Kad gusan regulira promet

guska
1 komentar

Povremeno se dogodi da zbog sudara, oborenog stabla na putu, prosutog opasnog tereta ili sličnih problema treba usporiti ili preusmjeriti promet na nekim dijelovima puta.

Tada nastaju kolone vozila, u nekim slučajevima i kilometrima duge. Uvijek kad naiđem na takvo začepljenje upitam se i koji li je razlog začepljenja i koliko li je kolana duga, odnosno koliko ću vremena izgubiti u čekanju?

Jutros kad sam išao na posao, a u odlasku ne idem autoputom nego jednim lokalnim na kom su manje gužve, naišao sam na zastoj. Iznenadio sam se, jer tim putem je obično sve čisto, bez velikih gužvi. Ako je veliko nevrijeme, onda zbog otkinutih grana popadalih po putu zna biti zastoja ili usporavanja. Nekada izvangabaritni tereti također uspore ili nakratko zaustave promet. Ali nevremena nije bilo, a u daljini nisam vidio ni rotirajuća svjetla koja se koriste kod izvangabaritnih tereta, najčešće vozila koja voze kuće za obližnje kamp naselje. Pomislio sam zato da je u pitanju prometna nesreća pa da se vozila preusmjeravaju na jednu kolovoznu traku.

Ali uskoro sam saznao istinu. Razlog usporavanja je bio jedan divlji gusan. Našao se na putu i čini se da se zbunio, nije znao kamo bi pošao pa se sve vrtio u krug. Vozači su usporavali, zastajali i gledali da ga izbjegnu. Na tom istom putu se dešavalo da se na njemu nađe srna. Ko zna kuda prođe kad je put s obje strane ograđen, a onda se zbog ograde ne može vratiti u šumu. Vozači paze, koče, ali jednom sam vidio i da je jedna pregažena jer je, pretpostavljam, nekontrolirano promijenila smjer i tako stradala. Viđao sam i divlju svinju koja, slično srni, pokušava naći izlaz, ali gusana vidim prvi put. Njegovom nesnalaženju se čudim jer on ima i krila i njemu ne može smetati ograda.

Onda razmišljam – je li ovaj gusan možda ostario, posenilio? Otkud je sam, gdje mu je jato? Traži li ga rodbina? Možda i guske boluju od sličnih bolesti kao i ljudi pa tako postaju i zaboravne? Imaju li i one svoje liječnike ili ustanove koje se brinu o starijima i nemoćnima? Ko bi znao, možda i imaju i možda kod njih sve funkcionira bolje nego kod ljudi, samo što mi ništa o tome ne znamo…

Priča
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 godine prije

Da… biti će da je taj gusan senilan i vjerojatno je odšetao iz doma za stare i nemoćne guske i gusane, a kako je toliko posenilio, zaboravio je da ima krila kojima bi mogao odletjeti ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI