Evropski globalni navigacijski satelitski sistem Galileo ne radi, korisnici ne mogu koristiti njegov signal

Automobil - GPS

Stvoren od strane Evropske unije, navigacioni sistem je koštao 10 milijardi dolara, proradio je 2016. godine a sastoji se od 22 satelita.

Navigacioni sistem Galileo ostaje neoperativan, sa sistemskom porukom koja glasi: “Do daljnjeg, korisnici imaju prekid usluge. Signali se ne koriste”.

Ranije je izvor Evropske agencije za globalne navigacione satelitske sisteme, koji upravlja Galileom, rekao za InsideGNSS.com da će usluga sistema biti “degradirana” do daljnjeg zbog tehničkih problema.

“Oni rade na tome. Timovi iz industrije i agencija rade 24/7 da obnovi usluge Galilea što je prije moguće. Trenutna procjena je da bi usluge trebale biti obnovljene u roku od 48 sati” rekao je izvor.

Inženjeri su se u početku nadali da će rješiti problem do nedelje uveče.

Dana 11. jula, internet stranica Centra za usluge GNSS-a izdala je obavještenje u kojem se kaže: “Korisnici mogu iskusiti degradaciju usluga na svim Galileo satelitima. To znači da signali možda neće biti dostupni niti će zadovoljiti minimalne nivoe performansi i trebaju biti korišteni na sopstveni rizik korisnika”.

Drugi izvor je za InsideGNSS.com rekao da problem može biti povezan sa greškama sa talijanske zemaljske stanice Precise Timing Facility. Objekat je opremljen cezijumskim satovima i Hydrogen Maser satom kako bi prenjeli svoje podatke na orbitalne satelite kako bi se obezbjedila tačna referenca vremena i omogućila lokalizacija korisnika.

Prošle godine, Velika Britanija je saopštila da će istražiti mogućnost razvoja sopstvenog navigacionog sistema nakon što je isključena iz programa Galileo zbog Brexita. Britanske kompanije su izgradile veliki broj komponenti za sistem, sa jednim od dva centra za nadzor bezbjednosti projekta od kojih je jedan bio smješten u Swanwick-u u Velikoj Britaniji, prije nego što je preseljen u Španiju.

Velika Britanija je izrazila zabrinutost zbog gubitka pristupa sistemu koji koriste vladine agencije i britanske oružane snage.

Galileo je jedan od samo nekoliko globalnih navigacionih sistema na svijetu, koji rade zajedno sa američkim GPS-om, ruskim GLONASS-om, kineskim BeiDou-om.

Sistem je koncipiran 1999. godine kao zajednički projekat između EU i Evropske svemirske agencije a prvi sateliti su lansirani 2011. godine.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Lijenčina uprkos tolikim investicijama ?
Odmah dati otkaz ?
14-ti satelit ”Juncker”radi na rakijisu ?

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji

Tako je to kad daš talijanima da nadziru najbitniji dio sustava – vremensku bazu. No veći problem je što je sustav dizajniran bez rezerve, tj. vremenska baza nema zamjenu za slučajeve kao ovaj ili samo radi periodičkog održavanja.

Biba
Gost
Biba

Evropski?? Kojim jezikom se služi autor?

Lucija
Gost
Lucija

(Ne)razumljivim???

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Luce:
bitnojedamesvatkorazumije !

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Biba ako Vam ne valja, fino na Dnevno.hr , tamo vam je sve puno eUrope.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik