Osumnjičene žrtve?

Velika Britanija Protesti migranti
14 komentara

„Inače, vijetnamska pokrajina Ha Tinh žarište je za trgovinu ljudima, a Vijetnam je zemlja s trećim najvećim brojem osumnjičenih žrtava suvremenog ropstva u Velikoj Britaniji u 2018. godini.“

Podnaslov sam samo prepisao iz jednog teksta objavljenom na portalu s našeg govornog područja, za koji pretpostavljam da je opet samo doslovno preveden s nekog stranog, engleskog.

Riječ je o nemilom događaju u kom je stradalo 39 ljudi, uglavnom kineskih državljana, koji su se zamrzli u hladnjači nastojeći, po svoj prilici, ilegalno ući u Veliku Britaniju. Informacije o ovom slučaju se doziraju na kapaljku, mic po mic, kao da se pokušava naći način da se sve iskoristi u još neke svrhe, da se tome doda nešto što bi moglo biti od „koristi“ za neke moćne sile. Ili se pokušava prikriti pravi krivac, a optužiti nekog pravog ili manje krivog, ili se tek pokušava što više odgoditi priznati neugodnu istinu. Tako se i nakon toliko dana ne zna ni kuda je sve kamion prošao, ni ko su stvarno smrznuti putnici niti ko je organizirao transport, mada je sve tu – i vozač koji je sam sve prijavio i predao se, i mrtva tijela, i telefoni i dokumentacija smrznutih putnika… Do sada bi i mnogo slabije opremljene službe dale odgovore na osnovna pitanja u vezi s tim slučajem.

Ali, na stranu sve to. Meni su za oko zapele „osumnjičene žrtve“. Čim za nekoga kažeš da je osumnjičen, znači da misliš da je uradio nešto loše, da je za nešto kriv. Eto, u Engleskoj je moguće, ako je moja pretpostavka ispravna da je gornja rečenica prevedena iz nekog njihovog izvora, da si kriv i ako si žrtva. I baš zato što si žrtva. E, sad ne znam vrijedi li to i za Engleze ili samo za strance? Ili možda samo za neke strance? Čini li mi se to, ili njihovom uhu mnogo ugodnije zvuči da je kriv onaj ko dolazi, namamljen obećanjima o boljem životu, nego onaj ko ga pretvori u roba, jer, zaboga, ko je kriv tome glupanu što je nasjeo na lijepe priče?! Zar nije normalno da se iz takvoga iscijedi koliko se iscijediti može?!

Ako neko ovako razmišlja, je li to slučajno? Ili je to proizvod dugogodišnjeg ispiranja mozgova, koje se prenosi s generacije na generaciju, o izuzetnosti, o većim sposobnostima nas u odnosu na druge, o prirodnosti toga da mi budemo glavni, da se nas pita? O tome da je normalno da nas dobre služe tamo neki loši? Ako je tako, trebat će mnogo vremena da se ta svijest promijeni, a jednom će to vrijeme ipak doći, jer očito je da je ono sve bliže. Pad će biti težak i bolan, ali i neizbježan.

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
4 godine prije

I domaca sirotinja, ciji broj raste, je kriva sto je sirotinja.
Nema to sto se lova vrti u spekulacijama i nikad ne kaplje do sirotinje veze s time. Samo su lenji i nesposobni. Sami su krivi.
I stranci u getoima su krivi. Ne znamo za sta tacno, ali krivi su. Eto, za to sto su getoima. Jer to sta nema stanova nema veze s time. Sami biraju da budu u getoima.
I romi. Jer se zna ko voli ovde da krade.
I migranti. Jer to nisu izbeglice, vec vojska… 😉

Abe Tse deja-vu
4 godine prije

Hoće valjda reći: pretpostavlja se da su žrtve iz Kine (ili Vijetnama?), odnosno indicije su, ili slično..
Interesantno mi je što logicno komentira nečiji doslovni prijevod.

Kvisko
4 godine prije

Okriviti drugog za vlastite pogresne odluke, pogotovo one od zivotne vaznosti, nije novost,kako na nivou pojedinca tako i citavih drzava.Psihologija je odavno objasnila fenomen samoobmane.Narodi Jugoslavije su upravo skolski primjer samoobmane i poricanja stvarnosti. Naime od koliko toliko stabilne i solidne drzave Jugoslavije, bratoubilackim i gradjanskim ratom stvorili smo vjerske i nacionalisticke kalifate.Svi vi stariji od 50. vjerojatno se sjecate ili ste i sami sudjelovali u procesu formiranja spiljskog nacionalizma, paravojnih oruzanih formacija cije su topove blagoslivljali popovi i hodze.Te i takve formacije bile su popunjene nasim kumovima ,prijateljima, ocevima ,bracom ,sinovima, unucima a ne tamo nekim rusima ili amerikancima. Ne mogu biti krivi amerikanci ili englezi sto smo mi uzeli puske i poceli ubijati jedni druge, pa cak i ako su nas toboze drugi savjetovali da to uradimo. Gospodo krajnje je vrijeme da konacno shvatimo, za sve sto nam se trenutno dogadja kao narodu ili pojedincu, bilo to pozitivno… Čitaj više »

debeli pas
4 godine prije

Prema ovome ispada da ako pogineš vršeći ilegalnu radnju, nisi kriv. Da su ih kojim slučajem našli žive, bismo li smatrali da su u prekršaju? Pretpostavimo da su svojevoljno i svjesno ušli u vozilo koje nije namjenjeno za prijevoz putnika nego smrznute robe. Najveću odgovornost naravno snose krijumčari jer su vjerojatno motivirani koristoljubljem.

Max Payne
4 godine prije

Ovdje se nešto zataškava jer prvo je Kina službeno potvrdila da se radi o njihovim državljanima. Sad neki Vijetnamci koji su navodno bili u Kini. Ako ćemo gledati samo dokumente oni mogu biti falsificirani što je i bio čest slučaj prilikom migrantske krize 2015. Ili imaju lažne dokumente (vrlo nemaštovito dosta njih je bilo rođeno 1. 1. 1995. i ti su sigurno nabavljali kod istog falsifikatora koji je fušerski obavio posao). Ili nemaju nikakve dokumente pa daju izjave. Sjećam se da je bio angažiran jedan doktor Sirijac koji je u vrijeme Juge studirao pa odlučio ostati. Njega nisu mogli prevariti jer je rođen tamo i arapski ima mnoge dijalekte. Izjavljivali da su iz Sirije a ovaj govori da je to njemu nepoznat dijalekt i da se takav dijalekt ne govori nigdje u Siriji. Lako je to prodavati nekome tko ne zna arapski i te specifičnosti. Sami dokumenti ako ih ima… Čitaj više »

nessy
4 godine prije

Ako cemo pravno, ti jadni ljudi, koji su pokusali uci u UK, u borbi za bolji zivot, na ilegalan nacin, su ipak, saucesnici ili cak, poticatelji, kaznenog djela. Tako funkcionira zakon, i njegove definicije. Ali, kao sto je receno bezbroj puta “cesto pravo i pravda, nemaju nista zajednicko”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.