fbpx

VIDEO: Da li šljem čuva život vojnika i od koje municije?

vojnik uniforma sljem

U sukobima diljem svijeta često vidimo veliki broj vojnika koji ne nose šljemove. Pravilno bi bilo da se u borbenim aktivnostima oni ipak koriste i u nekim bitkama vidimo specijalne postrojbe ili cijele bojne opremljene šljemovima, neprobojnim prslucima i drugom zaštitnom opremom. Međutim, mnogi ih ne nose jer im “naprosto smetaju”, posebno u uličnim borbama.

Američki blogeri su u šumu ponijeli kevlarske šljemove kakve koristi većina vojski svijeta, te nekoliko vrsta oružja i metaka različitog kalibra.

Američki bloger podnio je kevlarski šljem kako bi saznao kako bi u borbi bile zaštićene glave vojnika.

Na You Tube kanalu Demolition Ranch su probali sve vrste oružja i municije protiv vojne borbene kacige PASGT, napravljene od kevlara i koju je američka vojska počela koristiti još ’80-ih. U uporabi je sve do danas.

U početku voditelj bloga predlaže da pratimo hice i oštećenja od metaka iz nekoliko pušaka. Kako test ide dalje povećavala se snaga oružja i municije.

Prilikom udaranja se metak kalibra .22 (5,6 milimetara) jednostavno odbio od kacige.

Sljedeće streljivo je bilo .38 Smith & Wesson Special (9 mm), koje je izazvao ozbiljnu štetu kacigi. Da je umjesto lutke kacigu nosila osoba, bila bi ozbiljno ozlijeđena. Međutim, metak nije probio kacigu. Isto se dogodilo s metkom .357 Magnum. No, najsnažniji metak .44 Magnum je već obavio posao.

Konačno, blogeri su gledatelje vratili u stvarnost i testirali čvrstoću šljema s pucnjavom iz poznate puške Kalašnjikov. U tom slučaju šljem se pokazao potpuno beskorisnim.

Još moćnija je bila precizna puška Barret M-107 s municijom od 12,7 mm. Metak ove puške je probio tri šljema postavljena jedan iza drugog.

Testiranje municije počinje na 3:55 minute sljedećeg videozapisa.

U drugom videu pogledajte kako se u sličnom testiranju pokazao čelični šljem M-59/85

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dinko
Gost
Dinko
2 godine prije

Kaciga je da zastiti glavu od kamenja koje pada nakon eksplozije. Super za kada si u rovu

Mak
Gost
Mak
2 godine prije

Ima bolje testiranje na kanalu SFRJ vojnik ili tako nešto!

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Ispod šljema mozga nema al može ga zaštiti od nečeg manje kinetičke energije, više smeta nego što koristi. Ispravite ono gore 357 magnum specijal, to ne postoji, postoji 38 specijal. 357 magnum i 44 magnum (prljavi Hari) dizajnirao isti tip, Elmer Keith.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Da, zapravo u uličnim borabama, gdje ti vidno polje treba ne puno ljudsko, nego “riblje oko” (što je nemoguće), upitno je koliko koristi ovo na glavi. Ako djelić sekunde odlučuje hoćeš li spaziti nešto lijevo gore ili desno. Svakako da u rovu i minobacačkoj vatri vrijedi. Iako , ako mina upadne pravo u rov, džaba šljem. No ovi su hici izravno pod 90 stupnjeva, dakle ravno. Ako dolaze iz kosine možda bi odbio i ove jače, ili ne bi? Pitam, ne znam…

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Jedan moj rodjak mi je pričao , kada minobacač ispaljuje mine i čuješ recimo 6 ispaljenih , ako padaju oko tvog položaja čućeš ih kako zuje kada padaju , ako recimo čuješ 5 kako prozuje u intervalima u kojim ih ispaljuju a šestu ne čuješ onda ti ta “pada na glavu” .

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ona.blizu ima zvuk nekako kao da struzes nogom po pjesku..frflja…

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

To sam hteo da proverim , baš me zanimalo …

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Cujes i tu koja ti pada na glavu. Kad smo vec kod zvukova ima ih svakako nekoliko na koje se i dan danas najezim kad ih se prisjetim. Recimo zujanje Lune kad te nisko preleti(ako si sretan da te dovoljno preleti). Isto tako je nevjerovatan zvuk kad se tenkovska granata odbije od asfalt ili zgradu a ne eksplodira. VBR,pogotovo kad roka sa 2 km maksimalno pa cujes ispaljenja i pogotke odmah u nastavku. Zvuk PAT-a kad se raspkava po objektu u kojem si ti(a lijepo sam im govorio da nisam ptica). Eh da,na pocetku kad sam prvi put cuo paljenje tenka koji je bio na nekih 30 metara daleko ali iza zgrade..poslije se naviknes i oguglas na sve. A u vezi clanka moram reci da sam na prvoj liniiji proveo vise od 800 dana i da nikad nisam nosio šljem. Meni je to smetalo a i radilo se uglavnom o ulicnim borbama i situacijama gdje ce te tesko sljem zastiti. I dan danas mi je lubanja u cvorugama od padanje svega i svacega poslije eksplozija po glavi,tih cvoruga bi vjerovatno bilo manje da sam nosio sljem.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

U pravu si za kose hitce na šljem Laki. Minobacačka granata stvara gelere koji započinju svoj put pri raspskavanju brzinom od 3 do 5 maha, naravno ta brzina opada u zavisnosti od mjesta detonacije ali to ima takovu moć da buši metal debljine 2 cm ko sir. Stoga tu šljemovi ne mogu ništa.

mmm
Gost
mmm
2 godine prije

Pa cak I ako bi odbio veci kalibar,ako je sljem vezan onaj ko GA nosi umro bi jer bi mu slomilo vrat.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

50 đula je dovoljno da čovjeka izbaci iz stroja, sve zavisi kojom kinetićkom energijom bi zrno udarilo u šljem jer vojnici su udaljeni jedan od drugog a kinetička energija opada sa pređenom udaljenosti, nije konstanta kao na ustima cijevi. Zrno 7,62 x 54 je letjelo jedno 3 km a ipak je probilo staklo i tri sloja smotanog tepiha. Da te udarilo u šljem nebi ti bilo ništa jer nije imalo onu početnu kinetičku energiju. Da se isto takovo zrno pod kutem odbije od šljema na jedno 200 metara mogučnost lomljenja vrata postoji a da se ne odbije probilo bi šljem, pogotovo pancirno, dakle šljem te nebi zaštito. Pošto su danas mala lagana zrna ( 5,56 i 5.45) u trendu onda odbijenac na 200 metara i kraće ne radi ništa, malo protrese glavu. Berić u Donbasu je ljepo objasnio što znači kinetička energia kad je drugi put ranjen, možda je bio i odbijenac ali ga je razvalilo, znači nije bio 7,62 x 51 ili prije 7,62 x 54 jer je već imao iskustva sa takovim ranjavanjem več 12,7 ili možda CheyTac.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije

A i prvi video nije ispravno testiranje jer gađaju u isti šljem više puta gdje ga 44mag probije, a prije njega su ga već načeli 38spl i 357. Da je 3x pogodio u isto mjesto probio bi ga i 357. Trebali su za svaki kalibar novi šljem staviti.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Kad ti je vakat , vakat ti je… Dzaba sva oprema…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Veliš, 🙂 tako su u početku govorili Sirijci, da je sve ionako “zapisano”. Sad elitne snage sada nose šljemove. 5. korpus, Lovci na ISIL i drugi. Gen Zahreddin ga je nekad nosio, nekad ne. U borbama uglavnom da. Pa mu je bilo zapisano da naleti na minu. Jbg.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Eto vidis….

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Bilo je priča da mu je to neko namestio da nije baš slučajno , a možda i jeste vakat što reče Alen.

Čadjo
Gost
Čadjo
2 godine prije

Znači neko mu je i vakat namistio

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Jema bit da je…

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Istina da direktni pogoci probijaju sljem od kevlara ali u sukobima je ipak tesko pogoditi covijeka u glavu jer se krece odnosno ako i ima pogodaka oni su jako cesto indirektni i vjerovatno pri takvim pogocima sljem radi svoj posao ili zastita od gelera takodjer. Mislim da sada najmodernije vojske svjeta prelaze na dajnar koji je laksi od kevlara ali mnogo cvrsci i on navodno( pod velikim znakom pitanja) moze da zastiti i od direktnog pogotka ako moze onda je to veliki napredak.

17 novembar
Gost
17 novembar
2 godine prije

bilo je dosta slucajeva u jugoslaviji da su neki regruti morali ici u zeljezaru zenica da in izliju sljem za glavu . jer dimenzije lobanja nisu odgovarale .

Čadjo
Gost
Čadjo
2 godine prije

Nisam znao da su sjemovi od jna bili gusani, od lijevanog zeljeza…ovo mi je novo…

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ja sam čuo da su ti šlemovi mogli da se okrenu naopačke da se podloži vatra ispod i da se unutra kuva hrana .

Domba
Gost
Domba
2 godine prije

Bolje ista nego nista!

Proleter
Gost
Proleter
2 godine prije

Mladi gospodin puca po sljemu sa udaljenosti od 5 metara , kad si na 5 metara od cijevi ne treba ti sljem nego pop , sljem je itekako koristan u realnim okolnostima ,pa nije rat video igrica , zadnji put kada se pucalo u sljem sa desetak metara bilo je prije 70 -tak godina u Staljingradu ,danas nitko nema muda stati od cijevi na 100 metara a kamoli 10 metara.

Tak
Gost
Tak
2 godine prije

upravo tako!!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ovde ima još ljudi koji su prošli kroz ratna dešavanja , i voleo bih da češće pišu o tome i da podsećaju mladje generacije na strahote rata , kako bi smo mogli više da cenimo mir i da preziremo rat.
Negde sam pročitao da su ratni veterani najbolji čuvari mira.

Blues
Gost
Blues
2 godine prije

E moj Riddick,, lako za ovaj portal, odi na druge portale pa vidi kako se časte i prijete jedni drugima.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

To je sve zato što im dozvoljavaju da pišu svašta u komentarima , svadje podstiču diskusiju , samim tim i posećenost sajtova , huškački i provokatorski tekstovi doprinose paranoji sukoba i na taj način veštački se održava atmosfera mržnje.
Mislim da ti novinari nisu svesni koliko je štetan i opasan njihov uticaj na društvo kroz laži i dezinformacije koje šire.
https://www.youtube.com/watch?v=kZXgHYCF758

Proleter
Gost
Proleter
2 godine prije

Haubicu 155 milimetra kada ispaljuje granatu cujes na 10 -tak km zracne linije kao kad sa vadicepom otvaras flasu vina , brojis do deset i kakas u sljem , kad tenk zaruzi na kilometar zracne linije opet kakas u sljem , kad vbr isprazni punjenje punis sljem do vrha , kada se radi o haubuci 203 mm potrebna su ti dva sljema , tvoj i od onoga koji vise nece biti uz tebe ako pogodi u krugu od 100metara , kada te naprase PAT-om a polozaj ti je recimo u sumi ,opet ti sljem treba ali zbog drveca koje pada oko tebe kao trava , itd itd , zato draga djeco RAT nije video igra , oni koji su ga prosli znati ce o cemu pisem .

Netko
Gost
Netko
2 godine prije

Vojna kaciga je uvedena u moderne vojske u 1.svj. ratu čisto da štiti od gelera od rasprskavajućih granata iznad glava vojnika u rovovima. Nikad nije ni zamišljeno da štiti od direktnog pogotka metka. Iako kevlarska može izdržat direkt, al ne od 3m udaljenosti.

Tak
Gost
Tak
2 godine prije

Ovo nije ratna situacija, ovo je streljanje, pa bih rekao da se ne isplati nositi kacigu na streljanje.

Therion
Gost
Therion
2 godine prije

I? Tokom godina tehnologija je napredovala do tačke kad metak ne probije šljem ali ti slomi vrat.

Proleter
Gost
Proleter
2 godine prije

Slobodno me obrisete i na ovoj temi , budite dosljedni .

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije

Poštovani Proleter,

Sami ste priznali da ste se javljali s više imena, dakle manipulirali ste. Nastojali ste se približiti drugima, a onda ste pokazati svoje pravo lice.

Pogledali smo sve vaše poruke i sa žaljenjem možemo zaključiti da su huškačke. Želite dijeliti ljude, umjesto da ih spajate. Zbog toga, svi vaši komentari će biti provjereni prije objave.

Hvala na razumijevanju.

Redakcija

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije

Šljem je najbolji kao zaštita kad prekasno dođeš doma, a žena čeka sa valjkom za tjesto iza vrata! ???
Može i onaj rudarski

Gost
"čedo"
2 godine prije

Hm neki Marić iz Novog Sada bi rekao “moj zete sve je to relativno”. I ja sam bio prisutan kad je jedan vojnik postavio isto pitanje odnio šljem na 20-30 metara i ispalio desetak metaka iz kalašnjikova a da se šljem nije ni pomjerio a on je komentarisao “Hbg stari se ni vola ne bi pogodio” i otišao da primakne šljem a na njemu je bilo 7-8 rupa. Sa druge strane mom poznaniku se geler minobacača 82mm zaustavio na rebru sa spoljne strane nakon što je probio metalnu kutiju za duvan. Pa nek mi neko kaže da pušenje škodi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
36
0
()
x