fbpx

YouTube planira izbrisati sve račune koji nisu “komercijalno održivi” počevši od 10. prosinca

youtube

Kreatori sadržaja počinju paničariti zbog predstojeće promjene pravila na YouTubeu koja prijeti uklanjanjem svih računa i kanala na video platformi, u vlasništvu Googlea, za koje se smatra da više nisu „komercijalno održivi“.

U odjeljku “Obustava i ukidanje računa” YouTube-ovih smjernica “Raskidi od strane YouTubea za promjene usluga”, tvrtka objašnjava da od 10. prosinca 2019. “YouTube može ukinuti vaš pristup ili pristup vašem Google računu cijelom ili dijelu usluge, ako YouTube vjeruje, prema vlastitom nahođenju, da pružanje usluge vama više nije komercijalno izvodljivo. ”

Drugim riječima, ako imate YouTube kanal za koji zaposlenici YouTubea odluče da nije dovoljno profitabilan za Google, tvrtka je sada sebi dopustila mogućnost da u potpunosti ugasi vaš račun bez upozorenja ili posljedica.

To znači da će tvorcima sadržaja na YouTubeu koji su izgradili čitav životni vijek oko platforme trebati sigurnosna kopija u slučaju da na kraju budu ukinuti.

To također znači da je YouTube stvorio za sebe još jednu pravnu rupu za nastavak ciljanja kanala koji šire politički netočan sadržaj, a koji YouTube pokušava zataškati sa svoje platforme, što se pokazalo praksom barem nekoliko posljednjih godina.

U osnovi, YouTube sada ima izgovor da uništi sve kanale koje želi eliminirati jednostavnim tvrdnjama kako ti kanali više nisu profitni. A ciljani korisnici YouTubea vjerojatno neće moći dokazati suprotno.

Prema YouTubeu, ove promjene samo čine tvrtkine Uvjeta usluga “jasnijima i lakšima za razumijevanje.”

“Uvjeti bi mogli biti način da YouTube ukloni kanale koji promiču govor mržnje, teorije zavjere ili štetne poruke čiji sadržaj nije dovoljno ekstreman da bi jamčio potpuno zabranu, jer oni vjerojatno neće biti komercijalno održivi”, piše Rob Thubron za Techspot, ilustrirajući ovu točku.

“Ali ako je to slučaj, to treba jasno objasniti”, dodaje.

Što YouTube sada mora učiniti kako bi utišali slobodu govora?

Ne trebate biti znanstvenik da biste shvatili što YouTube planira učiniti nakon što ova promjena pravila stupi na snagu.

Već znamo da je YouTube demonetizirao mnoge konzervativne kanale sa ciljem da ih se istjera s posla. Međutim, zahvaljujući zaobilaznim rješenjima poput Patreona, mnogi od ovih kanala i dalje su aktivni, usprkos najboljim naporima YouTubea da ih financijski unište.

Budući da puka demonetizacija nije dovela do ishoda kojem se YouTube nadao, video platforma u vlasništvu Googlea sada radi na “komercijalnoj održivosti”, kako proizvoljno definira YouTube, što predstavlja novi zahtjev za održavanje prisutnosti na YouTubeu.

“Prvo će vas demonizirati, a zatim će vas u potpunosti ukloniti jer više niste” komercijalno održivi “, upozorava jedan korisnik Twittera, komentirajući smjer ove politike.

Ako ste stvaralac na YouTubeu ili poznajete nekoga tko je, neka ovo bude jasno istaknuto kako biste znali  što će se dogoditi za manje od mjesec dana. YouTube želi potpunu kontrolu nad svime što se događa na njegovoj platformi, baš kao što njegova matična tvrtka Google želi kontrolu nad platformom svoje tražilice.

“To je još jedan pokušaj cenzure i usmjerenja prometa”, napisao je jedan Techspot komentator kao odgovor na vijesti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Sa facebooka me izbrisalo nepovratno . . . na Youtube neman kanal, ali i da iman sto posto bi mi ga ukinili . . . prema tome tribaju se tražit zamjene:

Google search – Duckduckgo
Gmail – Yandex
Chrome – Brave
Google Maps – Map.Me
YouTube – Bitchute
Facebook – Minds
Twitter – Gab
PayPal – Subscribestar

Nešto nekome odgovara više, nešto manje . . . ali teror se nemore trpit . . .

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Moreno

sada će to nadoknaditi zemlje
sa tradicijom i kulturom starom
tisućama godina
kod njih neće goole ništa odlučivati
tamo odlučuje samo jedna osoba
o svim medijima
tamo raste tisuću cvjetova
tamo raste svako voće…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Uuuu…. na čemu si danas, inžinjeru? Nešto drma opako tamo.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Ivo

na turban pistaćijima
sa obogaćenim šafranom
tisuće godina kulture se ne može odbaciti
perzija je to

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Pa tako je i bolje, u toj zemlji bar znaš TKO je odlučio i zašto, a ovdje…

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Lurker

zato volim istočne diktature
zna se TKO pije i TKO plaća

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Moreno

to što ti tvrdiš je miskoncept, ne postoji alternativna društvena mreža, sami koncept internetske društvene mreže kao što je facebook podrazumijeva da dobrovoljno nudiš svoju privatnost na pladnju, dakle, koristiti trenutno manje servise u usponu nije rješenje, isto vrijedi i duckgo umjesto googla, poanta je da duckgo kao mali pretraživač pridobiva korisnike pričom o aninimnosti koja na googlu tobože ne postoji, ali sam smisao postojanja servisa kao što je duckgo je da prikupi dovoljan broj korisnika pa da tako osnažen radi isto što danas radi google, tako da ,….

Hogar strašni
Gost
Hogar strašni
1 godina prije

Znači kad nešto nađeš za sebe zanimljivo odmah spremi na neki medij jer možda već sutra toga ne bude. Tako su prije mjesec i pol obrisali kanal Elvisa Duspare kao da je to govor mržnje a pričao je o ravnoj zemlji i kršćanstvu.

Štef
Gost
Štef
1 godina prije
Reply to  Hogar strašni

NASA sakriva i ne želi objaviti fotografiju Zemlje iz svemira na kojoj se jasno vidi da je naša planeta ima oblik banane i još ima peteljku istu kao banana.
Također pojavili su se i novi znanstvenici i stručnjaci sa tvrdnja i dokazima kako je Zemlja šuplja, tzv. Šupljozemljaši.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  Štef

Stef, ne radi se o ravnoj zemlji, vec o slobodi govora…

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

@Zapata
sirenje gluparija ne bi trebalo spadati pod slobodom govora.
Previse se toga pokusava progurati pod terminom sloboda govora.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Hogar strašni

mislim da glavni krivac za brisanje elvisa duspare cak ni nije you tube nego mnogi zlonamjernjaci koji lazno prijavljuju. you tube se ne zeli previse baviti opravdanoscu nego jednostavno makne sa dnevnog reda, tj. obrise.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Povratak diktature, što smo drugo trebali očekivati? Imate BitChute sličan je yotubu, za sada tamo dopuštaju slobodu govora. Što se tiče tražilice koristite Yandex. Iako imaju problem jer je sve na ruskom trebao bi netko sve prevesti na Balkanske jezike, ali tražilica radi dobro. Imaju i Yandex brosver, ali ja rađe za sada koristim mozilu,

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  Ante

Ante, FF isto jede g.vna sa svojim izbacivanjem mase addona, stoga ako zelis i dalje koristiti sve kao ranije preporuka je waterfox. Radi ko FF spika, ali bolji

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Nitko nikad ne bi čuo za američke filme, muziku, da nije bila decenijam besplatna….
Sada, kad počnu naplačivati, zaboravit čemo ih… Vrijeme je…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  preseren3

Američki filmovi su se najprije prodavali u kinima, a potom televizijskim kućama. Glazba se prodavala zapisana na vinilnim pločama, kazetama, cd-ovima. Besplatna je bila samo zadnjih desetak godina na youtubeu.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Nažalost dok se ne pojavi neka kvalitetna alternativa youtube.com prisiljeni smo gutati njihovu fašističku politiku. Volio bih da nekoliko jakih pokrenu alternative youtube.com tek tada bi se ovi smekšali. Sa pozicije monopola oni cenzuriraju i muljaju da je to strašno

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije
Reply to  Busola

Busola care moj pa već imaš toliko alternativa : RuTube,Veto,DTube, PeerTube,Twitch,Dailymotion, Vimeo,Metacafe,Vevo,Niconico,BitView…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah, ovo je bilo brzo. Admine, danas ti prst igra salsu na tipkovnici, brišeš komentare brže nego YouTube može da sanja.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

A evo i ovde mi je maloprij izbrisalo komentar . . . je bija je u threadu, ali nisan primjetija da je neko pisa nešto grubo . . . pa san ka kolateralna žrtva 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa Google kupio Youtube…čemu čuđenje?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Do jučer nije bilo interneta. Nije bilo ni youtubea. Malo prebrzo smo uzeli zdravo za gotovo da će nam jedna privatna firma garantirati slobodu govora, necenzuru i sve to besplatno. Nitko od nas ne financira youtube pa da može tražiti povrat novca za neisporučenu uslugu.Možemo koristiti taj medij ili ne koristiti. To je sve.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik

Jesi siguran da ga ne financiramo?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Besplatno sigurno nije. Svako malo mi iskoči neka reklama kada gledam YouTube sadržaj koja nema veze sa onime što gledam. Čak i usred gledanja zna biti nekoliko prekidanja sa reklamama, ne samo na početku.

Baba
Gost
Baba
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Adblocker i riješen problem 🙂

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Tupko Glupko Je, i onda te algoritam skuži kako priskačeš reklame pa ti pušta samo reklame koje se nemogu priskočit . . . a šta se plaćanja tiče, platiš to sa mentalnim zdravljem jer ti uvali tonu škovaca u percepciju . . . također se ponekad pojavi obavijest ”Not available in your country” šta znači kako Youtube iz svojih razloga zadržava pravo ne pustit nešto u nekoj državi vjerojatno radi eventualnih tužbi, ali bi države da jesu ono šta mi mislimo da jesu, ali nisu, tribale također filtrirat ili zabranit Youtube na svojemu teritoriju, a onda bi se Youtube pobunija za njegovu slobodu, a kad bi npr neka vazalska država i pokušala zabranit Youtube, odma bi reagirala određena veleposlanstva zapadnoga carstva i tražila od vlade da to ne radi . . . tako da to nema veze sa nekakvim ”slobodama” i ”pravima” jer vridi samo pravo jačega i ako nisi spreman na fight onda si pi*kica koja ni za ku*ac nije . . . 🙂

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nije ništa besplatno svaki vaš odabir glazbe, videa, se pomno analizira od strane računala i arhivira. Kada npr. pokrente youtube na nekom računalu korisnika on već sada sastavlja popis glazbe , možete vi kreniti sa klasikom ali ako on sluša narodnjak završiti ćete na narodjaku.

Svaki taj podatak se itekako potajno prodaje kupcima velikim korporacijama koji profiliraju svoje korisnike i tako znaju što oni žele. Dajte ljudi nemojte biti naivni – tolika moć u rukama jedne korporacije a ne iskoristiti je. NE sumnjam pokušali bi i drugi , ali Google je u tom polju monopol, sva glazba , sve najave filmova, su tamo i jedino tamo su pristupačni. Nitko neće u dogledno vrijeme moći napraviit onoliku arhivu svega , a ta arhiva daje Google-u odriješene ruke uz zaštitu svjetske sile kojom drmaju elite!

Već sada kada tražite posao u velikoj stranoj zapadnoj korporaciji (na istoku se ipak veću za druge društvene mreže i kanale…) sigurno Vam računalo putem algoritma provjerava vaš profil. Ne možeš slagati nekog da nisi rasist a briješ npr. na facebook-u na to i pratiš određene teme, ne možeš reći kako nisi sklon perverziji a ono posjećuješ te i te stranice. ne možeš reći kako cijeniš druge narode, nemožeš lagati oko znanja i radnog iskustva …

Zašto se to radi , jednostavan razlog zar mislite da velike firme su željne trošenja ogromnog vremena kako bi isprofilirali potencijalne radnike i moguće trzavice u radnom kolektivu. One to unaprijed danas sprečavaju…

To su danas računala i činjenice , sa time se pomirite . Zar stvarno mislite da pornografija bi bila pristupačna besplatno? Znate li vi koliko košta sve to , ne pada lova samo da se netko preplati na neku stranicu , kanal kako bi vidio neku mačku(neki drugi i kretenske stvari…) u full HD-u.

Ps. dalje neću jer bi se ljudi uplašili…

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kako ono kažu – ukoliko neku uslugu koristiš besplatno a nije je platio prioračun, onda si ti roba.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Lurker

točno
onda si ti proizvod

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

L.R je jako osjetljiv na kritiku? ???
Haha
Borimo se cenzurom protiv cenzure

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Fabijan Vidiš di se mogu sa tobon složit . . . tek u mraku cenzure . . . 🙂

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

To smo znali i prije za youtube,drugima drže propovijedi o cenzuri,a samo koliko su izbrisali vaših komentara….sa ovog portala….neki su sigurno zaslužili brisanje zbog nedoličnog govora,mržnje i ostalog čemu nije mjesto na portalu….a što sa ostalim…..komentarima, nije im bilo po volji,…zato ne vidim čemu ovo prozivanje drugih kad si i sam isti ko oni..

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Haha,kad vidim komentare,često puta su mi bolji i interesantniji od samog članka,samo tako ekipa…..a bogati,a što se nebi jedanput godišnje našli zavrtili janje i popili koje pivo i gemišt, naravno samo komentatori/ce sa logičnog, mislim da bi bilo zanimljivo,i još bacimo koju tekmu bacanje kamena sa ramena ili potezanje konopa…i imali bi dovoljno vremena za raspravu o aktualnim temama….eto,što mislite, plus tko je za to……

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Njihovo je ,neka rade sto god hoce od ovaca koje im to dopustaju…

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Što je tu sporno? privatna kompanija koja u kapitalističkome sustavu prvenstveno brine o svome profitu,…
btw. tako se bahato ponašao i svojedobno yahoo koji je bio sinonim za internet kao i danas google, onoga trenutka kada je
precjenio svoj značin i podcijenio korisnike počeo je gubiti ljude, a spremno je šansku dočekoa tamo neki mali i nepoznati google, sve ostalo je povijest,.. drugim riječima u tržišnoj ekonomiji tržište uglavnom diktira uvjete pa će tržište kazniti i nagraditi poteze google microsofta ili nekog trećega,… btw ako želite biti anonimni na internetu i sačuvati svoju privatnost jedini način je da se isključite i da ne koristite internet uopće, nažalost to je tako,.. nešto kao grizli addams

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  oddball

Problem je u tome sto ce to trziste i nagraditi – trziste zeli lagane note bez zanaranja mozanih vijuga… ali OK. Svaka sila za vremena.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Jesu, ali sloboda govora uključuje rizik i da se neki debil posluži istom… E sad, ukoliko odlučiš da se ta sloboda treba ograničiti onda ulaziš u rizik da neko i tvoju ograniči jer se tom nekom čini da ti pričaš gluposti…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik