Monroova doktrina – temelj američke geostrateške vanjske politike (1823.)

Monroova doktrina
0

Prilikom godišnjeg obraćanju Kongresu, američki predsjednik James Monroe objavio je značajnu inicijativu upravo na današni dan, 02. decembra 1823. godine, koja će dobiti snažno nacionalno obilježje i postati temeljem američke geostrateške vanjske politike. Dokument je po istoimenom predsjedniku nazvan – Monroova dokrina.

Moonroov dokument je zamišljen kao protivljenje europskom kolonijalizmu, a kao doktrina temelji se na nekoliko načela i odluka, među kojima su najznačajnije da  Zapadna hemisfera više nije otvorena za europsku kolonizaciju, kao i načelo  europskog nemiješanja u unutrašnja pitanja zemalja Zapadne hemisfere, zasnovano na “principu dviju sfera“, odnosno dva različita sistema – Starog i Novog svijeta, Amerike i Europe. Doktrina je tvrdila kako bi Stari i Novi svijet trebale ostati različite utjecajne sfere upravo zato što su sastavljene od potpuno odvojenih i nezavisnih nacija.

Istovremeno, doktrina je navodila kako se Sjedinjene Države neće uplitati u već postojeće europske kolonije niti sudjelovati u internim problemima europskih država.Takođe se navodi, kako će svaki daljnji pokušaj europskih nacija da koloniziraju ili interveniraju u zemljama Sjeverne i Južne Amerike  biti smatran činom agresije i zahtijevati će intervenciju Sjedinjenih Država.

U Deklaraciji iz Lime, iz 1942, te u Sporazumu iz Ria iz 1947. godine, države Zapadne hemisfere, prihvatile su načela Monroove doktrine, kako bi se zaštitile od stranih intervencija.

Namjera i utjecaj Monroeove doktrine ostali su na snazi, uz tek manje varijacije, više od jednog stoljeća. Primarni cilj bilo je oslobađanje Latinske Amerike straha od europske intervencije i izbjegavanje situacija u kojima bi Novi svijet postao bojno polje za zemlje Starog svijeta, a sve kako bi Sjedinjene Države nesmetano mogle širiti vlastiti utjecaj. Zemlje Latinske Amerike s vremenom su počele prezirati doktrinu zbog njezinog naglašenog intervencionizma i suptilnog imperijalizma.

Godine 2013. američki državni tajnik John Kerry objavio je kako je “era Monroeove doktrine završena”.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI