fbpx

Studije pokazuju da se afrički kontinent smanjuje i da se otok Madagaskar polako raspada

Madagaskar

Istraživači su bili svjesni kretanja ispod afričkog kontinenta, dok su se tri tektonske ploče ispod afarske regije kontinenta polako odlijepile jedna od druge. Satelitske slike pružaju priliku za preciznije proučavanje procesa, kako bi se predvidjelo kako bi razvoj događaja mogao promijeniti regiju.

Tektonski pomaci uzduž istočnoafričkog sustava pukotina polako, ali sigurno razdvajaju kontinent i predviđa se da će na kraju redefinirati Afriku i Indijski ocean, pokazuju nova otkrića koja je prikupio tim istraživača s Politehničkog instituta Virginia i Državnog sveučilišta (Virginia Tech).

Studija koju su dr. D. Sarah Stamps iz Odjela za geo-znanosti predstavili s kolegama za časopis Geology, podupire ranije tvrdnje o tome da se afrički kontinent polako razdvaja u niz tektonskih blokova uzduž različitog istočnoafričkog riftnog sustava, nastavljajući do Madagaskara.

Predviđa se da će se i otok uz obalu jugoistočne Afrike raspasti u nekoliko manjih otoka.

Stamps, docent na Virginia Tech College of Science, smiruje strahove od velikih promjena koje će se dogoditi uskoro, uz riječi:

“Stopa današnjeg raspada iznosi nekoliko milimetara godišnje, tako da će proći milijuni godina prije nego što se počnu stvarati novi oceani. Stopa širenja najbrža je na sjeveru, pa ćemo tamo najprije vidjeti nove oceane.”

Redefinirana predviđanja

Računalno modeliranje provedeno je za ispitivanje različitih konfiguracija tektonskih blokova u regiji, jer je tim znanstvenika upotrijebio novo kretanje površine i dodatne geološke podatke.

Kao rezultat statističkih ispitivanja, istraživači su uspjeli definirati nove potencijalne granice za mikro-ploču Lwandle i somalijsku ploču.

“Točno definiranje granica ploča i procjena razilaze li se kontinenti duž usko deformiranih zona ili kroz široke zone difuzne deformacije presudno je za razotkrivanje prirode kontinentalnog raspada. U ovom smo radu redefinirali kako se najveći kontinentalni rascjep na svijetu širi pomoću novog rješenja brzine GPS-a,” rekao je Stamps.

Otkriće će biti pogodno za daljnje razumijevanje nedavnih i trajnih seizmičkih i vulkanskih aktivnosti na Komorskim otocima, smještenim u Indijskom oceanu, između istočne Afrike i Madagaskara.

Nadalje, studija nudi geo-znanstvenicima okvir za buduće studije globalnih kretanja ploča i njihovog potencijalnog utjecaja na regiju.

Tektonski procesi na djelu

Kako su se Crveno more i Adenski zaljev pojavili zbog dubokog geološkog procesa koji navodno traju posljednjih 30 milijuna godina te kako se Arabija odmaknula od Afrike, znanstvenici su predviđali da bi se te vode mogle spojiti u novi ocean.

Predviđanja su bila usredotočena na ranija otkrića koja su ukazala da su se tri tektonske ploče, Nubijska, Somalijska i Arapska ploča, koje se nalaze ispod afarske regije kontinenta, postupno razdvajale.

Za nadzor procesa korišteni su satelitske snimke i mjerenja.

Do sada su studije sugerirale da će se za 5 do 10 milijuna godina novi ocean pojaviti uzduž istočnoafričke Rift doline. U svakom slučaju, istočnoafrička regija nudi znanstvenicima jedinstveno živo područje za proučavanje tektonskih procesa u godinama koje dolaze.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
12 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
iiiistina
Gost
iiiistina
5 mjeseci prije

Tektonski procesi na djelusuradnici ovog portala ne zaobilaze ovu temu sasvim opravdano jer razlozi se nude….nedavno o tremoru tajanstvenom intervalu je prepisano da nešto ljulja planet-odkud to ako nema pokazatelja-gledajte u izvještaje o iznenadnim promjenama nivoa oceana…to je bingo o ljuljanju,promaklo vam ali ne i meni……piše na postu može se provjeriti a jer Balkan se isto sve češće trese a eno Etna riga jer ima viška lave u želucu?……koga zanima ova tematika naći će zanimljive usporedbe i istupe i samo ako pratite izvještaje o vatrenom prstenu koji je sve aktivniji USGS-a ima javni pristup o potresima na planeti di lažu… Pročitaj više »

AJeTo
Gost
AJeTo
5 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

Prati kanal dutchsinse na yt, ne samo da smanjuju magnitudu nego ne bilježe potrese u pacifiku ispred obale.

iiiistina
Gost
iiiistina
5 mjeseci prije
Reply to  AJeTo

hvala, pratim puno toga pa ću naviriti i kao što vidiš izdjelim i dio nađenoga na portalu da i drugi vide zujanja dosljedno objavi….
Imate pravo na istinu svidjela vam se il’ne!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
5 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

globalno zagrijavanje.
polarni led se otapa. premjesta se teziste mase. sile koje djeluju na planet vise nisu u ravnotezi.
osim klimatskih nastupaju i tektonske promjene.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
5 mjeseci prije

Raspada se i Madagaskar?
A mogli smo tamo prebacit proizvodnju čepova za pivske boce.
Stručnija im radna snaga….
P.S.
Iako još zaostaju za nama….
U uvozu slame, sijena, djeteline….
Štipalica iz Češke.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

Ma da gaskar ?
Sankcionirati !

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
5 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

🙂
Di si kompanjo…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

Tu sam ljubavi mislim na tebe i sanjarim . Pusica.😁

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
5 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

I Tebe opizdila duga po glavi? 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

Komentar od prije 5 sati nije od mene !
L.R. može da potvrdi i provijeri i da ga ukloni !

Neprijatelj nikada ne spava !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

Ne !
Kompanjo !
Netko piše pod mojim nickom (smutljivac).

Mercury
Gost
Mercury
5 mjeseci prije

Hmmm, znastvenici znaju s 200% sigurnosti kako se razvijala Pangea, ali ovo predstavlja problem…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik