fbpx

Bravo, Amele!

Amel Tuka

U utrci na 800m kakva se rijetko viđa, Amel Tuka je pobijedio i uz to ispunio normu i kvalificirao se za Svjetsko prvenstvo u Dohi te izborio plasman na Olimpijske igre.

Za atletiku kažu da je kraljica sportova, a u sportu je bivša Jugoslavija bila među poznatijima u svijetu. Ipak, atletika nije bila jača strana jugoslavenskih sportaša. U trčanju je u svjetski vrh bljesnula Vera Nikolić, ali tamo se nije duže zadržala; borio se Franjo Mihalić, Lučijano Sušanj, nešto je značio i Dane Korica, ali sve je to bilo nedovoljno da bi zemlju dovelo blizu svjetskog vrha. I kasnije su neki mladi trkači najavljivali značajne rezultate, ali oni su na kraju ipak izostajali.

Sad se čini da je bosanskohercegovački trkač na 800 metara Amel Tuka na domaku cilja, a to je da ostane upisan na neko značajnije mjesto u svjetskom vrhu u svojoj disciplini. Odavno nisam vidio ovakvu utrku kao ovu u kojoj je pobijedio i izborio pravo na nastup na najvećim svjetskim natjecanjima koja uskoro slijede. Prosto je za nepovjerovati kako je u posljednjih 200 metara utrke tamo negdje iz pozadine prvo sustigao daleko odmakle prve trkače, a onda ih tako uvjerljivo potukao. Činilo se kao da ima u nogama ugrađen neki dodatni motor koji se samo stiskom na dugme uključuje i prebacuje u veću brzinu. Kao da je sve do tada bila samo šala, a tek u finišu počinje prava trka za koju on ima snage kao na samom početku.

Ova uvjerljivost u pobjedi je još veća zbog činjenice što se Amel nije borio protiv nekih autsajdera, nepoznatih natjecatelja koji su bili bez ikakvih šansi, iz neke niže lige. Tu su bili najbolji, dostojni konkurenti u svakom pogledu. Ali u ovoj trci Amel je pored njih pred ciljem protrčao kao da je on tek počeo trčati, a oni su pred krajem trke na duge staze.

Nedavno je ovaj naš atletičar pobijedio i u utrci Dijamantske lige, a u nogama ima mnogo značajnih pobjeda i od prije, tako da se ne može reći da je ova pobjeda slučajna, trenutni bljesak. Očito je da je u posljednje vrijeme Amel u vrhunskoj formi, i ako ovako ostane, i na Svjetskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama bi mogao zabilježiti značajne uspjehe. To bi značilo da i s prostora bivše Jugoslavije, napokon, dolazi neko ko je svjetska marka u trčanju, a koja je u stanju i ponavljati vrhunske rezultate.

Neka Amelu bude sretno i neka nam priredi još ovakvih utrka s ovako nadmoćnim finišom. Bravo, Amele!

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Bravo za Amela!
Ima još atletičara sa ovih prostora, Blanka je možda neprikosnovena ali ima još značajnih uspjeha!

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

Sandra Perković?

sandra perković, disk šampionka
Gost
sandra perković, disk šampionka
1 godina prije

Vide ga, Tuka a trči ka noj!

P.s. nisam prava s.p. samo navijač sa smislom za loš umor. Čestitke Amely.. samo deri majstore, i nemoj da te yvate (ni u dopingu.. de provjeri jel baklava legalna:))

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Baklava…..odličan savjet 😄😄👍👍

Marangun
Gost
Marangun
1 godina prije

krv znoj i suze
neka nas ima

dobro je da nas ima

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Xahaxa…..zemlja treba da se potrudi, da bude majka a nikako prokleta maćeha.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ko će ih naučiti kada ni majka nezna voljeti!!!

Ivo Kobaš
Gost
Ivo Kobaš
1 godina prije

Maćeha

Mnogo su priča
pričali nama
o nevaljalim,
zlim maćehama.

Zato i želim
kazati svima:
i moja, dobra,
maćeha ima!

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Maćeha mi i slovaka,
i pomajka zna biti,
kao prava majka!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Zle su ipak na nivou statistike, negativne.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Majka je majka….nepromenjivo ali pričaš bedastoću.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Primjećujem da Tuka ima i razvijene bicepse, što baš nije uobičajeno za trkače. Znači, kompletan fizički razvoj…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x