fbpx

Znanstvenici su pronašli nove osnove za prometni sustav levitiranja

Levitacija

Znanstvenici ruskog Nacionalnog istraživačkog nuklearnog sveučilišta MEPhI (NRNU MEPhI) pojasnili su fizičke mehanizme magnetske levitacije. Prema istraživačima, ovo proširuje izglede za korištenje visokotemperaturnih supravodiča (HTS) u stvaranju novih motora, ležajeva i sustava za pohranu energije.

Rezultati studije objavljeni su u časopisima Materials Research Express, Superconductor Science and Technology i u Journal of Physics: Conference Series.

Prema znanstvenicima, supravodiči se najčešće koriste za stvaranje žica i kablova. To je zbog njihove glavne karakteristike: nepostojanja električnog otpora. Za razliku od konvencionalnih vodiča, poput bakra ili aluminija, oni se uopće ne zagrijavaju ako struja prolazi kroz njih. Odsustvo grijanja znači da nema gubitka energije, a učinkovitost kabela u načinu rada je gotovo 100%.

Istovremeno, supravodiči imaju i još jednu iznimnu karakteristiku: oni izbacuju magnetske linije iz svog unutarnjeg volumena. To znači da magnet iznad supravodiča neće pasti na njegovu površinu, već će levitirati na određenoj visini.

Stručnjaci su primijetili da zbog kvantne prirode supravodičkog stanja magnet i supravodič mogu tvoriti “vezano” stanje, bez obzira na kretanja koja su jedna prema drugoj. Taj se fenomen naziva magnetska levitacija. Znanstvenici su ga proučavali na novim modernim materijalima, fleksibilnim supravodičkim kompozitnim vrpcama.

„Ovi materijali imaju veće funkcionalne karakteristike u odnosu na tradicionalne keramičke supravodiče. Rezultati našeg opsežnog eksperimentalnog i teorijskog rada razjasnili su fizičke mehanizme magnetske levitacije i pokazali definitivne izglede za upotrebu visokotemperaturnih supravodičkih traka u magnetskim levitacijskim sustavima “, tvrdi profesor na katedri za fiziku čvrstog stanja i nanosystems Instituta za laserske i plazme tehnologije NRNU MEPhI, Igor Rudnev.

Znanstvenici MEPhI namjeravaju u bliskoj budućnosti razviti rezultate ovih studija, provedenih uz podršku Ruske znanstvene zaklade (Grant br. 17-19-01527), koristeći ih za stvaranje magnetno-levitacijskog transportnog sustava, magnetskih ležajeva i supravodičkih motora.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Member
1 godina prije

Ovo je izuzetno bitno polje nauke i na proučavanju superprovodljivosti rade sve visokotehnološki razvijene zemlje. Iz teksta mi nije jasno gde je proboj u istraživanju ali evo primera gde je opisan konkretan napredak (na engleskom, namam ništa naše) – ima toga koliko hoćete.

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190115162328.htm

alterego
Gost
alterego
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Pa proboj je u temperaturi. Klasični supra prevodnici koji su danas u upotrebi, supra provodnost dostižu kod vrlo niskih temperatura, koje je jako težko obezbediti na večim postrojenjima..

shumadinac
Member
1 godina prije
Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Treba se javiti tibetanskim redovnicima. Oni su, onako alternativno i mistično, poznati po zvučnoj levitaciji.

Tko nauči, reinkarnirat će se kao l(j)ama!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Zvrk
Pričala mi je frendica, a njoj njen poznati koji je bio u Indiji. Dakle, ide on cestom i vidi skupila se rulja…ode i on provirit. Kad tamo, – jedan – lebdi. On čisto spontano (kultiviran tip, al’ Balkanac😊), potegne novine ispod pazuha, ‘Herald’ (?), i mahne s njima između tipa i zemlje. Ništa. A kako su ga pogledali…kaže da mu u životu nije bilo tako neugodno….😃 uginule smo od smijeha…došla doma i shvatim…lebdenje.
I točno je ovo za Tibet. Više knjiga, više ljudi svjedoči…
Postoje i priče o jednom kralju u Indiji koji je bio toliko pravedan da je lebdio koji cent iznad zemlje…
Ja bih bila zadovoljna da se popnem na magnetić i putujem po gradu 😊

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija zašto po gradu,dođi u prirodu ,kako se ne bi izgubila povedi nekog sa sobom .Upusti se u istraživanje fenomena i lebdi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Čoban

Čoban
Bez brige. Imam prilično dobar ugrađeni gps, pogotovo za ‘gradsko čeljade’. 😊

bbb
Gost
bbb
1 godina prije

moj tekući račun isto lebdi

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Sve bi bilo jednostavnije i jeftinije da nije supravodljivost svojsto koje nastupa na temperaturi bliskoj 0°K,

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
1 godina prije

Koliko je meni poznato,radi se o niskotemperaturnim a ne o visokotemperaturnim super provodnicima.To su legure metala koji na izuzetno niskim temperaturama postaju super provodnici i mogu da levitiraju iznad magneta.I to nije nista novo, novo bi moglo biti da se pronadje legura koja ce na priblizno sobnoj temperaturi postati super provodna, jer je postizanje veoma niskih temperatura( blizu apsolutne nule) veoma skupo i nepodesno za primjenu.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije

Čoban kao ćoban,Mislio sam ako je provodnik u tekučem dušiku i kroz njega teće struja ,bez otpora stvara magnetno polje ,suprotnog pola od zemljinog je sila koja drži NLO u lebdećem položaju kretanje je nešto drugo.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik