fbpx

Kako možete vidjeti što je Facebook saznao o vama od drugih web stranica

facebook

Sjećate se kako ste išli na Facebook i naišli na oglas za iste one cipele koju ste gledali ranije? Za to su odgovorni algoritmi Marka Zuckerberga, koji prikupljaju podatke o vašim aktivnostima na Internetu.

Zaštita privatnosti nije Facebookova jača strana.

Prethodno desetljeće ovu platformu obilježili su skandali o privatnosti podataka, a osnivač Mark Zuckerberg sada je predstavio svojim korisnicima barem jedan oblik nadzora nad onim ostalim web stranicama koje dijele njihovu internetsku povijest u novom alatu pod nazivom ‘Upravljanje aktivnostima izvan Facebooka’ (Off-Facebook Activity).

Cilj ovog novog alata je pružiti pomoć korisnicima kako bi vidjeli i kontrolirali podatke koje aplikacije i web stranice šalju Facebooku.

Facebook prima te podatke i uspoređuje ih s vašim profilom kako bi “personalizirao vaše iskustvo”, te vam prikazao oglase za proizvode i usluge koji bi vas mogli zanimati.

Novostvoreni alatni okvir, najavljen u kolovozu 2019., pružao je mogućnosti za upravljanje tim podacima trećih strana.

Možete samo doći na opciju “Upravljanje aktivnostima izvan Facebooka” da biste vidjeli web stranice i aplikacije koji prate vaše interakcije i prijavljuju ih Facebooku.

Također možete izbrisati svoju povijest aktivnosti izvan Facebooka klikom na gumb “Očisti povijest” ili isključiti buduće aktivnosti s pojedinim aplikacijama i web mjestima.

Opcija “Upravljanje budućih aktivnosti” možete vam dopustiti da u 48 sati isključite povezanost svih aktivnosti izvan Facebooka i vašeg računa, ali također će vam trebati omogućiti prijavljivanje na aplikacije i web stranice pomoću Facebooka.

Zuckerberg će i dalje moći primati podatke o vašim interakcijama s web lokacijama i aplikacijama, ali ti podatci više neće biti povezani s vašim računom.

To ne znači kako više nećete vidjeti oglase na Facebooku – i dalje ćete vidjeti isti broj oglasa, ali na njima će vam biti prikazano ono što se nalazi na Facebooku, a ne na drugim web lokacijama.

“Jedan od naših glavnih ciljeva za sljedeće desetljeće jest izgraditi bolju zaštitu privatnosti za sve na Facebooku”, napisao je Zuckerberg u korporativnom blogu u utorak.

Čini se kako je napravio prvi mali korak u tom smjeru.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Abe 04
Gost
Abe 04
10 mjeseci prije

Kako vi Logicno znate da sam ja gledao cipele, a-HA!

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije
Reply to  Abe 04

Ili kako Ivo zna da ja imam šest nick-ova?

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije
Reply to  Mlata

vrlo jednostavno, x@y,mlata/jack/komentator/roki/itd, koliko god mjenjao nickove, uvijek se osjeti isti zadah, dosta neugodan. Nema greške po tom pitanju, vjeruj. Stil idlotizma je također isti, ali i ovo prvo je dovoljno. Sad produži u kućicu, idemo.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
10 mjeseci prije

Može mi Zuki i face po…….

Zorule
Gost
Zorule
10 mjeseci prije

Sa kolegom na poslu na kavi sam pricao o hifi pojacalima, da bi njemu ostatak dana na mobu u browseru iskakali oglasi o pojacalima, on tvrdi da nije nista na mobu pretrazivao o toj temi. Ispada da ga je mob prisluskivao, sumnja je pala na FB aplikaciju, ja je nemam na mobu, on da. Na kraju je u postavkama androida zabranio FB-u pristup mikrofonu. Ne znam koji ce vrag FB aplikaciji pristup mikrofonu?

svenne
Gost
svenne
10 mjeseci prije

“Vi stalno zaboravljate, moj gospodine, da se i ja neprekidno ažuriram i usavršavam” – šapnuo je djavo jednom znanstveno-tehnološkom optimisti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik