fbpx

Sudska tužba protiv Facebooku u iznosu od 35 milijardi dolara

Facebook prepoznavanje lica

Facebook je izgubio bitku u svom ratu za zaustavljanjem tužbe od oko 35 milijardi dolara zbog navodne zlouporabe podataka u slučaju prepoznavanju lica u Illinoisu. Odbijen je Facebookov zahtjev za izvanrednim ročištem pred sudcima devet okruga koji su mogli zaustaviti slučaj. Sada će slučaj ići na suđenje, osim ako Vrhovni sud ne posreduje.

Tužba navodi kako građani Illinoisa nisu pristali na skeniranje njihovih fotografija s tehnologijom prepoznavanja lica i nisu bili obaviješteni koliko dugo će se podaci pohranjivati, a projekt je započeo 2011. godine. Facebook bi se mogao suočiti s kaznama od 1.000 do 5.000 dolara po korisniku, a čine ih 7 milijuna ljudi, što bi moglo iznositi maksimalno 35 milijardi dolara.

Vijeće od troje sudaca odbacilo je Facebookov prijedlog za odbacivanjem slučaja i njegovu žalbu koju je uputio još u kolovozu. Jedan od tih sudaca rekao je kako se “čini vjerojatnim” da bi se podaci o prepoznavanju lica Facebooka mogli upotrijebiti za prepoznavanje korisnika na nadzornim snimkama ili čak za otključavanje biometrijski osiguranog mobitela. Facebook je izvorno ugradio tu značajku kako bi poboljšao prijedloge foto oznaka, pitajući korisnike jesu li to oni ili određeni prijatelji na neoznačenoj fotografiji.

Nicholas Iovino uočio je najavu, te upitan za komentar, glasnogovornik Facebooka, odgovorio je: “Facebook je uvijek govorio ljudima o njegovoj upotrebi tehnologije prepoznavanja lica i davao im kontrolu nad tim hoće li se koristiti za njih. Pregledavamo naše mogućnosti i nastavit ćemo se energično braniti. ”

Tužba je podnesena 2015. godine, a Facebook je učinio sve kako bi pokušao blokirati slučaj, od prigovora do definicija tona riječi u tužbi do lobiranja protiv temeljnog Zakona o privatnosti biometrijskih podataka.

Ova tužba predstavlja još veću kaznu od rekordne nagodbe od 5 milijardi dolara, koju je Facebook pristao platiti zbog kršenja uredbe FTC-a. Iako plaćanje iznosi djelić od 55 milijardi dolara prihoda koji je Facebook zaradio prošle godine, također se suočio s mnoštvom novih zahtjeva za privatnost i transparentnost podataka. Prijetnja od 35 milijardi dolara koja dolazi u fokus pridonijela je padu cijene dionica Facebooka.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ne vidim u cemu je problem. Ako bi jednog dana stvarno morali isplatiti odstetu, a nece, onda bi im FED dao svjeze odstampanih dolara. Kao sto stampa da ove koji vade naftu iz skriljca.

Branko
Gost
Branko
1 godina prije

I tko će dobiti te novce?

Annabella
Gost
Annabella
1 godina prije

Odvjetnici, razni eksperti i konzultanti….
Tužitelji će dobiti sitniš, ako uopće bude nešto isplaćeno

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
3
0
()
x