fbpx

Google pomoću umjetne inteligencije stvara moćno oružje protiv trollova koji ometaju rad online medija

Google Troll

Google pokreće “Perspective”, računalni alat na bazi umjetne inteligencije koji će medijima pomoći da automatski moderiraju online komentare blokiranjem poruka mržnje.

“Ovo je računalni alat temeljen na umjetnoj inteligenciji koji će pomoći medijima da automatski moderiraju online komentare blokiranjem poruka mržnje”, objavila je američka grupa u četvrtak.

API (Aplikacijsko programsko sučelje) će biti ponuđeno besplatno, a izdavačima će omogućiti stvaranje programa koji će uočiti “toksičnost” poruka poslanih na njihove forume i prilagoditi  prag tolerancije prije objavljivanja. (Spavaš li mirno Milane CZ?)

“Perspektiva” je već testirana s nekoliko izdavača, uključujući New York Times, The Guardian i Wikipediju, a strojno učenje se temelji na porukama koje se smatraju odvratnim ili su izvan teme.

Cilj je olakšati moderatorskim timovima rad koji danas uzima puno vremena jer su mediji često preplavljeni neukusnim komentarima koji se vode na forumima i ispod članaka, što je uzrokovalo da mnogi internet medij brišu mogućnost komentiranja.

“Mediji žele potaknuti raspravu ispod sadržaja, ali razvrstavanje milijuna komentara kako bi se pronašli oni koji nemaju iskrene namjere košta puno vremena, posla i novca”, rekao je Jared Cohen, predsjednik Jigsawa, na Google blogu. Ovaj alat je izradio Google inkubator.

Softver je dostupan medijskim članovima Googleove grupe “Digital News Initiative”, ali i svim društvenim medijima, uključujući YouTube, Twitter i Facebook. Perspektivin algoritam, trebao bi pomoći u filtriranju poruka mnogo brže od ljudskih timova.

Prije Googlea, Twitter je također početkom veljače objavio da će se pozabaviti porukama mržnje, često anonimnim, tako da identificira njihove autore i spriječi ih da iznova kreiraju nove račune ili će ih sakriti u svim vrstama pregleda.

Google, Facebook, Twitter i Microsoft potpisali su prošle godine “kodeks dobrog ponašanja” s Europskom komisijom, gdje se obvezuju da će u roku od 24 sata pregledati većinu sadržaja koji sadrži govor mržnje. Dovoljno je da određeni broj korisnika prijavi nepoželjan sadržaj kako bi sve bilo uklonjeno.

Kao i sve drugo što dolazi iz Amerike i ovaj put ideju kritiziraju mnogi, jer smatraju da ove velike tvrtke imaju identičan interes i dijele iste klijente između sebe. Tko će “poštimati” ove alate i na temelju čega, ostaje velika misterija.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Big Brother is watching you.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Ova tragikomična situacija da su alat već “testirali” NYT i Guardian istovjetna je testiranju kondoma od strane svećenika – krivi uzorak, loši rezultati testiranja. Komentiranje u navedenim propagandnim glasilima je u tolikoj mjeri iskontrolirano i kontaminirano botovima da ne može služiti kao mjerilo, pogotovo zbog politički motiviranih kriterija koje primjenjuju. Što nisu onda još uključili i CNN, BBC koji su po najboljim demokratskim praksama isključili komentiranje. Možda i Bolton napravi testiranje, ili ga prepusti Sorošu. Pa da vidiš onda demokratskih sloboda, kad jednog dana nećeš smjeti reći ni kakvo je vrijeme vani zbog hiperosjetljivosti rubnih skupina tipa #FreedomFromSun i #FightAgainstRacistWeather

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Skupili se najveći trovači na svijetu da se bore protiv ‘govora mržnje’. Ono što njih boli je širenje istine, i protiv toga se bore, bezuspješno.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Mile, SOA, šok, Collins, hiber, Kora i ini -> Izdržite!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Šala:
Šta’s googlaš preko reda ?
Zagooglajmo ja i moja malaaaa !

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Lisica radi na zastiti kokosinjca. Ukoliko googlate teme o Americkoj unutrasnjoj politici unesite isti pojam u Google i u duckgoduck i divite se razlici…

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije

Hvala Bogu što nam je jezik bogat riječima i frazama kojima se može svašta reći. Zanima me kako će taj alat filtrirati komentare kao npr ako za nekog političara ili osobu koji je “iz društveno prihvatljive obitelji” napišeš da da bi mu dao dvije mogućnosti 7,9 ili 7,65. Sve emocije su rečene tim brojevima. Jedva čekam.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Allahu Ekber!
I treba.
Fizicki moderatori oboljevaju psihicki od gadosti kojih kace ljudi. Izmedu ostalog mucenja i ubistva zivotinja. Nasa vrsta je bolesna.
Drustvene mreze su postale Carstva Trollova.

petar777
Gost
petar777
1 godina prije

stroj nema mogućnost moralnog prosuđivanja ali ljudi koji ga programiraju imaju…dalje zamisli

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Odredjeni broj korisnika prijavi. To mi je najjace. Mozemo ocekivati hrpe prijava od jurisnika raznih udruga i stranaka protiv neistomisljenika. Bar je internet pun pahuljica koji dizu nos na sve i svasta koji ce takdjer prijavljivati sve zivo. I mrtvo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
10
0
()
x