fbpx

Znate li zašto se ovi neobični borovi uvijek naginju prema ekvatoru?

Bor koji se naginje

Araucaria columnaris vrsta bora ima čudnu naviku. Uvijek se naginje prema ekvatoru. Ako raste na južnoj hemisferi, naginje se prema sjeveru, ako raste na sjeveru njegovo stablo i krošnja krenu prema jugu. Tvrdoglavost, genetika, gravitacija ili magnetno polje zemlje mogu biti neki od razloga, tvrde znanstvene studije.

Ova vrsta bora dolazi s Novog Zelanda. Polako se proširila svuda po svijetu. Bor raste visoko formirajući krošnju i stablo koje može izrasti do 50 metara. Ponekad se ova vrsta bora krene naginjati, a upravo je to zaintrigiralo znanstvenike.

Pišući članak za jednu knjigu o urbanim stablima, Matt Ritter s državnog Univerziteta Politehnika iz Kalifornije, primijetio je da se bor uvijek naginje prema jugu. Odmah je kontaktirao australijskog kolegu s pitanjem kako se ponaša stablo u Australiji. I doista, stablo u Australiji se naginje kao i stablo u Kaliforniji, ali sada prema sjeveru, a ne prema jugu.

Matt Ritter nije dugo čekao. Oformio je tim i počeo je istraživati ovaj interesantan fenomen. Istraženo je preko 250 stabala rasprostranjenih svuda po zemaljskoj kugli, kako na južnoj, tako i na sjevernoj hemisferi.  Znanstveni su iz studije isključili sva stabla koja su bila zaklonjena građevinama s ciljem da rezultat bude što objektivniji.

Bingo! Pretpostavka je bila dobra. Samo 8% stabala nisu bilo nageto prema ekvatoru. Što je stablo bilo bliže ekvatoru, kut naginjanja je bio veći. Matt Ritter je zaključio da se vjerojatno radi o svjetlosti sunca koja utječe na nagib.

Sasvim je normalno da se stabla naginju prema suncu, a uspravnost se korigira putem gravitacije koju biljke vrlo dobro detektiraju. U ovom slučaju gravitacijska korekcija, koja čuva uspravnost stabla, ne funkcionira, a uzrok može biti genetska mutacija.

Istraživači misle da i magnetno polje Zemlje utječe na biljke, koje nepoznatim mehanizmima odgovaraju na okolne prilike. I na ovom primjeru spoznajemo savršenstvo prirode, koja je bila, koja jeste i koja ća ostati velika nepoznanica koju čovjek pokušava odgonetnuti.

Izvor: The Scientific Naturalist

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

mislite … Što je stablo bilo bliže ekvatoru, kut naginjanja je bio … manji?
“Znanstveni su iz studije isključili sva stabla koja su bila zaklonjena građevinama s ciljem da rezultat bude što objektivniji.” – upravo ta stabla su vazna za usporedbu. ako su u sjeni i ne naginju se, onda je upravo sunceva svjetlost razlog za naginjanje.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Zato jer je Zemlja kugla koja se vrti i povlači stabla prema toplini.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

Interesantno. Ali mi u MK imamo jos interesantniju stvar. Politicare koje se naginju ka suncu (citaj NATO) uvek kad dodzu na vlast. Pre izbora su kao neutralni ili slicno, a nakon toga op, op, nagnu se…
Nismo oformili timove da ovo razresi, nema potrebe. Znamo u cemu je kvaka, ali na zalost ne trazimo lek.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  Antonio

Zato im vi (narod) , napravite sjenu! Da se nebi previše naginjali suncu……

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  Podravec

Rekao sam, mi ne trazimo lek. Nazalost.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Biljke su premale za takvo što, ovo su stabla od 50 m. Zemlja putuje kroz svemir velikom brzinom i rotira se. Na Ekvatoru je najveći okretaj, ili zamah i moguće je da ih taj zamah povlači prema Ekvatoru.

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Borovi kao Bugarska ,Kad su Rusi jaki oni se nagnu na istok , kad su Amerikanci jaki oni na zapad.Čudno da se i države ponašaju kao drveće a možda i nije? Mora da je upitanju magnetno interesno polje.

Željko Tuta Tutunović
Gost
Željko Tuta Tutunović
3 godine prije

Iz istog razloga, kao i Foucaultovo njihalo. Neću vam reći..

Željko Tuta Tutunović
Gost
Željko Tuta Tutunović
3 godine prije

Iz istog razloga, kao i Foucaultovo njihalo. Neću vam reći…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik