fbpx

Huawei otkriva vlastiti operativni sustav koji “nije” namijenjen klasičnim pametnim telefonima

Novi sustav Huawei

Iako je kineski gigant Huawei najavio razvoj vlastitog operativnog sustava, odgovorni tvrde da zasad neće odustati od Androida. Sustav kineske tvrtke, prema njima, dizajniran je za industrijsku uporabu.

Kako postoji rizik da Huawei bude lišen Google Android sustava, a prema ograničenjima koje je usvojio Washington, kineski gigant najavio je razvoj vlastitog operativnog sustava (OS). Međutim, prema najnovijim izjavama tvrtke, ova verzija će biti namijenjena samo za industrijsku uporabu, a Huawei će nastaviti koristiti Android.

“Hongmeng operativni sustav nije dizajniran za klasične pametne telefone, budući da tvrtka namjerava nastaviti koristiti Android operativni sustav”, izjavila je Chen Lifang, predsjednica uprave tvrtke, a koju citira novinska agencija Xinhua.  “Huawei OS” je namijenjen za industrijsku uporabu i razvijen je prije rasprave o pronalaženju alternative Androidu, tvrde Lifang.

U ovom trenutku, Huaweiju ostaje 90 dana, tj. do 19. kolovoza s nadom da će između Sjedinjenih Država i Kine doći do novog sporazuma kako bi se riješio trgovinski rat koji ga je pogodio.

Gospođa Lifang dodala je da je ovaj operativni sustav sigurniji i realiziran je sa samo nekoliko tisuća redaka koda. Općenito, klasični OS pametnih telefona imaju desetke milijuna linija koda, što ih čini ranjivijima na hakerske napade.

Ranije je Ren Zhengfei, osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Huawei, također rekao da se sustav koji se razvija može koristiti na mnogim vrstama uređaja, uključujući usmjerivače, mrežne preklopnike, tablete, računala , TV i podatkovne centre.

Donald Trump potpisao je u srijedu (15. svibnja) uredbu kojom se američkim tvrtkama zabranjuje uporaba telekomunikacijske opreme koju proizvode tvrtke koje predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost, a čime se direktno zabranjuje poslovanje s Huawei-jem. Google je obustavio suradnju s kineskim telekomunikacijskim gigantom i više neće pružati softver, hardver i tehničke usluge Huaweiju, osim usluga koje su vezane za otvoreni kod (Open Source).

Predsjednik Trump je izjavio u subotu, 29. lipnja, o mogućem ublažavanju ograničenja, uključujući prodaju opreme koja ne predstavlja veliki problem nacionalne sigurnosti.

Očito obje strane kalkuliraju nastojeći zauzeti što bolje pregovaračke pozicije. Putem medija i društvenih mreža jedna drugoj šalju poruke i signale. Radi se o pregovorima bez obveza ili obostranom testiranju. Donald Trump je iskusan i vrlo nepredvidljiv pregovarač (odličan blefer), međutim ispred sebe ima kineske pregovarače koje krase slične vještine.

Svima koji poznaju kako funkcionira jedan operativni sustav, jasno je da Huawei mora razviti svoj sustav u sklopu postojećeg sustava Androida tj. onoga dijela koji je dostupan svima u sklopu Open Sourcea. Novi eko sustav koji se ne temelji na Androidu za sada nije moguće komercijalizirati, što nikako ne znači da Huawei ne misli i ne radi na tome.

Očito kineski gigant želi ući na mala vrata komercijalizirajući “mini” industrijski sustav, te tako osvojiti tržite i čekati priliku za nešto veće, o čemu sigurno razmišlja i na čemu radi.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

“Gospođa Lifang dodala je da je ovaj operativni sustav sigurniji i realiziran je sa samo nekoliko tisuća redaka koda. …”
Nekoliko tisuća…
Dajte popravite to molim vas. Vakjda nekoliko stotina tisuća.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  čitalac

Poštovani, informacija je dobro prenesena. Novi minijaturni OS nema više od 100.000 linija koda, čak ni 50.000.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  čitalac

dosta ti je staviti to u skripte koje će obaviti većinu zadanog.

avatar
Gost
avatar
1 godina prije

Znam da je off topic ali njie mi jasno što se dešava sa portalom “Logično” nema novih objava jeli vas neko blokirao ili ste na godišnjem ili je sezona kiselih krastavaca ili što????

POVEZANE VIJESTI

Izbornik