotrijebljenu ampulu) sigurno nećete dobiti u ruke. Ostaje samo vjera da smo dobili nešto što nas neće osakatiti ili ubiti i da tome nečemu nije prošao rok trajanja.

Tedi
Gost
Tedi

@Leya,pa sta ti je to problem,ljudi razmjenjuju iskustva i misljenje.Sta bi ti sama pisao na portalima?Daj si ptocitaj djeciju knjizicu “Pale sam na svjetu”.I kaj tu blejis kad ti nije dobro.

sanja
Gost
sanja

Pa ti onda vjeruj doktorima jer su oni,boze dragi,zavrsili fakultet! Takav stav imaju priproste seljancice sa dva ili ni toliko razreda osnovne skole,koje gledaju doktore kao u boga. “Lijece se na internetu” Kako glupa izjava,koju svi glupaci ponavljaju bez da ukljuce ono malo mozga. Internet jedino pruza mogucnost raznih informacija o nekoj temi na jednom mjestu, i strucnih i nestrucnih. Valjda bih trebala otici u biblioteku i uzeti sve strucne knjige o ovoj temi i mjesecima iscitavati. Evo savjeta,ako nemas nista pametno za reci,bolje suti jer iz svake tvoje rijeci vrište šupljine,kako one u obrazovanju, tako i u glavi!

Tomisantak
Gost
Tomisantak

Samo nastavite sa popularizacijom antiwaxerstva i popularizacijom širenja zaraznih bolesti i pismeno ću vas se odreći.

Zoks
Gost
Zoks

Slobodno, sto se mene tice mozes odmah, ne trebas slati pismenu potvrdu

Tedi
Gost
Tedi

sve zarazne bolesti su uzrokovane ne higijenom,nekada su se zvale “boesit prljavih ruku’.Nekada je medicina radila na prosvjecenosti naroda,higijena ,pravilna ishranai seksualno ponasanje,svjedok sam tome.To kosta a zarade nema.A sta danas imamo?Cjepljenje protiv ne higijene,pretilu populaciju zbog neispravne ishrane,kod svake skole brza hrana i coca cola,pitanje dali to znantvenike zanima i zasto drzava ne hrani djecu u skoli,kao nekada.Zaprepastila sam se da u pekaama ima 200 aditiva za izgled,ukus.Sve sto napuhava tjesto napuhava i djecu tu je glavni problrm sa secerima u hrani.Coca cola dokazano deblja djecu i svi sute,jer tu je profit=kapitalizam,tko se usuduje nactati djete debelo sa coca… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan

Zašto svi protivnici cijepljenja, modernih vremena, znanosti i modernih tehnologija, koriste internet i virtualni svijet? Nije li to licemjerno? Bijedno? Ogavno i jadno?
Vrtatite se u pećine, ili još bolje, vratite se na stabla. Sa takvim stavovima niste ni trebali sići sa stabala.

Tedi
Gost
Tedi

EJ! Zlatane ne mjesaj babe i zabe,Daunovog sindroma i smrti djece u snu nikada nije bilo toliko,ajd citaj nesto. Ocu sigurnost kada mi nesto ubrizgavaju u tjelo.GARANCIJU I ODGOVORNOST, NISAM MIS U LABORATORIJI.Potpis.Poljska ministrica zdravlja je rekla u parlamentu da nece cijepiti svoju djecu i majku protiv pticijeg gripa inace je Dr i upozorila naciju,mada je dobila sut kartu,ali nije joj krivo.Sto se tice interneta Srbija je najmanje u postotku cijepila populaciju u Europi,spin je naprvio Tadic Predjednk,kao javno se cjepio na TV a narod zna da boluje od autoimune bolesti, a i neki Dr su saputali pacijentima ne se… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan

TEDI, a jesi li siguran da nije bilo tih sindroma i smrti djece? U lijepim starim vremenima srednjeg vijeka ili općenito u ranijim vremenima, do pete godine umiralo je 50% djece, a od ukupnog broja rođenih do 50-tih godina već je 80% bilo mrtvo. Danas, nekoliko stotina godina kasnije, u 50-tim godinama mrtvo je samo 6% od ukupnog broja rođenih, prvenstveno u razvijenijim zemljama,ali ni u Africi nije puno gore….
Npr.smrtnost male djece i općenito smrtnost, danas je manja u najsiromašnijim zemljama Afrike, nego šta je bila u 19-tom stoljeću u najbogatijim zemljama Evrope. Pametnome dovoljno

Tko kaze
Gost
Tko kaze

Ma tko tebi puni tu glavu takvim glupostima, koliko ti imas godina, gdje zivis, vidis li svijet oko sebe, kakve su to blesave brojke, pa ja sam zivio i zivim medju ljudima odnosno zenama koje su rodile po 10, 12 i vise djece sva redom ziva i zdrava neka i dan danas u vec poodmakloj dobi, a njihove majke koje su ih rodile niti ydravstvenu iskaznicu nisu nikad upotrijebile, medju njima i moje dvije babe, jedna umrla u 82. godini prirodnom smrcu a drugu udarilo auto i podlegla ozljedama u 78. godini, zato ne seri vise sa tim laznim statistikama… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan

Ajd onda se vrati u lijepa srednjevjekovna vremena. Daj ne lupetaj, a gdje su te babetine koje su rodile 10-20 djece? I da, ako bi se toliko množili, a ne bismo umirali do nekih 82 godine, koliko bi nas bilo na planeti? Barem 80 milijarda, a ne 7,3 milijarde koliko nas ima trenutno. To nisu moje statistike, već znanstvene činjenice. A te tvoje babe su iz 20-tog stoljeća, a ne srednjeg vijeka, ali sudeći po tvojim pisanijama su po navikama iz pećinskih vremena. P.S. Habsburška carica Marija Terezija vladala je od 1740-80, rodila je neikh 15 djece, mnoga su i… Pročitaj više »

Vlado
Gost
Vlado

Što si ti sve u stanju Zlatane lupati , a da ne uključiš mozak ? Koliko si ,,popularan” zbog gluposti koje pišeš možeš zaključiti iz broja podrške ili protivljenja tvojim komentarima ili možda misliš da si pametniji od svih ostalih ?

Mario
Gost
Mario

Da i Hrvatska Vlada je smanjila nezaposlenost za 50%, nabijem ti laznu statistiku na đoku, hoces da ti imenom i prezimenom navedem 10 ili 20 ili 30 zena i njihovih muzeva samo iz mog sela koje su dozivjele 80+ godina, rodile 8 do 13 djece sva dozivjela zavidnu starost tetjedna ka je jos ziva ima 81 godinu igra plese jos uvijek, zelis li njihova imena i prezimena, sve provjerljivo u maticnim knjigama i prema mom skromnom istrazivanju smrtnost njihove djece, rođene bez i jednog posjeta ginekologu i rođene doma ili na njivi gdje se vec zadese kad dođe trenutak, bez… Pročitaj više »

Vlado
Gost
Vlado

Za tebe je očito da si još na stablu s kojega nećeš izgleda tako brzo sići .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik