fbpx

Sajid Javid podupire tehnologiju prepoznavanja lica

Prepoznavanje lica

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid pozdravio je policijska ispitivanja tehnologije za prepoznavanje lica, insistirajući na tome da snage moraju koristiti vrhunsku tehnologiju.

Govoreći o lansiranju nove online tehnologije koja bi mogla pomoći policiji u njihovoj borbi protiv zlostavljanja djece, Javid je insistirao na tome da moramo krenuti istim tempom kao “gladni predatori koji prilagođavaju svoju taktiku kako bi izbjegli da budu uhvaćeni”.

Podržavam policiju u testiranju različitih tehnologija prepoznavanja lica. Mislim da je u redu da to testiraju.

Softver za nadzor ispituju brojne agencije, uključujući Scotland Yard gdje i započelo testiranje opreme.

Ranije ove godine otkriveno je da je London Metropolitan Police potrošila preko 200 000 funti na testiranje opreme za prepoznavanje lica koja nije donjela nikakve razultate, što je izazvalo pitanja o trošenju javnog novca bez ikakve koristi.

Prema rezultatima policijska ispitivanja su izvršena u periodu od avgusta 2016. do jula 2018. godine i pokazala su da je 110 lica registrovano kao “potencijalno opasno” ali niti jedno lice nije uhapšeno.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Vasilij Zajcev
Gost
Vasilij Zajcev
1 godina prije

Zanimljivo, a kad Narodna Republika Kina koristi slicnu tehnologiju onda je “diktatura”!

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…neka prvo instaliraju u parlamentu…samo, mora biti jak softver jer je tamo krcato pedofilima i peder…,ovaj, suknem ti sudjuk ,alternativcima….

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Meni se na ovakve tehnologije diže kosa na glavi.Sve za naše dobro i za borbu protiv kriminala.Masovnijom upotrebom ovakvih stvari,opet će stradati naša privatnost,a nevidljivi zid našeg zatvora kojeg grade će ojačat.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Nevid Jebid dupire i Eltona Johna sa plafona ?

Ermess
Gost
Ermess
1 godina prije

London ima najveći broj kamera po glavi stanovnika u Europi, a samo do danas ove godine je od napada nožem ubijeno 64 ljudi, nemam pojma koliko ranjeno. Navodno je preko 300.000 starosjedilaca iselilo iz Londona… Očito maju grešku u teoriji, kamere ne sprečavaju zločin.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Ermess

Tehnologija prepoznavanja lica je mnogo vise od puke kamere. Recimo da sam ja trazen od strane policije. Sistem je prilagođen tako da automatski skenira svakog konse nalazi u dometu bilo kakve kamere. Tako da recimo, ako se nalazim u velikom gradu kao sto je London, nemogice je da izbjegnem kamere ukoliko se krecem. Ako slucajno dospijem u domet kamere sistem me prepozna i policiji salje obavijest gdje se nalazim. U sadasnjoj situaciji policija mora da pregleda snimke i analizira da bi doznala gdje se ja nalazim, sto je spor proces gdje se cesto neke stvari ne vide ili promakni. Međutim, kompjuterskom sistemu ne mozes promaci.

Ovo je u jednu ruku dobro, ali u drugu jako lose, ker vodi u potpuni gubitak privatnosti. Ali ne isto tako neminovno, jer je to utrka koja nema kraja. Kina je ovu tehnologiju davno uvela, te ce je i Zapad ubrzo uvesti, jer ce u suprotnom zaostajati u tehnoloskom razvoju za Kinom.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Jos kad to spoje s 5G, eto novog tora za ovcice, meee, meeeee

POVEZANE VIJESTI

Izbornik