fbpx

Ovaj “čudni” zrakoplovni motor će postati motor budućnosti

Open Rotor - Safran

Francuski zrakoplovni div Safran, obznanio je svoj novi zrakoplovni motor “Open Rotor” koji troši 15% manje kerozina, a u potpunosti se razlikuje od današnjih mlaznih motora.

Prema grupi Safran, suradnja s Airbusom ima za cilj opremiti nasljednike A320 za nešto više od desetljeća.

Očekuje se da će cijene kerozina drastično porasti u narednim godinama. Dakle, novi motor koji je dizajnirao Safran nudi zanimljive mogućnosti zrakoplovima koji će trošiti manje kerozina. Nazvan „Open Rotor“, ovaj novi motor je predstavljen u listopadu 2017. u zračnoj bazi Istres.

„Open Rotor“ je nevjerojatan. Ne samo po obliku, nego i po načinu funkcioniranja zbog dva reda propelera koji se okreću u suprotnim smjerovima. Motor nema oklopa kao klasični mlazni motori. Ova inovacija omogućava veći unos zraka u motor, a prema Safranu on troši 15% manje kerozina od aktualnih mlaznih motora, što odgovara tendenciji smanjenja emisije CO2.

“Open Rotor“ veliki je iskorak naprijed za zrakoplovni sektor jer rješava dva ključna izazova: smanjenje potrošnje kerozina i poboljšanje učinka vezano za zaštitu okoliša”, izjavila je predstavnica Europske komisije tijekom prvog javnog testiranja u Istresu.

Open Rotor - Airbus

Open Rotor – Uporaba na budućoj generaciji zrakoplova Airbus

Njegova veličina i izgled također su impresivni. Promjer „Open Rotora“ je četiri metra. Dakle, ne govorimo o instalaciji motora ispod krila zrakoplova. Novi motor će biti postavljen na stražnjem dijelu zrakoplova i na visini. Štoviše, unatoč činjenici da motor nema oklopa, testovi su pokazali da potonji ne uzrokuje više decibela od konvencionalnog mlaznog motora zadnje generacije.

Konačno, francuski proizvođač kaže kako namjerava surađivati s Airbusom kako bi ovim motorom opremio nasljednike A320, ali i nasljedinke Boeingovog zrakloplova B737.

Izvor: Safran

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
3 godine prije

Ukradeno od Rusa

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije
Reply to  Stjepan Vujec

Tu-95

proxy1969
Gost
proxy1969
3 godine prije
Reply to  Fidel

U kombinaciji s Piaggio P180 Avanti

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

Malo bolje pročitati članak i pogledati video. Ne radi se o običnom motoru “propelerašu”.

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije
Reply to  PPP

Ma da…ti znaš

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Ušteda je velika, ali nipošto nešto epohalno novo. Jedan noviji model ruskog Ilusina je već prije 10-ak godina imao osjetno niže troškove eksploatacije (koja uključuje i potrošnju goriva) od sve konkurencije. Pa i ovaj Suhoh superjet 100 ako se ne varam ima niže troškove. Boing ima također takvih letjelica…
Inovacije se stalno rade, samo kada dođu sa zapada dobiju naravno ogroman publicitet.

raspe
Gost
raspe
3 godine prije

Interesira me ako bi neko znao ( jer vidim da ima poprilican broj nacitanih i dobro potkovanih portalista ) kakvom se aero-tehnologijom koriste vanzemaljci koji nas navodno cesto posjecuju.Koja bi goriva oni mogli koristiti?Ovaj nas novi zrakoplovni motor je vjerovatno za njih vrlo,vrlo stari muzejski eksponat.Unapred hvala.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Pozdravljam sve napore u cilju smanjenja zagađivanja prirode, ali prava revolucija u letenju će biti kad čovjek nauči iskorištavati, kad ukroti zemljino magnetno polje. NASA nešto čeprka na tom polju, istražuje mjesta na planeti koja imaju veći intenzitet, ali ni Rusi ni Kinezi ne stoje skrštenih ruku. Ima i nekih domaćih inicijativa. Sve je to u fazi ideje i istraživanja, nema još ništa konkretno i neće biti još sigurno za 100 i više godina, dok se ne usavše postojeći i ne izmisle novi materijali i tehnologije.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Najsigurnije i najjeftinije bi bilo vratiti se drevnim znanjima i levitirati. Svako kud hoce, nema otmica zrakoplova, ptica u motorima…..

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Sta ima drugacije od Ruskog?

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Siniša, radi se o efikasnosti ovog motora koja je veća za tri puta od klasičnog turbo propelera. Problem je omjer razrjeđivanja (toplog i hladnog zraka).

Da bismo postigli istu snagu s motorom kojeg koristi Tu-95, on bi bio prevelik i pretežak za jedan putnički zrakoplov.

Ako si pogledao video, mogao si shvatiti da ovaj motor još nije spreman. Svi pokušavaju riješiti omjer razrjeđivanja zraka (Dilution ratio) i kojem ovisi puno toga: veličina motora, potrošnja, buka, potisni faktor,…

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  PPP

U redu to;ocigledno suštinske razlike nema u motoru sa T95 i ovoga, nista novo revolucionarno se nije desilo.,to zelim znati.

opet ja
Gost
opet ja
3 godine prije

Hmm ovo je neka varijanta turboprop motora, mlazni motor koji pokreće elise koje daju pogon. Elise rotiraju suprotnim smerovima, a to je poznato već 60 godina unazad. Znam da je i ranije bilo ovakvih pokušaja, valjda su ovi uspeli da naprave još efikasniji system.

slix
Gost
slix
3 godine prije
Reply to  opet ja

Daleko sam od nekog stručnjaka, ali ako sam dobro rezumio riječ je o mlaznom motoru kod kojeg su lopatice rotora smještene van kućišta (oklopa) motora, znači lopatice koje se vide su lopatice kompresora a ne elisakao kod Tu-95

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Tesla je imao uređaj koji je crpio energiju iz okoline,koje ima beskonačno.Htio je svima dati besplatnu energiju.U drugom svj. ratu srušili mu amerikanci toranj pomoću kojeg je primao tu energiju.Poslije rata u SSSR-u mala firma je uspješno proizvodila frižidere i aute na taj pogon,bez ikakve dodatne energije.Od dva glavna,koji su radili na tome,jedan je nesto a drugi pobjego.Tako da priče o štedljivim motorima i CO2 su prevara.Strojevi su mogli crpit energiju bez ikakvog zagađenja,al su oni to uspješno zagušili.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Indukcija. Tocno

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Rusi Bear-a još koriste iako je star šezdeset i nešto godina, jeda od razloga je u maloj potrošnji goriva……….

Tabasco
Gost
Tabasco
3 godine prije

Ma nije to nista. Ameri su se udruzili, odnosno NASA, Darpa, Martin Lockheed, Boeing i GE. Rade na prototipu novog pogona. Ne znam da li ste culi vec sta na tu temu. Ja sam laik pa mi je tesko objasniti.
Naime, radi se o univerzalnom motoru, za zrakoplove, aute, vlakove i brodove, vrlo vjerojatno ima i siroku primjenu u vojsci. Do sada su rijesene neke dvojbe i problemi, trenutno se radi na povecanju dimenzija a kao gorivo koristi ego. Ukratko, sto pilot, posada i putnici, dapace nacija, ima veci ego, motor bolje radi. Povecava mu se domet i iskoristivost. Egoeest kompanija je nedavno registrirana u Washingtonu, prototipovi raznih konfiguracija izlijecu jednom mjesecno. Navodno tom novokonceptuiranom motoru nema ravnog…

Lila
Gost
Lila
3 godine prije
Reply to  Tabasco

??To se zove ironija

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije
Reply to  Tabasco

Je Tabasco,baš si laik,il si nešto drugo?

brusli
Gost
brusli
24 dana prije
Reply to  Tabasco

To se zove: “Car je go!”

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Nije poanta u motorima Tu-95 koji su obični turboropelerski motori sa dva propelera i suprotnim momentima okretanja. Radi se o motoru Propfan, kojeg su razvijali Rusi i Amerikanci davno i jedini problem mu je u buki. https://en.wikipedia.org/wiki/Propfan

Ante.
Gost
Ante.
3 godine prije

Bravo za Francuze troše novce i opet izmišljaju tehnologiju staru više desetljeća.

Karantanac
Gost
Karantanac
3 godine prije

Hteo bih da preciziram neke pojmove.Ne treba mešati turbo prop motore sa turbo mlaznim motorima. Osnovna razlika je što se kod turbo mlaznih motora potisak ostvaruje pomoću mlaza na mlazniku motora, a kod turbo prop motora se potisak ili vučna sila ostvaruje pomoću elise. Kod turbo prop ili turbo elisnih motora celokupna energija koja se dobija od sagorevanja goriva se koristi na turbini koja pokreće elisu , kompresor i ostale agregate, dok se kod turbo mlaznog motora energija dobijena od sagorevanja jednim delom koristi za turbinu koja pokreće kompresor i ostale agregate, a ostatak ( veći deo) energije sagorevanja se pretvara u silu potiska putem mlaza.

Karantanac
Gost
Karantanac
3 godine prije

U konkretnom slučaju se očigledno ne radi o mlaznom motoru već o klasičnom turbo elisnom motoru što i nije neko epohalno otkriće.

Peter
Gost
Peter
3 godine prije
Reply to  Karantanac

Kad pocmu propele udarati ptice i druge stvari u zracnom prostoru biti ce veselo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik