Prvi ženski orkestar iz Afganistana na Davos forumu

Orkestar Zohra
2 komentara

Prensa Latina, Kabul – Prvi ženski muzički orkestar iz Afganistana će svirati u četvrtak i petak ovog tjedna na ceremoniji zatvaranja Davos Foruma, koji svake zime dovodi oko 3000 svjetskih vođa u Švicarsku, prenosi Khaama Press.

Orkestar s imenom Zohra (na Farsi jeziku to znači Venera), sačinjen od 25 mladih djevojaka između 13 i 20 godina, uglavnom siromašnog porijekla, će po prvi puta svirati izvan granica svoje zemlje. Izvedena djela će biti simfonije afganistanskih klasika.

Dirigentica će biti Negina Khpalwak, prva ženska dirigentica u Afganistanu, koja je po tome postala simbol svoje domovine.

Ahmad Sarmast

Osnivač orkestra, Ahmad Sarmast, je nedavno bio žrtva napada, jer Zohra predstavlja izazov patrijarhalnom društvu gdje su glazba i vidljiva prisutnost žena još vrlo kontroverzna pitanja.

Orkestar je formiran uz financijsku pomoć Svjetske Banke i stranih donatora. Prema Sarmastu, to je vjerojatno prvi ženski klasični muzički orkestar u muslimanskom svijetu.

Iz engleske Wikipedie može se saznati da je Ahmad Naser Sarmast afganistansko – australski etnomuzikolog, i osnivač Afganistanskog nacionalnog muzičkog instituta (ANIM), službeno otvorenog 20. lipnja 2010. godine. Diplomirao je na muzičkoj školi 1981., a 1990. je zbog građanskog rata napustio zemlju. Na moskovskom konzervatoriju je stekao diplomu muzikologa. 1994. godine je dobio azil u Australiji, a 2005. je postao prvi Afganistanac s doktoratom glazbenih znanosti, stečenim na sveučilištu Monash. U Afganistan se vratio 2008. godine.

Ozlijeđen je u samoubilačkom napadu izvedenom od strane Talibana, 11. prosinca 2014. godine. Nakon napada, Talibani su izdali priopćenje u kojem ga optužuju da štetno djeluje na afganistansku omladinu.

ANIM je 2013. godine imao turneju po Sjedinjenim državama, uključujući nastupe u Carnegie Hall-u, i Kennedy centru, a prva izvedba ženskog dirigenta, spomenute afganistanske dirigentice Negine Khpalwak, dogodila se 2015. godine.

Izvori: Prensa Latina | Wikipedia

2
Ostavite komentar

avatar
10000
2 Grupirani komentari
0 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
2 Komentatori
Sarasubaru Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
subaru
Gost
subaru

One još ne znaju da sviraju vragu.

Sara
Gost
Sara

Žrtve sviraju svojim krvnicima. Prestrašno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik