Kreće „Liga Beneluxa“ – Treba li i nama regionalna nogometna liga ili je dobro ovako?

Wembly stadion fudbal
69 komentara

Kako prenose agencije, od sljedeće godine bi se umjesto nacionalnih prvenstava, trebala igrati nogometna liga Beneluxa. Naime, Belgija i Nizozemska ponovo razmišljaju o spajanju nogometnih liga, a novo zajedničko natjecanje moglo bi početi već iduće sezone.

Ideja o pokretanju „Lige Beneluxa“ stara je nekoliko godina, no čini se da su sada sazreli svi uvjeti za njezin početak.

„Superliga bi imala 18 klubova, 10 nizozemskih i osam belgijskih. Sve bi moglo brzo početi, ako ne već iduće sezone, onda bez dvojbe za dvije godine“, rekao je za francuski Le Monde Bart Verhaeghe, predsjednik belgijskog Cluba Brugge.

U cijeli projekt uključili bi se i klubovi iz Luksemburga, ali za početak u drugoj ligi.

„Pregovori su već u tijeku, a idućeg tjedna imamo važan sastanak“, dodao je Bart Verhaeghe.

UEFA za sada nije komentirala najave o pokretanju belgijsko-nizozemske lige, odnosno „Lige Beneluxa“, ali Europska nogometna federacija uglavnom podržava ovakve projekte.

Naime, oni diži razinu kvalitete nogometa, a klubovima donose prestiž i zaradu. Nizozemci i Belgijanci ovim potezom žele smanjiti jaz koji postoji između njih i “superliga petice“, a vjeruju i da bi takva liga smanjila odlazak mladih nogometaša u bogatije zemlje, dok bi klubovi dobili više novaca od televizijskih prava, što je logično, jer bi liga bila zanimljivija većem broju gledatelja.

Sličan projekt je već postojao u baltičkim zemljama, gdje se igrala Baltička liga, službeno poznata kao Triobet Baltic League, nogometni turnir kojeg su igrali baltički muški nogometni klubovi iz Estonije, Latvije i Litve.

Pokrenuta je 2007. godine, inspirirana sada već nepostojećom Skandinavskim ligom, službenog imena Royal League koja se igrala od 2004. do 2007. U njoj su igrali klubovi iz Danske, Švedske i Norveške, dok Finska nije sudjelovala u natjecanju.

Baltička liga je živjela četiri sezone, od 2007. do 2011. godine, ali se igrala u formatu turnira.

U nas se godinama govori o mogućem pokretanju lige u kojoj bi igrali klubovi iz republika bivše Jugoslavije, možda i Albanije, a bilo je nekih glasina o ligi u kojoj bi igrale zemlje koje su nekoć bile dio bivše Austro-ugarske monarhije.

2016. godine su mediji objavili vijest da je UEFA tvrdila da je regionalna nogometna liga na ovim prostorima gotova stvar, ali, kao što vidimo, to nije bio slučaj. Tada je u Zagrebu navodno održan sastanak na kojem je načelno dogovoreno da već od sezone 2017. krene natjecanje u regionalnim ligama za juniore i nogometašice, što bi bio svojevrsni pokus za start Balkanske lige nogometnih prvoligaša u jesen 2018. godine.

Prema srpskim Večernjim novostima su u novoj ligi trebala igrati 24 kluba, a natjecanje bi se igralo pod  pokroviteljstvom Europske nogometne federacije (UEFA), koja bi svakom sudioniku osigurala po 800 000 eura. UEFA je, dakle, trebala pripremiti proračun od 19,2 milijuna eura za regionalnu ligu, a klubovi bi trebali dobiti i dodatne nagrade, ovisno o plasmanu. Dodatna zarada bi bile reklame, televizijska prave, prodaja ulaznica, a navijači bi gledali bolji nogomet.

Onda su se otvorila pitanja sigurnosti, sve je ispolitizirano i projekt je obustavljen. Zapravo, kako Logično nema eksperte za sport, najbolje bi  bilo ovu temu prepustiti čitateljima i da u komentarima daju sud o tome je li moguće i treba li nam takva liga ili ne? Baltičke zemlje i skandinavske monarhije su je imale i propale su. Međutim, čak i zajedno, sve ove zemlje, osim Švedske i Danske, ne mogu se pohvaliti kvalitetom nogometa kao zemlje bivše Jugoslavije, uključujući nepriznato Kosovo, koje odlično igra u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Stoga je uspoređivanje regionalnih liga Baltika i Skandinavije s hipotetskom ligom Balkana, ili kako bi se već zvala, apsolutno bespredmetno. Ako zaživi projekt „Lige Beneluxa“, a čini se da hoće, ovo će pitanje opet doći na dnevni red i u nas, uz neizbježnu politizaciju i „za“ i „protiv“ dva tabora.

No, kao što smo rekli, najbolje bi bilo da čitatelji u komentarima nastave ovu temu, obzirom da je sport rubrika kojoj, nažalost, za sada ne posvećujemo previše pozornosti.

Le Monde

Regionalna liga
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
donald traitor
4 godine prije

balkanska od alpi i karpata do anadolije …pa da se lijepo koljemo bez da nam udaljene sile sole pamet i naplačuju kazne zbog verbalnog delikta na stadionu

Sir Oliver
4 godine prije

Da za zajednicku ligu.A huliganesvih boja u petak na dobrovoljni Rad do ponedeljka ujutro.

BN - Republika Srpska
4 godine prije

jbg obrni okreni, nema druge…bilo sad bilo za sto godina

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Ne.

Dado
4 godine prije

P

i tako vam je to
4 godine prije

pisu o ligi Beneluxa, i Balkana a stavili sliku Wembley stadiona u LONDONU

Dado
4 godine prije

Liga ex yu nema mi nekog smisla. Sta konkretno Dinamo ima od te lige? Liga Beneluxa ima smisao jer se spajaju dvije jake lige i cine novu jos jacu ligu. Lige koje se spajaju moraju da daju novu vrijednost tj. novu jacu ligu.Kakav Zvezda interes ima da igra protiv Vardara, Sarajeva itd.? Eventualno ima smisla formirat ligu Svicarske Austrije Hrvatske Srbije i Grcke. To bi bila nova vrijednost.

opet ja
4 godine prije

Ma SFRJ je bila savršena država, samo je šteta što je nisu svi doživljavali kao domovinu. U takvoj tvorevini sve je bilo odlično, pa i sve lige koje su se igrale. U košarci Bosna, Cibona, Jugoplastika, Partizan su osvojili sam vrh, u fudbalu C. Zvezda, rukomet Metaloplastika, vaterpolo, odbojka… Ni jedan tim ne bi ostvrio to što jeste da nije igrao u jakoj ligi koja je postojala u SFRJ. Kad se setim kada Zvezda ide na Kantridu npr. pa smo svi srećni jer je izvukla bod ha ha. Shvatili ste valjda da je podržavam Yugo ligu u svim sportovima…

zwizdan007
4 godine prije

Dok god je nogomet u ovin našin vukojebinama premrežen politikon, nema od toga ništa.

A da ne spominjem da svaka bara (liga) ima svog krokodila (Mamić u HR,….). Ko će se njima dogovorit za koga triba krast i kome idu pare 🙂

Stock
4 godine prije

Odlicna ideja za fudbal, losa za medjuljudske odnose.
Da pojasnim :
Dado se pita sta ima Dinamo od toga?
Nije isto igrati sa Partizanom ili C.Zvezdom i Slavonija FK. Iskustvo se stice igrajuci sa jakim timovima. Logicno, zar ne?
S druge strane, prije nekih 20tak godina nismo se gadjali smokvama i rane su jos uvijek otvorene. Niko ih i nije pokusao zasiti pa da mogu zacijeliti.
To bi se uvijek iskoristavalo po potrebi onih koji trebaju nered da bi zivili u redu.
I tako…bolje kozje lige nego rat.

zvz
4 godine prije

Treba osnovati Višegradsku ligu. S tim zemljama smo bili puno dulje u istoj državi nego u jugo-rupama.

Dado
4 godine prije

Nazalost na Balkanu kad se prica o bilo cemu pocne se sa sjetom povratkom u dane kad smo odbacili ljubav i uzeli konje vrane. Prica se o regionalnoj ligi i spominju neki klubovi koji danas realno pitanje je dali i postoje. Eh kad je Sloboda Celik i Velez, eh Zemun i Sutjeska su nekada bili. Kad je Steaua harala. Potpuno se gubi smisao onoga sta se zeli postici. Regionalna liga ako bi i postojala nekada nije liga nostalgije vec interesa. Osnovni razlog formiranja svake lige je podizanje kvaliteta a ne kopanje po 1976 godini. U toj ligi trebaju da igraju trenutno najbolji klubovi. Danas liga BiH, Crne Gore, Makedonije, Slovenije pa i Madjarske nepodizu kvalitet. Ni Dinamu ni Zvezdi se ona neisplati. Oni od tog nemaju nista samo ciganluk. Ali Dinamo Hajduk Rijeka Partizan Zvezda Red Bull Austrija Bec Yang Bojs Basel Olimpiakos Paok e to bi bio posao vrijedan… Čitaj više »

HEKPCT
4 godine prije

Tko god vam gura regionalnu ligu taj vam u konačnici planira naoružati navijačku žgadiju i nahuškati je na vašu djecu. No pasaran!

Carlosan
4 godine prije

Kratko i jasno – NE.

Možda jednog dana kad se maknu traktori sa stadiona i kad se prestane razmišljati o tenkovima na stadionu.

Dado
4 godine prije

Kada je prije nekoliko godina krenula priča o Regionalnoj ligi pojedini novinari ali i nogometni djelatnici počeli su licitirat klubovima koji bi igrali u toj ligi.Ostao sam zapanjen kada je navedena Sloboda koja je tada igrala drugu ligu jer je ispala iz prve.Onda je naveden Velež koji je bio pred gašenjem pa je naveden Osijek koji se borio za opstanak a za Čelik je navedeno da ga treba podići iz mrtvih jer je i on bio pred ispadanjem.Dakle tada mi je postalo jasno da Regionalna liga nema nikakve veze sa podizanjem kvalitete već jedan nostalgični pokušaj vraćanja u 1980 na dane u Jugi.Da nebudem krivo shvaćen želim samo reći kolko je sama ideja potpuno promašila smisao.

Slovenac
4 godine prije

Ja sam za steta sto je u glavama nacionalista na ovim prostorima tolko mrznje a svi su vazali zapada i nikada nebi imali drzave osim srbije steta imali bi klubove koji bi nesto znacili a ne da im.je domet liga prvaka i neke pare koje dobiju a tamo su samo za statistiku

Siniša
4 godine prije

BENELUX…..su Belgija, Holandija i Luksemburg.

puki
4 godine prije

prvi put cujem za ligu Beneluxa i misilim da je to cista patka i da nista od toga nece biti 1)samostalne lige Nizozemske i Belgije postoje stotinjak godina, dakle zasto bi to ukidali, a sto se tice patuljaste drzavice Luxemburg, koja ima samo amaterske klubove, ne trebam ni komentirati 2)- zasto bi se nizozemski i belgijski klubovi odricali prava na 2 kluba za kvalifikaciju za Ligu prvaka, i 2-3 kluba z euro ligu, koji sada imaju, dakle svaka od 2 zemlje ima pravo na ukupno 4 do 5 klubova u LP i EL, kada bi se napravila, zajednicka liga Beneluxa, dakle bilo bi duplo manje klubova. Isto to vazi za nase klubove regije. Hrvatska ima u startu ukupno 4 kluba(CL/EL), a slijedece sezone, vjerojatno 5, 2 kluba u LP, Srbija isto toliko, BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, imaju pravo na 3 do 4 kluba, dakle kada bi se stvorila zajednicka… Čitaj više »

norbert boulf
4 godine prije

ja sam da se osnuje liga specijalne policije, žandarmerije, interventne policije svih država bivše FNRJ-SFRJ i da se natječu u igrama premlaćivanja političara današnjih država članica bivše države.. Kojih političara , pa to neka narodi odluče referendumom po kriteriju tko je više ukrao i pronevjerio, bila bi to urnebesna liga idiota

Siniša
4 godine prije

A šta da se čudim ovim komentatorima..moj rođak Delija bukvalno mrzi Partizan, kaže da navija protiv Partzana i kada igraju protiv stranih klubova.
Elem..zajednička liga ne znači automatski JUnostalgiju, ako mi je drago da Dinamo odlično igra vani zašto mi ne bi bilo drago gledati ga u Banja Luci.

Realist-utopist
4 godine prije

Na Balkanu – ni slučajno ! Možda ovo zemlje Austro-ugarske monarhije ne bi bilo loše.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Nogomet je opčenito otišo u k.,sranje totalno.

Laki Topalović
4 godine prije

Dinamo je ove godine dobar, ali ove , a sve do ove ekipe je bio kanta za nabijanje. Pitanje je bi li se prodavali tako igrači , ako znaš da ćeš igrati protiv recimo Dinamo protiv Zvezde ili šta ja znam. Npr, u Rimu ih uopće nije briga hoće li ili neće biti prvaci samo da Roma ne izgubi od Lazija i obratno. Sa zadržavanjem igrača, barem do 23-25 godine života, ovo bi bila liga da gazi sve do četvrtfinala Lige prvaka. A to nosi ogroman novac.

Max Payne
4 godine prije

Kao bivši junior NK Zagreba koji je sad pao jako nisko zbog lošeg rukovodstva (Medića) uzet ću na sebe sportski doprinos portalu. Kao prvo ovakve vijesti o Ligi Beneluxa treba uzeti sa rezervom jer nije prvi put da se išlo s tom idejom ali uvijek se odustalo. To je sigurno tek ako se zaista počne igrati, trenutno još uvijek samo na razini ideje. Osim UEFA nešto se pita i nogometne saveze Belgije, Nizozemske i Luxemburga koji stvarno kvalitetom ne može parirati ovim solidnim ligama. Zatim se nešto pita i klubove i tu često ideja zna puknuti prije realizacije. Jedna od zanimljivih ideja bila je da 2 najjača škotska kluba pređu u engleski Premiership. Radi se o Celticu i Rangersima, oba iz Glasgowa. Međutim to nikad nije zaživjelo iz puno razloga. Prepreka je još manje jer radi se o istoj državi Velikoj Britaniji ali tradicionalno kod njih svatko ima svoju ligu… Čitaj više »

Mucke
4 godine prije

Dovoljno je procitati komentare i biti tvrdo protiv toga.Veci dio komentatora smatra da liga (bilo ova danasnja ili neka moguce sutrasnja) treba postojati samo radi njihovog voljenog kluba po principu bolje biti prvi na selu nego drugi u gradu.Uskogrudni,partikularni interesi u prvom planu koji ni u bivsoj Jugoligi nisu dozvoljavali da se nogomet razmase i dokaze svoju vidljivu kvalitetu osvajanjem nekog naslova.
Smjehotresno je slusati o ligi sa Austrijom,Grckom ili Turskom,sve same reprezentacije koje su ondasnjoj reprezentaciji sluzile za popravljanje gol razlike.Nastupi klubova iz Srbije i Hrvatske u ligi prvaka ili euroligi uglavnom zavrsavaju u pretkolima tih natjecanja ili ako neko slucajno prodje taj ni teoretski ne moze proci grupu i zaigrat na proljece (izuzetak koji potvrdjuje pravilo, Dinamo prosle godine).Podizanje kvalitete natjecanja jednom takvom ligom nisu u interesu ta tri pomenuta kluba i ti klubovi ce uciniti sve da do ostvarivanja neke jace regionalne lige nikada ne dodje.

Max
4 godine prije

Ovaj čitatelj se rado uključujr u raspravu i kaže slijedeće Balkanska ili Ex Yu liga ne bi bila dobro riješenje jer su svve lige slabe zbog odlijeva igrača nedostaka novca siromaštva huliganizmma itd …. A huligani koji sad prave nerede po svvojim državama pravili bi ih svuda pa bismo onda imali nerede Od Vardara do Triglava.

Treba ...
4 godine prije

Balkanska liga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.