Sportski sud podržao FIFA-u u sporu protiv ruskih i ukrajinskih klubova

Ruski fudbalski klub Zenit St. Petersburg
4 komentara

Momčadi su pokrenule slučaj protiv politike transfera koja je dopuštala inozemnim igračima da suspendiraju ugovore

Sportski arbitražni sud (CAS) presudio je u korist FIFA-e, nakon što se svjetsko nogometno upravno tijelo suočilo s izazovom osam ruskih klubova i jedne ukrajinske momčadi, u vezi s politikom transfera koja je dopuštala inozemnim igračima suspendiranje njihovih vlastitih ugovora. CAS sa sjedištem u Lausannei objavio je svoju presudu u petak, rekavši da su dva vijeća presudila da FIFA-ine mjere “nisu bile izrazito neproporcionalne i da su ostale unutar sfere diskrecije koju je FIFA-i dodijelio švicarski zakon”.

Slučaj je uključivao odluku koju je FIFA donijela u lipnju 2022., kojom je produljena politika dopuštanja stranim igračima i stručnom osoblju u ruskim i ukrajinskim klubovima da jednostrano suspendiraju svoje ugovore do 30. lipnja 2023., ako ne mogu postići zajednički dogovor sa svojim momčadima.

FIFA je prvobitno uvela izvanredne mjere u ožujku 2022. kao odgovor na sukob u Ukrajini. Taj je korak navodno bio način da se međunarodnim igračima omogući da napuste ruske i ukrajinske momčadi bez straha od financijskih posljedica usred neizvjesnosti uzrokovane borbama.

Međutim, ruski nogometni dužnosnici osudili su mjere kao “diskriminirajuće” i protivne “načelima ugovorne stabilnosti”. Osam ruskih momčadi, Zenit St. Petersburg, Dynamo Moskva, CSKA Moskva, Lokomotiv Moskva, Rubin Kazan, Soči, Krasnodar i Rostov, službeno su se žalili CAS-u.

Ukrajinski tim Shakhtar Donjeck također je pokrenuo žalbu protiv FIFA-e, tvrdeći da je politika nepoštena i da joj je oduzela milijune potencijalnih naknada za transfere igrača.

CAS je rekao da je detaljno obrazloženje slučaja u dovršavanju i da će ”uskoro” biti dostavljeno stranama u postupku.

FIFAfudbalMomčadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
1 godina prije

Nova zvijezda Napolija Gruzijac Kvaratshkvelia suspendirao je ugovor sa Rubin Kazanom i bez odštete otišao u Dinamo Batumi, odigrao “čak” 11 utakmica i za isto toliko milijuna taj ga gruzijski klub prodao u Napoli.
Antiruska histerija nije od jučer, a taj si je Zapad namijenio ulogu “međunarodne zajednice” jer su Uebermensch, moralno i svakako superiorni.

Amar
1 godina prije

FIFA produzena ruka EU i Nato,zato ce zemlje Bricksa osnovati svoj fudbalski savez.

Max
1 godina prije

Odluka je neutemeljena i štetna.

nessy
1 godina prije

Sudjenje je bilo nepotrebno. U danasnja moderna vremena, ako je Rusija strana u parnici, rezultat znamo. a ti ukrajinci su sigurno neki izdajnici, koji suradjuju sa Rusijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI