fbpx

Microsoft će istražiti izraelsku tvrtku, koju je financirao, zbog navodne zloupotrebe sustava za prepoznavanje lica

Microsoft

Izraelski Haarez i američke NBC News izvijestili su da su izraelske vlasti koristile sustav za prepoznavanje lica kako bi nadzirali Palestinace koji žive u dijelovima Zapadne obale. Ti su dijelovi pod nadzorom Izraela. Microsoft će ispitivati izraelsko tehnološko poduzeće AnyVision, koje je pomogao u financiranju, kako bi se vidjelo jesu li se pridržavali načela etike tehnološkog giganta, navodi se u izjavi tvrtke sa sjedištem u Redmondu.

Microsoft će posebno istražiti je li na bilo koji način zloupotrebljen ključni proizvod AnyVisiona, sustav prepoznavanja lica.

Microsoft je 2018. usvojio načela etike prepoznavanja lica, određujući da se takvi sustavi mogu koristiti samo „u scenarijima nadzora provedbe zakona“, ali bez „ugrožavanja [demokratske] slobode [ljudi]. Tehnološki div također je izrazio potporu prijedlogu zakona Senata SAD-a kojim se zabranjuje uporaba tehnologije za ciljani nadzor bez sudskog naloga.

Najavljeni nadzor AnyVision-a vjerojatno je povezan s nedavnim medijskim izvješćima koja sugeriraju da se sustav prepoznavanja lica poduzeća koristi za praćenje kretanja Palestinaca koji žive u područjima Zapadne obale i na graničnim prijelazima pod izraelskim nadzorom. Kompanija je negirala da se njen proizvod koristi u takve svrhe i tvrdila je kako tehnologija ubrzava proces prelaska granica, kao i da pomaže vlastima da bolje identificiraju kriminalce.

Kako bi se provjerilo pridržavanje AnyVisiona principima etike Microsofta, potonji je angažirao bivšeg američkog državnog odvjetnika Erica Holdera, koji će voditi tim istražitelja iz odvjetničke tvrtke Covington & Burling. U prošlosti, velike tehnološke tvrtke već su koristile Holderove usluge – Uber Technologies ga je angažirao da ispita tvrdnje o seksualnom uznemiravanju u tvrtki.

Izrael se više puta suočio s kritikama međunarodne zajednice zbog nepoštovanja UN-ovih direktiva i nastavka izgradnje i širenja novih naselja na teritorijima Zapadne obale pod njegovom kontrolom. Međunarodno tijelo smatra da su ta područja ilegalno okupirana. Unatoč tome, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je aneksirati neke dijelove Zapadne obale, naime Jordansku dolinu i sjeverno Mrtvo more, ukoliko bude ponovno izabran za novi mandat.

0 0 vote
Ocijenite članak

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
kgfjč
Gost
kgfjč
1 godina prije

Izrael je četvrti reich. Dizajn je totalno nov, metode primjerenije novom stolječu, ali to je to. Adolf 2.0 je obrezan.

podfiogvnawifrvnawidfvpwiuscvu
Gost
podfiogvnawifrvnawidfvpwiuscvu
1 godina prije
Reply to  kgfjč

Pa i Šiki je bio od osunečenih.

Max
Member
Max
1 godina prije

takvih metoda nije bilo ni u filmu terminator.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije

“Microsoft će istražiti izraelsku tvrtku”
hahahahaha…..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik