Propali pregovori u Astani – Rješenje sirijske krize se seli na bojno polje?

Astana - prekid pregovora
9 komentara

Danas u Astani, glavnom gradu Kazahstana, počinje novi krug mirovnih pregovora o Siriji, koji će, kako javljaju agencije, biti bojkotirani od strane takozvanih “sirijskih pobunjeničkih frakcija”.

Glasnogovornik “sirijske naoružane opozicije”, Osama Abu Zaid, rekao da je odluka o bojkotu donesena jer se poštuje obećani prekid vatre u Siriji, kojeg su Rusije i Turske dogovorili krajem prosinca prošle godine.

Predstavnik prosaudijskog Visokog pregovaračkog odbora, Mohammad Alloush, kao jedan od razloga bojkota je naveo prisilno raseljavanje četvrti Al-Waer u gradu Homsu, odakle islamističke frakcije povremeno provode granatiranja po oslobođenim gradskih četvrtima.

Pregovori u glavnom gradu Kazahstana su organizirali Rusija i Iran, podržavaju ih sirijske vlasti, a takozvane “sirijske pobunjenike” na pregovorima predstavlja Turska.

Ovo je već drugi krug pregovora u Astani ove godine, ali do sada nije bilo konkretnih rezultata.

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je uoči razgovora rekao kako će budućnost zemlje odlučiti “konačni obračun s ekstremistima i nacionalno pomirenje s onima koji odluče položiti oružje”.

Ministarstvo vanjskih poslova Kazahstana je priopćilo da će na ovom krugu pregovora Rusiju će predstavljati posebni izaslanik predsjednika Vladimira Putina, Aleksandar Lavrentijev, a Iran će predstavljati zamjenik ministra vanjskih poslova Hossein Jaberi Ansari.

List Al-Watan, blizak vlastima u Damasku, piše da će sirijsko izaslanstvo predvoditi sirijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, dr. Bashar Al-Jaafari.

Na sastanak su pozvani predstavnici Sjedinjenih Država i Jordana, te posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, Staffan de Mistura.

Jučer, dan uoči najavljenih pregovora, turski predsjednik Erdogan je najavio pokretanje kampanje za zauzimanje grada Manbija na sjeveru Sirije, iako je Rusija između turskih snaga Štit Eufrata i sirijskih Kurda odlučila rasporediti sirijsku vojsku i svoje specijalne postrojbe. Za sada još nema informacija o sukobima, što ne znači da borbe mogu početi u bilo kojem trenutku.

Damask zbog bojkota “sirijske opozicije” u Astani optužio Tursku

Čelnik sirijske delegacije, stalni predstavnik u UN-u, dr. Bashar Al-Jaafari, rekao je da je Turska, kao zemlja jamac, odgovorna za bojkot “sirijske naoružane opozicije” i njihov nedolazak u Astanu.

“Nesudjelovanje oporbe još jednom potvrđuje da ih kontrolira Turska, koja je kao država jamac primirja odgovorna za ovo”, rekao je dr. Jaafari i dodao kako je imao uspješan bilateralni sastanak s ruskim izaslanstvom.

“Procijenili smo situaciju u Siriji, kako u zemlji tako i na regionalnoj razini, kao i stav u svijetu o situaciji u Siriji”, rekao je dr. Bashar Al-Jaafari.

U ponedjeljak je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad izjavio kako je tijekom šest godina sirijske krize Moskva s Damaskom koordinirala sve vojne i političke poteze koji se tiču budućnosti republike.

Iz Kremlja i i Ministarstva vanjskih poslova Rusije se godinama čuju pozivi za potrebom političkog rješenje krize, ali na nižim razinama vlasti ima drugačijih mišljenja i da se sudbina terorista u Siriji neće riješiti na konferencijama, nego na bojnom polju u Siriji i Iraku, što je prije nekoliko dana izjavio član Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije, profesor Aleksej Puškov .

Osama Abu Zaidpropali pregovori
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
7 godine prije

Kuke ce se dogovoriti bilo sta kada nedostaju delegacije +20 zemalja koje su ukljucene u sukob..

Antonio
7 godine prije

Siriski narod nije zasluzio ovo. Bojno polje je uvek najtezi nacin da se dodze do sporazuma, ali ako su to naumili oni koji se nazivaju opozicija dobice i mir na ratnom polju.
Rusija i Iran, ce im to isporuciti.
Nego koga pretstavljaju ti opozicioneri? Molim novinara da nam to opise u nekom iducem clanku. Unapred hvala.

holop
7 godine prije

Trump podrzava teroriste. Vidjet cete svi uskoro da sam u pravu. On se promijenio.

Brane
7 godine prije

Sukobi su se kroz povijest UVIJEK rješavali na bojnom polju, pregovorima se samo potvrđivalo činjenično stanje. Ako sporazuma o Siriji nema, to znači da sve strane smatraju da mogu vojno postići ono što žele. Onog trenutka kad jedna strana uvidi da nema šanse na bojnom polju, pristupiti će se potpisivanju sporazuma. Uz to, treba uzeti u obzir i da zionazi psihopatama odgovara permanentni sukob i stanje kaosa, zbog njihovog MIC-a, tako da će se svaki pokušaj mirnog rješenja obavezno minirati na svakom koraku. Jedini način da se ovaj, kao i svi ostali vojni sukobi na planetu riješi, je preventivni i nemilosrdni nuklearni udar po nzionazi državama, s naglaskom na trajno uništenje elita. Tek nakon toga, i nakon posljedične nuklearne zime, moglo bi se izgraditi normalno uređeno društvo. Druga teoetska opcija je pobuna iznutra i svrgavanje psihopatskih elita, ali su ovce preglupe za to, i previše ih je u generalnoj populaciji.

Jing-sung
7 godine prije

Clinton stated privately this month that she is quietly pushing for a Pence takeover. She stated that Pence is predictable hence defeatable.

Julian Assange

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI