Facebook je unajmio urednike da odabiru priče za “News Tab”, što nije dobro prošlo posljednjeg puta

FACEBOOK

Facebook će angažirati „mali tim“ novinara koji će odabirati istaknuti sadržaj za svoj najavljivani proizvod „News feed“, koji će platforma, kasnije ove godine, početi testirati na svojoj američkoj korisničkoj bazi.

Što bi moglo poći po krivu s ljudskim urednicima? Facebook bi to najbolje trebao znati, budući da je kompanija bila prisiljena otpustiti svoj posljednji tim zbog njihove pristranosti prema konzervativnim stajalištima.

Platforma je u utorak navela da će novi tim, kojeg će na početku vjerojatno činiti manje 10 zaposlenih, odabrati sadržaj za odjeljak „Top vijesti“ na News tabu. Priče pronađene u ostalim odjeljcima birat će se pomoću algoritama i utvrđivati ​​prema određenim interesima korisnika, objavio je New York Times.

Facebook je priopćio da je odlučio ići s kustosima nakon razgovora s izdavačima, koji su ih uvjerili da algoritmi neće biti sposobni „prosuđivati ​​vijesti“ na način na koji bi to radili pravi novinari i da će trebati previše vremena kako bi osposobili algoritam da bude na toj razini.

Ali postoje i zamke koje treba razmatrati s ljudskim urednicima. Facebook je prošle godine odustao od odjeljka “Trending Topics” nakon što je bio optuživan za političku pristranost te pojačavanje “lažnih vijesti”.

Eksplozivna priča u Gizmodu skrenula je pozornost na Trending Topics u 2016. godini, otkrivajući kako je urednicima naređeno da suzbiju konzervativne vijesti, pa čak i priče o samom Facebooku.

Urednicima je također rečeno da umjetno “ubacuju” preferirane priče u trend modul, čak i ako se ne bave organskim trendovima. Umjesto da se oslanja na algoritme (kako je tvrdio), Facebook se ponašao poput tradicionalnih vijesti i odražavao osobne pristranosti svojih zaposlenika.

Wall Street Journal izvijestio je ranije ovog mjeseca kako Facebook planira platiti izdavačima “milijune dolara” kako bi ušli u sadržaj u News Taba.

Izvor je rekao Digidayu kako će kustosi dobiti mogućnost uključivanja sadržaja u odjeljak Top News, ali to neće biti dužni. Novi zaposlenici će biti zaposlenici s punim radnim vremenom, za razliku od onih prijašnjih koji su bili neovisni novinari pod ugovorima te su radili za odjeljak o trendovima.

Dok Facebook objavljuje News Tab, korisnici će bez sumnje čekati da vide je li naučio lekciju nakon posljednjeg debakla.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Ante
Gost
Ante

Očekujem novinare koji podržavaju ratove da se prijave. Kada neka zemlja padne u ratnom vihoru, onda će ti isti novinari sa suzama u očima i sa ožalošćenim glasom tražiti da se pomogne jadnoj i napaćenoj djeci iz zaraćenih država. Ljudi pomozite jadnoj djeci, nemaju što jesti, nemaju doma, nemaju roditelje jer su poginuli od bombi. Doslovce sam to čuo na jednom radiju prije par dana, plač novinara za djecom koja dolaze iz država koje su u ratu. Ti isti novinari nisu okom trepnuli kada su podržali ratove u Siriji.

Lurker
Gost
Lurker

Tragedija americke price je da kod njih vise ne postoje vijesti, nego lijeve i desne vijesti. I to otvoreno lijeve ili otvoreno desne, po meni opasna pojava.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik