fbpx

Drevna blaga, artefakti prekriveni egipatskim hijeroglifima su otkriveni u Siriji

egipatski hireoglifi-ilustracija

Nakon što su vladine snage uspjele ponovno zauzeti teritorije koje je okupirala teroristička skupina Daesh, morali su očistiti selo. Neki od otkrića, koje su pronašli, uključuju drevna blaga koje su džihadisti planirali krijumčariti u inozemstvo.

Sirijske vlasti zaplijenile su zbirku antikviteta u gradu Al-Rastanu, izvijestila je sirijska arapska novinska agencija (SANA). Prema priopćenju, teroristi su se spremali prokrijumčariti ukradene predmete u inozemstvo i zadržati ih u lokalnoj kući, ali policija je dobila informacije o tome.

Drevni predmeti navodno će biti predani Odjelu za antikvitete Homs. Prema navodima službenika iz Homs muzeja Baba al-Alija, zbirka od 100 predmeta sadrži nekoliko staklenki srednje veličine, kao i veliku posudu za skladištenje, drevnu skulpturu lava, brončani kip, kamene lonce, keramiku, drevne otiske, uključujući i komad s natpisom faraona i predmet koji datira još iz doba Otomanskog carstva. Al-Ali je istaknuo da nalazi uključuju zbirku rimskih, bizantskih i islamskih novčića.

Tijekom proteklih nekoliko godina, terorističke organizacije navodno su opljačkale i prokrijumčarile tisuće artefakata iz Sirije, koji su uvučeni u građanski rat 2011. Godine. Uništili su povijesne lokalitete i spomenike kulturne baštine. Stotine antikviteta otkriveno je u susjednim zemljama, odnosno Turskoj i Jordanu. Vlasti su, međutim, uspjele prekinuti desetke pokušaja krijumčarenja blaga iz zemlje.

Prošle godine, policajci su spriječili krijumčarenje predmeta, vezanih uz rimsku eru, u Jordan iz pokrajine Daraa. Daraa je, između ostalog, bio i antički gradić Bosra s rimskim amfiteatrom. Teret je uključivao rimske stupove s ornamentom, komade bazaltnih skulptura te bakrene i staklene boce.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
cool
Gost
cool
1 godina prije

Osim genocida to je čisti povijesni kulturocid. Bit će interesantno u budućnosti pratiti kako će Sirija svoje povijesne predmete uspjeti vratiti s dražbi, kupiti i dokazati da su njihove? Nadam se, neće proći kao i mi s Seusovim blagom koje oteto od političkog establišmenta (ako se može to tako nazvati?, tog vremena i njihove “biznis omladine”) i kad je postojala mogućnost otkupa i podrška nepobitnim dokazima od strane države nitko za to nije namjerno želio podmetnuti “leđa”! To je tek kulturocid ! Bitno je da ja dobro živim??, s većom plaćom s kojom si nakon “bureka s blitvom mogu si priuštiti burek s mesom” ali je opet burek! Arapskoj Republici Siriji želim pun uspjeh.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Bogovi Egipta

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Slabo je poznato da su Siriju naseljavali drevni Slaveni. Sam naziv Sirija je praslavenskog porijekla. Potječe od riječi Asirija koja se izgovara kao athuri, asuri, sutoro i sl. To je stara riječ athr koja označava oganj, buktinju, plamen. Ista riječ je prisutna kod iranskih riječi sa istih značenje. Npr. turska riječ za vatru je ateš koja je došla iz perzijskog jezika, a korijen joj je upravo spomenuta riječ athr. Nije ni čudo da su drevni Asirci bili poznati kao ratoboran narod. Oni sami su nakon naseljavanja na bliski istok postupno semitizirani. Slično se dogodilo Feničanima i Filistejcima koji su također slavenskog porijekla. Iako je sve to područje semitizirano, zadržalo se još par praslavenskih toponima:
Homs kao utvrđeno mjesto na humku; Humac,
Arvad kao otočić uz obalu, neki to uspoređuju s imenom Hrvat,
Damask kao mjesto gdje se duma, misli,
Libanon kao mjesto gdje se uzgajao kruh odnosno leb.
Tripoli kao tri polja, iako se smatra grčkim toponimom, on je došao iz grčke ali je slavenska riječ,
Antiohija kao mjesto tišine osame jer se nalazi u dolini itd.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Nekidan su našli kruh na području Jordana, star 14400 godina.
Teško je skužiti te seobe: prije 40 000 godina, pa pred 5000…ali ono što se zna jest da su Turci dobar dio Bosne u 15 st. prodali baš u – Siriju…

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Verujem da su video-snimci kako džihadisti uništavaju spomenike svetske baštine u Palmiri – zapravo lažni: da su snimali uništenje kopija, a originale prodali na crnom tržištu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik