fbpx

Evropski sistem pozicioniranja Galileo počeo sa radom

Galileo - ESA - Europe

Evropski dugo očekivani odgovor na američki GPS (Global Positioning System), nazvan Galileo, konačno je počeo sa radom nakon što su ove sedmice uključena četiri nova satelita.

Sateliti su lansirani prošlog mjeseca i pridružili su se grupi prethodno lanisranih satelita koja sada broji ukupno 18. Oni će sada pružati ograničene usluge lociranja za pametne telefone i automobilske sisteme, a puni kapacitet će postići 2020. godine, kada će se u orbiti naći ukupno 24 Galileova satelita.

„Današnja najava označava prelazak sa testne na operativnu fazu“, kazao je Paul Verhoef, direktor Galileo programa pri Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA).

„Ipak, još mnogo posla imamo. Moramo poslati dodatne satelite u orbitu, dovršiti infrastrukturu na zemlji, a kompletan sistem mora biti testiran i verifikovan.“

Program vrijedan 11 milijardi američkih dolara bio je suočen sa nekoliko odlaganja od svog početka 1999. godine. Galileo je zamišljen kao evropski pandan uspješnom američkom sistemu globalnog pozicioniranja (GPS) kojeg čine 24 satelita.

Galileovi sateliti orbitiraju oko zemlje na visini od 23 hiljade kilometara, a njima upravlja ESA. Do potpune implementacije sistema, američki GPS će pomagati Galileu. Kada postane potpuno operativan, ovaj sistem će pružati najprecizniju uslugu na polju pozicioniranja.

To uključuje smanjenje vremena potrebnoga lociranje osobe koja se izgubi na moru ili u planinama sa tri sata na samo 10 minuta. Signal će biti dostupan na lokacijama na kojima to danas nije moguće, uključujući i tunele.

Galileo će smanjiti geolokacijsku preciznost na samo 1 metar, za razliku od GPS-a čija precznost je trenutno nekoliko metara. Očekuje se da će Galileo biti veoma koristan za upotrebu dolazećih tehnologija poput vozila sa autonomnim sistemom upravljanja.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
2 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dreamer
Member
Dreamer
4 godine prije

1 metar? Zar ruski glonas nema preciznost od pola metra,steta sto je usporedba samo s gps-om. Evropo kasnis,predugo si u americkoj sjeni.

Travis
Gost
Travis
4 godine prije
Reply to  Dreamer

I? Čime ih Rusi lože? Ugljenom?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik