fbpx

Miš ljepotan

misevi gosti pice čaj kafa

Malo je gostiju koji nam dođu u kuću, a koje tako nerado dočekamo kao miša. Kad primijetimo i prve znake njegova prisustva, već se namrštimo, a kad ga vidimo, već smo očajni.

Tako malo stvorenje, a zna napraviti toliko štete! Uz to još zaprlja i zasmrdi, a najgore je što se toliko brzo razmnožava da uskoro kuća postaje puna miševa. Riješiti ga se, prava je muka.

Ovih dana kćerka mi se žali kako joj se jedan nastanio u kuću i raspituje se kako bi ga mogla deložirati, a da ga ne povrijedi. Ja sam joj preporučio da mu, biranim riječima, napiše molbu, po propisima taksiranu, uredno mu je pošalje u preporučenom pismu i da sačeka odgovor. Možda je to neki sasvim pristojan miš, širokih pogleda, koji se razumije u pravo i privatno vlasništvo, pa se s njim bude lako dogovoriti. Kad shvati da se nezakonito uselio, možda joj ponudi još i naknadu za korištenje stambenog prostora i za štetu koju je napravio?

Kćerki se to činilo sporim i nesigurnim, tražila je brže rješenje. Pozvala je majku u goste, a onda su, na tom samitu, na dnevni red došli i sustanarski odnosi s mišom. Kćerka je već bila manje ljubazna nego kad je bila kod mene i smatrala je da miš nema nikakva prava u njenoj kući, da će od njega tražiti samo bezuvjetnu kapitulaciju i progon. A onda se iz rupe na zidu kroz koju je provučeno crijevo perilice izvirio, u svoj svojoj veličini i raskošnoj ljepoti on – gospodin miš! Moja kćerka kao da je bila omađijana njegovom pojavom, samo je uskliknula: „Jao, mama, vidi ga kako je lijep! Pogledaj mu okice! Pa ko bi mogao izbaciti ovakvog ljepotana!?“

Ovdje priča mijenja svoj tok. Mišu više ne prijeti deložacija. Doduše, ne vrši se ni pritisak na njega da mora ostati tu gdje je po svaku cijenu. Ako se sam odluči na preseljenje, može ići, mada će, čini se, kćerka sve učiniti da se kod njene kuće osjeća kao kod svoje kako ne bi razmišljao o odlasku.

A onda neko kaže kako ljepota nije važna!?

SPAVAČ

U zidu jedna rupa mala

ko list na vjetru podrhtava.

Drhti zid cijeli, i kuća trošna,

a oko kuće treperi trava.

Vani se trese kućica pseća;

drhte borovi, jele i smrče;

iz njihovih krošnji  ptice bježe–

jer jedan miš toliko hrče!

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Trusted Member
1 godina prije

.ebemu mu miša…kad mačke nema, miševi kolo vode…uglavnom – miš je zahvalni pojam, rimuje se, metaforičan je, alegoričan, dok su neki alergični na nj. Susjed je stavio meso na sušenje. U gredu zabio čavao, na čavao objesio meso, a onda po gredi stavio draču da miš ne može do mesa. No, miš se provukao ijedne noći i ujutro je panceta sa strane bila načeta. Neće to tako ići. Kupi ljepilo za miševe. Cijelu gredu izlijepio ljepilom i na kraju grede postavio mamac. Usput se sam čitav izlijepio. Sutradan mamca nema, nema ni miša.
Možda je mamac negdje pao? Stavi novi, lijepi komadić mesa. Sutradan opet ista stvar, nema mamaca, nema ni miša.
Čini se da mišu nije loše biti miš. Mali miš. Dovoljno malen da je manje više stalno neprimjetan.
Možda bismo se mogli ugledati na miša. Pa biti mali, neprimjetni, grickati za se onako usput, skoro nevidljivo. Veliki će se boriti iznad nas. Sijevat će munje, gromovi pucati, krv se liti, gore tresti, a nas nitko neće dirati.
Pa biti kukavica? Živa kukavica umjesto mrtvi heroj?
O komu će se onda pisati pjesme, komu će se održavati komemoracije, komu kipovi postavljati, spomenici i spomenice (to je žena od spomenika valjda)?
Zar miševima, onima koji su se skrili u prvu rupu čim je zagustilo?
Oni su tek prezira vrijedni. Preživjeli. Dok oni hrabri s drugog svijeta na ovaj gledaju tek kad im to dopusti Sveti Petar…
Ako su najhrabriji tamo, na ispovijedi, onda su osim miševa preživjeli i manje hrabri, ali kao pobjednici moraju za sebe tvrditi da su najhrabriji. Tko će im se suprotstaviti? Još manje hrabri? Kako da ne!?
I tako vrijeme teče. Kukavice, miševi, manje hrabri prežive i drmaju kukavičkim svijetom.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

na you tube ima more bezbolnih rjesenja kako uhvatiti zivog, neozljedenog misa…

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

Rukom uzmes misa pa ga stvis u rupu, da mu bude toplo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik