fbpx

Znanstvenici stvaraju prve “žive” robote od 100 posto žabljeg DNK

zivi robot

Neki su znanstvenici već postavili pitanje mogu li se ovi organski roboti nazvati „živima“, s obzirom na to da nemaju reproduktivne organe i ne mogu se množiti.

Skupina američkih istraživača stvorila je, kako kažu, prve žive robote, koji su izrađeni od ćelija embrija žabe i koji se mogu programirati za određeni posao, pokazalo je njihovo istraživanje objavljeno u američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Sceineces.

Joshua Bongard, stručnjak sa Sveučilišta u Vermontu koji je vodio novo istraživanje, opisao je robote kao “nove žive strojeve”, poznate i kao “ksenoboti”.

“Nisu niti tradicionalni robot niti poznata vrsta životinja. To je nova klasa artefakata: živi, programirani organizam“, istaknuo je Bongard.

“Ksenoboti” koje su stvorili istraživači su pod-milimetarske mrlje koje sadrže između 500 i 1.000 ćelija koje su u stanju preskakati Petrijevu posudu, samoorganizirati se, pa čak i prevoziti minimalan teret.

Sve je to osmišljeno uz pomoć superračunala koji je zapravo okupio stotine živih stanica u različitim konfiguracijama. Nakon što su znanstvenici postavili željeni način rada, algoritam je stvorio “projekte” stvorenja koja bi se najbolje mogla nositi sa zadatkom.

“Gledate stanice s kojima gradimo naše ksenobate i, genomski, to su žabe. To je 100-postotna DNK žaba – ali to nisu žabe. […] Kao što smo pokazali, ove žablje ćelije mogu biti koaksirane kako bi napravili zanimljive životne forme potpuno drugačije od onoga što bi bila njihova zadana anatomija“, objasnio je biolog Michael Levin sa Sveučilišta Tufts, drugi koautor studije.

“Kao što smo pokazali, ove žablje stanice mogu se spojiti tako da prave zanimljive životne oblike koji su potpuno različiti od onoga što bi bila njihova zadana anatomija.”

Dodao je da bi se “ksenoboti” mogli upotrijebiti za provođenje čitavog niza zadataka, uključujući “pretragu gadnih spojeva ili radioaktivnu kontaminaciju, prikupljanje mikroplastike u oceanima, [i] putovanja u arterijama kako bi se istisnuo plak”.

S tim u vezi vrijedi spomenuti da “živi” ksenoboti ne mogu ni sam evoluirati, niti se množiti, navodi se u studiji. Kad stanicama ponestane hranjivih sastojaka, ksenoboti jednostavno umiru.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
15 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Member
1 godina prije

Neko juče reče da nauka danas ne napreduje… 🙂

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

O ovome smo slušali na predavanjima informatike pred 15 godina, već onda su radili organske nano-robote koje su eksperimentalno koristili za uništavanje stanica tumora, na način da su ih ubrizgavali direktno u krvotok. S time da je bilo predviđeno da se sami repliciraju u potrebnim količinama, jednom kad su pušteni… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Ivo

@ Ivo

“ako se tako programiraju, međutim namjerno lažu” – lažu ili ne lažu, nema se tu što skrivati. Britanci su uspjeli, ako se ne varam, još 2012 kreirati stanicu s programiranim DNA uz sasvim normalnu sposobnost reprodukcije. Ovo je samo nastavak te vrste istraživanja.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ako će da zloupotrebe što bi se zamarali sa biorobotima – virusi su sasvim dovoljni i dokazano efikasni.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Evo klope za DNK od roda ?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@ Umpah Pah

Bome me interesira tvoj misao proces kad slažeš ove stvari 🙂

Meni je osveta žaba prva pala na pamet 🙂

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Mercury

@Mercury
Strašno mi je žao što pola njegovih fazona ljudi uopšte ne shvate.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
DON’T BE HAPPY !
WORRY !

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Ti si kriv…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

A, e.
“od roda” može značiti od rode kao ptice, ili kao ono ” rodu o jeziku”…😊 mislim, taj rod….
Ne ono: rod, broj i padež…hm…a “r” umjesto “a”.
Ili: Rod i spol ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Luce :
Tica roda !
A ne pizza !

Muške rode ?
RODBINA ?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

U tom slučaju Ivo, 😉 ipak najbolje čitat knjige onog sektaša LGBT-evca J.Marphy-ja kako se produhovit, i ne mislit na potencijalne opasnosti nano biorobota, niti nuklearke iliti preventivne nuklearne udare, jer ne daj Bože da moraš ići u WW III !!!??

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

đeki, nesrećo lgbt-ijevska, dođi po brnjicu, hitro! Pašče bolesno, samo bi kobasu… ccc

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ivo

Prvi nanoroboti su isključivo mehanički i našli su primjenu u medicini:
” Potential uses for nanorobotics in medicine include early diagnosis and targeted drug-delivery for cancer, biomedical instrumentation, surgery, pharmacokinetics, monitoring of diabetes, and health care. … “.

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  Ivo

Neka budu korisne i programirane da proizvode humani inzulin i tako pomognu bolesnima.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik