Saudijska Arabija: ”Katar nam je objavio rat”

Supplicating_Pilgrim_at_Masjid_Al_Haram._Mecca,_Saudi_Arabia
6 komentara

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel Al-Jubeir je navodnu ”inicijativu Katara” da se sveta islamska mjesta i lokaliteti hodočašća, odnosno ”hadža”, internacionaliziraju, nazvao ”objavom rata kraljevstvu”, priopćila je saudijska televizija Al-Arabiya.

Međutim, Katar tvrdi da nikada nije uputi takav apel.

“Katarski zahtjevi za internacionalizaciju svetih mjesta su agresivni i objava rata protiv kraljevstva”, rekao je Adel Al-Jubeir.

“Zadržavamo sebi pravo da odgovorimo svima koji rade na internacionalizaciji svetih mjesta”, rekao je Jubeir.

Katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani izjavio je kako nijedan dužnosnik iz njegove zemlje nije uputio takav apel.

“Umorni smo od odgovaranja na lažne informacije i priče izmišljene niotkuda”, rekao je šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani

Katar je optužio saudijski režim da politiziraju ”hadž” i obraćajući se Specijalnom izvjestitelju Ujedinjenih naroda o slobodi vjeroispovijesti u subotu je izrazio zabrinutost zbog prepreka s kojima se stanovnici Katara suočavaju na hodočašću ove godine.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prethodno objavili popis ultimatuma od 13 točaka za Katar, koje uključuju smanjenje podrške Muslimanskom bratstvu, gašenje kanala Al-Jazeera sa sjedištem u Dohi, zatvaranje turske vojne baze i smanjenje odnosa Dohe s Iranom.

U nedjelju su ministri vanjskih poslova navedene četiri arapske zemlje izjavili da su spremni za dijalog s Katarom, ali samo ako Doha pokaže spremnost da udovolji njihovim zahtjevima.

Katar je ultimatum odbio.

hadž
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janez
6 godine prije

Saudijska Arabija: ”Katar nam je objavio rat”

Pa dovoljni so oni bosonogi na jugu.

Pitalac
6 godine prije

Ova vijest je stara najmanje 4 dana i ne vidim nikakav razlog za njeno objavljivanje izuzev ‘suše’ .

mmne
6 godine prije

sad ce ameri da im prodaju “najmodernije” oruzje …i jednima i drugima….pa da se istrebe ,,,onda dogodine novi kontigent istog….i tako u nedogled

Osoba C
6 godine prije

Eto ga je*i!
Jedni u klin, drugi u ploču.
Bitno da njima nije dosadno.
A ako budu uporni, neće biti ni devama.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Zna se ko je tu veliki brat,a ko mali.I tko koga može napadat,a ko se može samo branit.Iako ako ih misle ugušit samo nekakvom blokadom,ne može im to proć,ako se katarci zainate.Jesu mali i nema ih puno,al su zbog svoje nafte i plina i više nego dobro financijski potkovani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.