Sviraju li ruke?

klavir
17 komentara

To što svira, to su ruke – stihom bi rekao Darko Rundek. A usne? Usne su za ljubljenje, rekla bi zaljubljena Ona. Jesu. To im je prva funkcija, druga je sviranje, treća osmijeh, a ima ih još nekoliko manje bitnih. Poput govorenja, recimo.

Većina instrumenata se svira rukama. Desna čini svoje, lijeva svoje, prsti lete. Po žicama, tipkama, udaraljkama. Doista se čini da sviraju ruke. I sviraju na početku, kad se uči. Kasnije su i ruke instrument Glazbe u sviraču, u kompozitoru. Mnogi svirači uopće ne gledaju u prste, gledaju note jer im je instrument produžetak njih samih.

Kod puhačkih instrumenata, u tonove, sviranje je uključeno cijelo tijelo. Tonovi imaju otisak poljupca, otisak daha, zvuk su živoga. Svirač ne može pjevati dok svira, nema garancije da će ton kojeg je stisnuo prstima doista i izići vani jer u njemu mora još biti odmjeren dah i volja usana.

Usne će izreći nježnost, snagu, bit će tihe, prodorne, jake ili meke,.

Stvaratelj je cijeli Svemir izgradio s tonovima, oktavama. Svirač gradi mikrosvjetove od emocija, ideja, poruka.

Glazba zaobilazi racionalni um, udara izravno u emocije. Čini se idealnom za prenošenje kodiranih poruka, njihovo utiskivanje u podsvjesni um čovjeka. I jest. Glazba, sama po sebi će u nama pobuditi različite emocije – bijes, ljutnju, radost, melankoniju, strast, nježnost, borbenost, tugu, sjetu. Poslušat ćemo, otići dalje kao da se ništa nije dogodilo, ali će nam dan i raspoloženje u njemu biti s pečatom skladbe koja je u nama pobudila emociju.

Glazba je bojno polje. Točnije, čovjekov um je bojno polje i tamo se započinju, razvijaju i završavaju sve bitke ovog svijeta. A ovaj svijet – svijet je Dobra i Zla u isto vrijeme.

Razlikovat ćemo jednu od druge glazbe po onomu što nam čini – čini li nas boljim ili gorim čovjekom – to je jedino bitno.

Svirači nisu vojnici, zadnji u hijerarhijskom nizu. Zato što glazba nije hijerarhija. Izvorno nastaje… na izvoru. Postoji jedno mjesto, poput jezera na kojem se nalazi sva glazba. Do tog mjesta nema ceste, nema autobusnih linija, tek onaj koji se predao glazbi, uspije doprijeti do tamo, ali ne umom, ne osjetilima, već cijelim sobom ili bolje – bez sebe. Tamo egu mjesta nema.

Mnoštvo je reciklatora tuđih slika, zvukova, riječi koji čine glazbu viđenu očima stvarnog povremenog i privremenoga promatrača. Nekima se odškrine prozor tek na taj glazbeni svijet, drugi tamo odlaze po pozivu.

Možemo razlikovati jedne od drugih. Prvi zasluge ne uzimaju za sebe, drugima ego navuče zastore i glazbu pripisuju samima sebi. Nije da nema i takve glazbe, ali je ona varijacija eha iz udaljenog svijeta, prevedena, prečesto iskrivljeno.

Danas glazba nije dovoljna za promociju ideje koja s glazbom ne mora imati veze. Nekad smo bili suptilniji i čuli riječi, iako ih nije bilo. Sad nema mjesta nedoumici. Tekstovi se pišu po narudžbi, recikliraju se milijun puta odigrane scene, svirači postaju vojnici strane koju su izabrali. A ta Strana ih nagrađuje za vjernost, za izazivanje sljedbeništva, dariva novcem, slavom.

Moramo biti oprezni u trenutku izbora strane. Koju ne moramo izabrati. Prvotno strana nema, tek kasnije se stvaraju.

 

Priča
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Odličan tekst ali kao i gotovo uvijek ”politički nepodoban” !

Komentar o saksofonisti (puhač)
ponekad ovisi i o porijeklu (iz Duvna,iz Puhna,iz Livna) :

Kaka čouk izvrstno trubi u saksafon ?!

nepoželjni
4 godine prije

“Glazba zaobilazi racionalni um, udara izravno u emocije.”
… da, ima glazbe iz nekih normalnih, humanih, vremena od čije mi se ljepote koža naježi i izazove najljepše emocije i asocijacije, ali ovo što gotovo stalno, mogu na radiju i televiziji čuti zadnja dva, tri desetljeća, u meni izazove trenutni bijes, da mi dođe da razbijem uređaj sa kojega mi uši i um para zatupljujući ritam majmunskog udaranja i neartikulirang glasanja…

Majk Majers
4 godine prije

Sviraju li ruke, igraju li noge? Utrenirane ruke i noge igraju kako briljantni um diktira, spoj mašte i mišića stvaraju fenomen kojeg imaju rijetki

krivA
4 godine prije

.. + ..

Lucija
4 godine prije

Pa sad…da nema čistog intelekta…ima. Bach. Matematika.

Lucija
4 godine prije

A što se tiče izbora strana…Tomson je lijepo uzeo partizanske pjesme…navodno i çe*tničke.

Perun
4 godine prije

Hvala sto ste se sjetili Darka Rundeka gsp.Son of Alerik, hvala puno ….To što svira, to su ruke…..

American_dreams
4 godine prije

Bojim se da je na ovom portalu kao i vecini balkanskih malo ljubitelja lakih nota, ovdje se pretezno citaju i slusaju ratne trube.Dokaz tome je i broj komentara ispod teksta, da je neka Oda ruskom naoruzanju ili putinu bilo bi 100. komentara.To je zabrinjavajuce iz vise razloga, dva su kljucna :prvo, zbog toga sto manjina stanovnistva balkana slusa glazbu vrhunskog umjetnika Rundeka, i drugo, ta cinjenica indirektno govori o stupnju svijesti balkanskih plemena. Ovo je Rundekova pjesma koju bi trebali upoznati svi balkanski maturanti,pjesma koju treba uvesti pod obavezno u skolski kurikulum,jer je jedan od putokaza ka promjeni svijesti, slobodi i demokraciji. Postoje pravila igre ti znas da ne mozes sama ispod svih tih zastava sto viore svud oko nas Ne postoji mjesto gdje mogo bi stati visoko dignuti ruke i pjevati nasu pjesmu i pjevati nasu pjesmu Protiv volje umijesan u staru zavjeru strana u staru zavjeru nada ja… Čitaj više »

Perun
4 godine prije

Video uradak od Urbana.D na Logicno Hr hvale vrijedna gesta ,svidja mi se….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI