fbpx

SpaceX bi mogao postati svjetski lider u privatnim satelitima nakon lansiranja konstelacije

Lansiranje Falcon 9

Elon Muskov SpaceX lansirao je 60 novih internetskih satelita Starlink, koji su se pridružili njegovoj ogromnoj megakonstelaciji u orbiti. Lansiranje je uživo emitirano u ponedjeljak. Prva je serija već primijećena širom svijeta, uključujući i u Velikoj Britaniji.

SpaceX će postati najveći svjetski privatni satelitski operater, nakon noćnog lansiranja rakete Falcon 9 iz zrakoplovne postaje Cape Canaveral u Floridi u ponedjeljak.

Tvrtka je prenosila lansiranje u živo, 2 tereta od 60 satelita Starlink, od kojih su jedni eksperimentalni, a drugi operativni.

Nakon lansiranja, SpaceX imat će gotovo 180 satelita u orbiti niske Zemlje, što će tvrtku učiniti i najvećim svjetskim privatnim satelitskim operaterom koji tako pobjeđuje Planet Labs, kao i najveću trenutno aktivnu privatnu lansiranom tvrtku.

Ako je lansiranje uspješno, to će biti samo prvo od 20 Starlink-ovih lansiranja ove godine, jer SpaceX planira izgraditi zviježđe satelita u orbiti niske Zemlje koji će moći pružiti internetsku uslugu za cijeli svijet.

SpaceX mreža bi se mogla pokrenuti nudeći usluge određenim kupcima tijekom 2020. godine.

Konstelacija je potencijalno unosna, jer SpaceX raste i ide iznad OneWeba i drugih tvrtki koje žele izgraditi Internet iz svemira, s niskim kašnjenjem.

Ako firma može akumulirati samo 3 posto svjetskog internetskog tržišta, to bi moglo dovesti do povrata od oko 30 milijardi dolara.

U ponedjeljak navečer lansiran je trostruko testirani Falcon 9. Nakon lansiranja, prva etapa je pala na zemlju i sletjela brod “Of Course I Still Love You” koji se nalazio u Atlantskom oceanu.

Drugu polovicu koja je prevozila teret, koja se može pratiti i ponovo koristiti, pokupit će drugi brod “MS. Tree „.

Starlinkovi sateliti će biti raspoređeni na nadmorskoj visini od 290 km.

SpaceX je morao, zajedno s jedinicom 18. Svemirske kontrole, nadgledati svoje satelite Starlink kako bi osigurao da se ne dogodi sudaranje s postojećim satelitima koji su trenutno u orbiti.

Također se suočio s kritikama astronoma i zagovornika čistog neba koji tvrde da tvrtka zagađuje nebo. SpaceX je uvjeravao skeptike da će poduzeti mjere da sateliti budu manje vidljivi i da neće poremetiti noćno nebo.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Ma koji privatni sateliti . . . šta je tu privatno kad SpaceX subvencionira vlada koja je i najveći korisnik usluga SpaceX-a.
Floskula “privatno” je samo varka kako se nebi preispitivalo to “privatno” i kako bi se omogućilo vladi da radi šta god oće bez odgovaranja na pitanja jer se “privatno” vlasništvo ka ono poštuje. Musk, Zuckerberg i ostali su samo frontmeni odnosno lutkice o kojima malo šta ovisi jer su i oni ovisni o vladi i obavještajnim službama čiji su u stvarnosti pacjenti.
Dobro se zabrazdilo u invertiranoj stvarnosti.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Moreno
Ne bih se slozio. To je kao da kazes da Boeing, Locheed, Rayteon, itd. nisu privatni zato jer rade uglavnom za vladu. Problem i je u tome sto su privatni i peljese drzavu besprizorno. Da ih posjeduje drzava, barem malo bi smanjili apetite.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

nessy To ti dođe na isto

tuf
Gost
tuf
8 mjeseci prije

Prvi malo jači EMP i svi sateliti takvih dimenzija na jednoj strani Zemlje postaju space junk. A space junk-a će biti napretek, s obzirom da je trenutno u orbiti 1459 aktivnih satelita, dok ih je već 2600 neaktivnih. SpaceX će zagaditi orbitu sa 4425 satelita – koji će se s vremenom također kvariti i zamjenjivati novima, bez inventivnog plana eliminacije starih.
I da stvar bude gora nisu jedini – Samsung i Amazon također imaju svoje projekte, također sa po cca. 4000 satelita u planu.
Situacija u orbiti će postati gora nego s Bandićevim kontejnerima u Zagrebu.

Zorule
Gost
Zorule
8 mjeseci prije

Pokvareni sateliti u niskoj orbiti (LRO) se sami čiste, ISS mora svakih par mjeseci da upali motore da nadoknadi izgubljenu brzinu zbog malog trenja sa izuzetno rijetkom atmosferom, u suprotnom pada na Zemlju. Starlink je mali i on potpuno izgara u atmosferi, jedino sto ce od njega da padne na Zemlju je prasina.

tuf
Gost
tuf
8 mjeseci prije

Što će Greta reći na sagorijevanje tolikih satelita u atmosferi? Bude u nesvjest pala.

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

@tuf
Greata če izračunati koliki je doprinos sagorijevanja satelita u atmosferi na rast globalne temperature

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Mozda dobije mjesecnicu pa joj vise ne budu u focusu kojekakve baljezgarije…

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
8 mjeseci prije

Spejsix ima dozvolu da postavi 30.000 mikro satelita a kao dao dozvolu za još toliko. Nije on jedini od šerkobradersa koji će graditi Skajnet zemljanima za več današnji borg-matrix, i drugi će premrežiti uskoro nebo sa stotinama tisuća ovakovih satelita za uvezivanje sa dronovima i 5G mežom na zemlji u jedan veliki digitalni zatvor za zemljane, SVE će se kontroirati i snimati jer se neće moći nigdje pobjeći osim u špilje ili pod more i oceane.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Elon Musk, teska lazovcina i manipulator u rukama elite

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
10
0
()
x