fbpx

Ruski znanstvenici očekuju postizanje kvantne nadmoći za dvije godine

kvantno racunalo

Trenutno ruski laboratorij ima dvije fizičke platforme za izgradnju kvantnog računala – jedna koja se temelji na neutralnim atomima, a druga na bazi fotonskih čipova.

Kvantno računalo, koje razvijaju ruski znanstvenici, postići će takozvanu “kvantnu nadmoć” ili sposobnost obavljanja operacija, praktično nemogućih za postojeća konvencionalna superračunala, za dvije godine, kaže Sergej Kulik, šef Centra za kvantne tehnologije na Moskovskom državnom sveučilištu.

“Postoji projekt Perspektivnog istraživačkog fonda koji se zove” Priboy “. U skladu s ciljevima projekta, moramo stvoriti kvantni simulator i postići kvantnu nadmoć u roku od dvije godine – tj. pokazati izračun koji je za klasično računalo nemoguć”, rekao je Kulik.

Trenutno laboratorij ima dvije fizičke platforme za izgradnju kvantnog računala – jedna koja se temelji na neutralnim atomima, a druga se temelji na fotonskim čipovima.

“Danas radimo s desetak atoma rubidija. Možemo ih redovito rasporediti u prostoru na udaljenosti od nekoliko mikrometara, pristupiti im laserskim poljima neovisno, uzbuditi ih i čitati podatke s njih”, objasnio je Kulik.

Istaknuo je da je u razvoju desetak kvantnih računalnih platformi, od kojih su četiri u Rusiji – uključujući i superduktorsku platformu Sveučilišta MISiS. Trenutno znanstvenici ne mogu predvidjeti koja će platforma dovesti do tehnološkog proboja.

Google je prvi tvrdio da je postigao kvantnu nadmoć u listopadu 2019. U članku za Nature, znanstveni tim na čelu s Johnom Martinisom s Kalifornijskog sveučilišta rekao je da je njihov 53-bitni procesor Sycamore uspio riješiti zadatak u 3 minute i 20 sekundi. Također su naveli kako bi IBM-ovom summit klasičnom superračunalu za rješavanje istog zadatka trebalo 10.000 godina. S obzirom na tako dugo vremensko razdoblje, Google je tvrdio da iako Summit teoretski može obaviti isti izračun, vremensko razdoblje je predugo da bi se smatralo izvedivim. Stoga, ustvrdio je Google, Sycamore može obavljati proračune koji nisu mogući za konvencionalne strojeve.

Međutim, Googleovu je tvrdnju prvobitno pobijao IBM, koji je u svom postu rekao da je to samo stvar programiranja i da pažljivo prepisani program može izvršiti isti izračun u samo 2,5 dana, što je, iako dugotrajno, potpuno izvedivo s praktičnog stajališta.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
5 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Malo se o Googlu k…..

Psihijatar
Gost
Psihijatar
1 godina prije

Znaci
Kasne bar 3 godine za Googleom

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Rusko-kineska koalicija čini čuda…Toliko o sankcijama Zapada…

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  Alex

Tek za dvije godine, Iranci su to postigli prije par godina.

Google laže dok zine!
Gost
Google laže dok zine!
1 godina prije

Google je patološki lažac!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik