Neke nacije vide ‘dvostruke standarde’ za Rusiju

olaf scholz
18 komentara

Indija, Vijetnam i druge zemlje koje su se ustručavale da osude Rusiju zbog njenog sukoba s Ukrajinom uglavnom se slažu s principima koji stoje iza zapadnog „ međunarodnog poretka“, ali nisu uvjereni da se ta načela pravedno primjenjuju na Moskvu, kaže njemački kancelar Olaf Scholz je priznao.

“Kada razgovaram sa liderima tih zemalja, mnogi me uvjeravaju da ne dovode u pitanje osnovne principe našeg međunarodnog poretka. Ono s čime se bore je nejednaka primjena tih principa”,  rekao je Scholz u ponedjeljak na samitu o globalnim rješenjima u Berlinu.

Članovi Ujedinjenih nacija glasali su velikom većinom prošlog oktobra da zahtijevaju da se ruske snage odmah povuku iz Ukrajine, ali desetine zemalja su se ili protivile rezoluciji ili su bile uzdržane. Pored Indije i Vijetnama, zemlje poput Kine, Južne Afrike, Alžira i Pakistana glasale su

“Ono što očekuju je zastupljenost pod jednakim uslovima i kraj zapadnih dvostrukih standarda”, priznao je Scholz. Dodao je da će saradnja tih utjecajnih nacija biti “u najboljem slučaju ograničena” ako njihovi lideri shvate da im “prilazimo samo zato što smo zainteresirani za njihove sirovine ili zato što želimo njihovu podršku u rezoluciji UN-a”.

Šolc je tvrdio da percepcije zapadnog geopolitičkog licemerja nisu uvek opravdane. “Ali moramo im se pozabaviti ako želimo ohrabriti sile u Aziji, Africi i Americi da nam se pridruže u izgradnji i odbrani stabilnog globalnog poretka.” On je sugerisao da bi nuđenje državama u razvoju većeg glasa u međunarodnim poslovima pomoglo da se stekne njihova saradnja. Na primjer, podržao je da afričke nacije budu stalno zastupljene u Vijeću sigurnosti UN-a i da Afrička unija postane stalna članica G20.

Ruski zvaničnici često su optuživali SAD i njihove zapadne saveznike da zahtijevaju da se njihova pravila poštuju, a da to sami ne čine. Na primjer, Washington samo zagovara principe samoopredjeljenja i poštovanja teritorijalnog integriteta kada su u skladu sa njegovim interesima, tvrde ruske diplomate.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov istakao je u martu da je Vašington ignorisao bezbednosne brige Moskve u susednoj Ukrajini nakon što je opravdao daleke američke vojne intervencije u zemljama poput Sirije, Libije i Srbije tvrdnjom da su njeni nacionalni interesi ugroženi. Jednom riječju, ako ovo nije ono što nazivate dvostrukim aršinima, onda ja nisam ministar vanjskih poslova“, rekao je Lavrov.

njemačkarusijaScholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Herr Scholz – želje li oni uopće sa vama 😁 ?!

Sir Oliver
11 mjeseci prije

To on o EU dvostruki standardi za USA.

Hamilton
11 mjeseci prije

Bolje bi vam bilo vama I nama svima kad bi se skrenula paznja javnosti da Stoltenberg radi na planu da se uvuce u nato pakt Australija, Japan i Juzna Koreja. Poslje zavrsetka prvog hladnog rata elminirani su sirom Europe komunisti kao jedina prepreka ratu, militrizmu…danas nema nitko da se suprostavi ljudima poput Stoltenberga…Vlak juri punom brzinom u provaliju uz klicanje Europljanja.

Ivan
11 mjeseci prije

Sto su Nijemci toliko skrivili Bogu da moraju opet trpjeti ovog majmuna?

R M
11 mjeseci prije

Ulazi otac u sobu i zatiče sina tinejdžera kako gleda Eurosong.
-Što ne gledaš porniće, kao svi tvoji normalni vršnjaci?

Jednostavno receno
11 mjeseci prije

Nije samo neke nacije, već svi mi ne bitno nacije vidimo i vodimo dvostruke standarde, samo je bitno za koga navijamo i eto ga dvostruki standard.

nekoime
11 mjeseci prije

Narodi koji žive u džungli htjeli bi ipak malo pravde.

Steve
11 mjeseci prije

I onda, jednoga dana, za nekih milion godina npr, kada neka nova vrsta sa četiri ruke i tri noge…, bude čeprkala po pesku i pronađe neke ostatke ove naše ,,civilizacije,, pričaće o njoj kako nije nestala zbog cunamija, supervulkana, topljenja polova, …nego će reći, uništiše ih dvostruki standardi…

Roccos
11 mjeseci prije

Kao što navija i prljavi lažni Gavran.

alexosijek
11 mjeseci prije

Mislim kako treba pouništavati svo oružje na planeti – i onda Scholza (umjesto da bude ovako lijepo uvaljen u fotelju) i npr Putina staviti u kavez, ring – pa neka se pomlate na biti ili ne biti…Naravno, ova moja ideja nije nova: već odavna (vezano uz događaje iz WWI) je u knjizi “Na zapadu ništa novo” opisao E.M.Remarque — toliko o velikom “tehnološkom” napretku, kao i bilo kojem drugom napretku ljudske civilizacije u zadnjih stotinjak godina…lp

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI