Faraoni su lagali o invaziji na Egipat od strane Hiksa

Faraoni
17 komentara

Egiptom su upravljali faraoni od otprilike 3100. godine prije nove ere do 30. godine prije nove ere. Međutim, postoji kratak period kada je zemlja bila pod vlašću Hiksa, koji su iskoristili vakuum moći i preuzeli kontrolu nad Egiptom na sto godina – ili su nam bar tako rekli istorijski dokumenti. Ko su tačno bili Hiksi, ostaje nejasno.

Naučnici sa Univerziteta u Bournemouthu tvrde da su rasvijetlili milenijum star mit o invaziji na Egipat od strane Hiksa. Nakon što su faraoni povratili vlast od njih, Hiksi su prozvani stranim osvajačima nejasne rase. Međutim, istoričari su se borili da pronađu dokaze koji bi dokazali ovu naraciju. Nisu uspjeli da otkriju znake invazije uprkos postojanju obimnih mjesta sahrane, dok su dokumenti pokazali da se u to vrijeme više muškaraca sa egipatskim imenima vjenčalo sa ženama čija imena nisu bila egipatska. Tokom invazija i ratova, koje su uglavnom vodili muškarci, strani osvajači često su se ženili ženama sa gubitničke strane.

Prema novoj studiji, objavljenoj 15. jula u časopisu PLOS One, priča koju su faraoni promovisali o Hiksima koji su napali Egipat bila je lažna vijest. Tokom istraživanja, Chris Stantis i njene kolege pregledali su zube Hiksa; posebno su posmatrali nivoe stroncijuma u njima. Ovaj hemijski element dolazi u naše kosti i zube putem vode i hrane, a ljudi iz jednog područja imaju različite omjere stroncijuma u poređenju s ljudima iz drugog područja.

Studija je otkrila da su Hiksi i Egipćani imali isti nivo stroncijuma, što istraživačima govori da nisu bili strani okupatori, već doseljenici koji su organizovali ustanak.

“Ovo istraživanje podržava teoriju da Hiksi vladari nisu bili iz jedinstvenog mjesta porijekla, već su iz zapadne Azije, njihovi preci doselili u Egipat tokom Srednjeg Kraljevstva, živjeli tamo vjekovima, a zatim se uzdigli da vladaju sjeverom Egipta”, pominje studija.

Rezultati istraživanja takođe su pokazali da je došlo do ogromnog priliva Hiksa u Egipat vjekovima prije nego što su preuzeli kontrolu nad zemljom. “To je u skladu sa pretpostavkom da, dok je vladajuća klasa imala bliskoistočno porijeklo, uspon na vlast Hiksa nije posljedica invazije, kako se popularno teoretiše, već unutrašnje dominacije i preuzimanja strane elite”, napisali su istraživači u studiji.

Pa ko su bili Hiksi? Istoričari još uvijek ne znaju sigurno. Ono što se zna je da su imali imena slična stanovnicima jugozapadne Azije, a drevna umjetnička djela prikazuju ih obučene u dugu višebojnu odjeću, za razliku od tradicionalne bijele odjeće koju su nosili Egipćani.

Egiptolog Orly Goldwasser sa jevrejskog univerziteta u Jerusalimu tvrdi da je većina imigranata koji su prešli u sjevernoafričku zemlju prije vladavine Hiksa imala miroljubive namjere. Goldwasser tvrdi da su Hiksi bili ti koji su izmislili abecedu.

Drevni EgipatFaraoniHiksi
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
3 godine prije

Ovo podsjeca na Cromwella i preuzimanje tradicionalnog kraljevstva. Hazari?

Lucija
3 godine prije

Ne zna se ni tko su bili “sea people” koji su gadno napadali Egipat…

alex
3 godine prije

Cigani?

Lucija
3 godine prije

Zvrk

Aha. A kad sam ja rekla da su Grci dođoši na Balkan – i po oficijelnoj i po svim drugim povjesnim teorijama, onda ste me napali…😏
Zatukli su Grci dosta Slavenskog stanovništva…
Narodi Helma su okruženi neprijateljima. Od 16. st. papiri su se odnosili u Vatikan, ali stotinama godina prije toga u – Carigrad.

Tomi
3 godine prije

To treba brate da se malo bolje rascisti , meni je ovo tu sve nesto mutno

hehehe
3 godine prije

Meni liči na podvalu (tadašnje) Elite s ciljem prekrajanja historije, što im ne bi bio ni prvi a ni zadnji put.

Brainstorm
3 godine prije

bas me briga za detaljcice neke povijesti. samo piramide i znanost su zanimljivi.

Piždro
3 godine prije

Evo jedan kratki prepis sa jedne njem. istorijske strane.. Sa njemacke wikipedje je predugačako i preširoko, za ovakvu temu.. “Hyksos, Hebreji i Hapiru 2012. u drevnom Egiptu 1998. austrijski tim na čelu s Manfredom Bietakom naišao je na najraniju opskrbu slatkom vodom u Egiptu (obloženu pažljivo sječenim vapnenačkim blokovima i zatvorenu u debeli paket gline), koja je, navodno, opskrbila jednu ili više vladinih zgrada Hyksosa u Auarisu. Tko su bili hipsoti? Ne znamo mnogo o tim stranim vladarima Egipta, čiji je poraz protiv Egipćana pod Kahmoseom i Amohseom I označio početak Novog Kraljevstva. Ime potječe od Egipta. “Heka-chesut” = poglavari stranih zemalja. Vjerojatno su došli iz Sirije / Palestine. Glavni grad im je bio Auaris u delti. Znali su kočija, srpasti mač i rukovanje konjima (božanstvo strelice strijele Reschef iz Sirije i Ugarita, kao i sirijska boginja plodnosti Astarte, koja također ima reference na moru) dodani su egipatskom panteonu; Egipćani… Čitaj više »

True
6 mjeseci prije

Čim se kaže :”tajanstveni”, “zagonetni”, “nepoznatog porekla””nema pisanih tragova”… , Hiksi, Heti, Geti, Kelti, Goti, Pikti, Tiraseni, Tračani, Etraseni, Feničani, “narodi s mora”, Samarićani, Etrurci…znajte da se o njima zna mnooogo više nego se piše. Čudno je da se zna istorija za d r u g e narode, mnogo ranija i detaljnije, a ne zna se za Hikse, (Hiksosi, Heti, Geti) koji su stvorili abecedu( po Goldwaser u), koji su vladali Egiptom 100 godina, koji su osnovali Jerusalim! Dal je moguće da su samo za tih 100 godina Egipćani prestali da pišu i beleže na bilo kom jeziku?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI