Njemačka daje zeleno svjetlo za ukrajinske udare unutar Rusije

Napad dronovima
50 komentara

Dok su se SAD ogradile od ukrajinskog udara dronovima na dvije zračne baze stotinama kilometara unutar Rusije, glasnogovornik njemačke vlade je u srijedu rekao da Kijev ne mora ograničiti svoje ratne napore na ukrajinsku teritoriju.

“Ukrajina ima pravo na samoodbranu prema članu 51 Povelje UN”, rekao je Steffen Hebestreit novinarima, upitan da prokomentariše izvještaje o eksplozijama na ruskim aerodromima. “Ukrajina nije obavezna da ograniči odbrambene napore na sopstvenu teritoriju.”

Dvije baze strateških bombardera u regijama Rjazan i Saratov bile su napadnute dronovima u ponedjeljak ujutro, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Trojica vojnika su poginula, a nekoliko je povrijeđeno, dok su dva aviona pretrpjela manju štetu. Napad nije poremetio planirani napad na ukrajinsku vojnu logistiku kasnije tokom dana.

Napad je uslijedio istog dana kada je otkriveno da su SAD modificirale HIMARS raketne bacače tako da ih Ukrajina ne može koristiti za rakete većeg dometa, navodno zato što je Bijela kuća htjela izbjeći eskalaciju s Kremljom.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je novinarima u utorak da Washington “niti je ohrabrio niti omogućio Ukrajince da napadaju unutar Rusije”, već im je umjesto toga dao “opremu koja im je potrebna da se brane”.

Moskva je više puta upozoravala SAD i NATO da pružanje teškog naoružanja Ukrajini rizikuje prelazak ruskih „crvenih linija“ i njihovo direktno uključivanje u sukob. Washington i njegovi saveznici insistiraju da nisu strana u neprijateljstvima, ali nastavljaju naoružavati Kijev.

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je da će mnogo više ulagati u svoju vojsku, kako bi Berlin mogao postati “garant evropske sigurnosti kakav naši saveznici očekuju da budemo, graditelj mostova unutar Evropske unije”. Međutim, njemački mediji napominju da će biti potrebno do 2026. da se postigne cilj koji je pod mandatom NATO-a dao trošenje 2 % BDP-a na oružane snage.

Napadinjemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Dok njemci tonu u blato , na BI :

Kina će raditi sa zemljama Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC) na razvoju novog modela opsežnije energetske suradnje”, rekao je Xi Jinping.

Novi model ? Jasno sve 😀..

Keki
1 godina prije

Ako Ukrajinci krenu na ruski teren, biti će potamanjeni u manje od pola dana. Bolje im se ne igrat.

1 godina prije

Psi se pujdaju a krave muzu. Ali kad je neko hurate sreće onda mora i da laje i da grize i da pusti da ga muzu, šišaju… i ostalo.

ANTINAZY
1 godina prije

Jeli ovaj Scholtz imbecila ili je jednostavno maloumnik?

roky
1 godina prije

Zapad ide planski lagano ali sigurno vidljiva je razlika dokle su stigli rusi u pocetku ofanzive i gdje se sada nalaze pametnim dosta a navijaci navijate imate vremena.

Ringo10
1 godina prije

Rusi odugovlace sa ovim ratom, ocigledno
Pitanje je – ZASTO

nekoime
1 godina prije

Ima li Rusija pravo na samoobranu udarima na NATO baze u Njemačkoj?

Ziv je Geza
1 godina prije

Debeli dzuro iz zagorja, lijepo je sto si zabrinut za Rusku vojsku i ishod rata, medjutim misljenja sam da je stanje u Hrvatskoj vojski mnogo slozenije nego li u Ruskoj, naime jucer smo izgubili pola ratnog zrakoplovstva,ostao nam je jos jedan mig 21 koji je 1974. godine kupio Tito.

Tko ce sada probijati zvucni zid iznad Zagorja i prijetiti Rusima, cime cemo sada plasiti Putina i Sojgua, za sto da se sada uhvati nas premijer i kaze Putinu ako ne budes dobar uvest cu ti zabranu leta iznad ukrajine.

Cime cemo djuro napasti rusiju i obraniti ukrajinu, obukom 100 ukrajinskih vojnika?

E moj djuro bas si dudek, sa razlikom sto je dudek bar imao protugradne rakete koje je takodjer kupio Tito.

Tupko Glupko
1 godina prije

Njemačkoj vlasti izgleda odgovara da rat eskalira u Europi, da dođe još veća ekonomska kriza i da bude još više mrtvih i još više razaranja u Ukrajini sa obje strane.
A Njemačka bila skupa sa Francuskom garant provođenja Minskih sporazuma.

Ivan
1 godina prije

Vise je nego ocigledno zasto to rade. Takvom podrskom oni svoje stanovnistvo (nemce) drze u strahu od rukse odmazde i eventualnog nuklearnog protiv udara, na taj nacin mogu da poostre sve mere kontrole i ogranicenja, koje bi bile nezamislive u mirnodopskim uslovima. Cilj im je da stanovnistvo drze u potpunoj pokornosti kao u Kini, i Putin im daje idealan alibi za mere kojima ce to postici.
Tirani na vlasti idealno saradjuju u sprovodjenju agende Velikog reseta.

MrKamenjarac
1 godina prije

….FASISTICKA NEMACKA NASTAVLJA GE JE HITLER STAO I TO OD ZAVRSETKA DRUGOG SVETSKOG RATA::::SECATE SE MATIASA RUSTA I SLETANJE U MOSKVU;TO JE BILA SAMO PROBA ,NIJE TAJ GLUPAN ODLETEO TAMO IZ CISTE RAZONODE……

Alen
1 godina prije

Otvorim Google i trazim vijesti o ratu izmedju Ukrajine i Rusije.
Google je pun ukrajinskih pobjeda, u Kursku Rusi kopaju obrambene rovove a Putin planira pobjeci iz Rusije.
Jad i bijeda zapadnog novinarstva.
Istina je da vojska Zelenskog gine u Donbasu kao muhe.

mrdo
1 godina prije

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je novinarima u utorak da Washington “niti je ohrabrio niti omogućio Ukrajince da napadaju unutar Rusije”,
———————

Kauboji lukavo drže distancu, a guraju Švabe u provaliju.

Max
1 godina prije

Ne znam gdje je bila Ruska Pzo ali Njemačka je nula u svom dvorištu.

alexosijek
1 godina prije

Molim te Olaf ne miješaj se u mostogradnju…vidimo kako su uspješni vaši njemački ‘graditelji’ zadnjih nekoliko mjeseci…napravili pravi most za propast

Sardelino
1 godina prije

A samo su tražili nekakav vid autonomije regije Donjecka i Luganska unutar Ukrajine.
Puno manje od onoga što je htjela ostvariti tkzv. Herceg Bosna u Bosni.Da tražili su i sigurnosne garancije za Rusiju u vidu neulaska Ukrajine u Nato. Umjesto da urede švedski stol sa kojeg bi se dugoročno i od Rusa i od Amera posluživali za male novce, dozvolili su Amerima da ih odvedu i propast.
Što je to krenulo po zlu.

Klica
1 godina prije

Svabe cackaju mecku, nisu dugo dobili po lampi, pa se zazelili. Ocito im predobro zadnjih 30 godina, pa je red da ih malo osvijeste

Mali Boro
1 godina prije

Tak treba , bravo naši prijatelji njemci , idemo polako i sve smo bliže. Idemo , idemo , samo ja bi da ipak malo ubrzamo da što prije završi.

IVO ŠAMANIC
1 godina prije

DALI GLUPAVE ŠVABE KOJE NESMIJU NIŠTA DA URADE BEZ ODOBRENJA SAD PAMTE IZJAVU JEDNOG RUSKOG GENERALA PRIJE DOSTA GODINA DA AKO POČNE 3 SVJETSKI RAT DA CE NACISTIČKA NJEMAČKA BITI PRVA SPALJENA O PRETVORENA U RADIOAKTIVNU RUPU BEZ PUNO PREŽIVJELIH JELI TO ŠVAPSKIM ŠUPLJOGLAVIM NACISTIMA JASNO

Rimtutituki
1 godina prije

Uje to njemacka nego zeleni nazisti,sekta koja vodi od kenjin-trotzki gey par,preko joschke fischera gey ++ ,do sada ovih jadnika masne kose,pretilnih i bez zavrsenih skola, najgora verzija njemacke,ksko ce bit ociscena,ne bi im u kozi bio

Džudžan
1 godina prije

A što su Rusi očekivali – mjesecima bombardirati nekoga, a da njima ništa ne doleti? Jesi li Rusi razarali po Kijevu? Jesu!. Je li pošteno i je li vrijeme da gori i u Moskvi? Jest!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI