fbpx

Na današnji dan dogodio se veliki pogrom nad Jevrejima simbolično nazvan Kristalna noć

Kristalna noć, progon jevreja, Njemačka,
0

Kristallnacht, takođe poznat i po nazivu Carska kristalna noć, Reichskristallnacht, i Noć masovnog nasilja Pogromnacht  veliki je pogrom koji se desio širom Njemačke i Austrije u noći 9. novembra 1938. godine, usmjeren protiv jevrejskih građana širom zemlje. Za mnoge analitičare Kristalna noć, iako je u to vrijeme malo ljudi tako procjenjivalo, bila je prvi korak u sistematskom progonu i masovnim ubistvima Jevreja širom Evrope, u onome što će postati poznato kao Holokaust.

Događaj je nazivan imenom Kristallnacht, odnosno kristalna noć, zbog velikog broja razbijenih izloga trgovina čiji su vlasnici bili Jevreji.

1930-tih mnogi Jevreji poljskog porijekla su živjeli u Njemačkoj. U petak, 28. oktobra 1938. godine, njih 12 hiljada je bez upozorenja okupljeno i usred noći deportovano za Poljsku. Poljska antisemitska vlada, zabrinuta zbog “vlastitog židovskog pitanja“, odbila je da ih primi, zbog čega su oni bili ostavljeni na ničijoj zemlji, između njemačkih i poljskih graničnih prelaza tokom hladnih dana i noći dok njemačke vlasti nisu konačno ubijedile poljsku vladu da im odobri ulaz.

U Kristalnoj noći, tokom “spontanih” protužidovskih masovnih izgreda oštećene su ili uništene, gotovo sve sinagoge koje su postojale u Njemačkoj, oko 1574 sinagoge, mnoga jevrejska groblja, više od 7000 jevrejskih radnji i 29 velikih trgovina.

Više od 30 hiljada Jevreja, pretežno mlađih ljudi, je uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore – uglavnom Dachau, Buchenwald i Sachsenhausen u kojima je tretman prema zatvorenicima bio brutalan. Najveći broj ih je pušten poslije par mjeseci pod uslovom da napuste zemlju i odreknu se imovine. Broj ubijenih nije tačno utvrđen, ali se procjenjuje da je život izgubilo oko 200 Jevreja tokom ta dva dana nemira.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik