Pentagon traži strogu kontrolu prijema kineskih studenata na američka sveučilišta

kinezi
11 komentara

Pentagon je predložio ograničavanje prijema 30 000 studenata iz Kine u SAD. Riječ je o doktorskim postdiplomskim tehnološkim tečajevima, a Pentagon vjeruje da će se tako izbjeći krađa intelektualnog vlasništva.

Sjedinjene Države bi mogle biti prisiljene procijeniti prednosti od davanja na tisuće doktorata kineskim studentima u svojim programima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, zabrinutosti zbog krađe intelektualnog vlasništva, koju spominje američki predsjednik Donald Trump, prenose američki mediji.

“Želimo li, kao do sada, primati 30 000 kineskih studenata, doktora znanosti u različitim područjima? Želimo li to učiniti ili su gubici veći od prednosti?”, upitao se u četvrtak podtajnik za istraživanje i razvoj Pentagona, Michael Griffin.

Michael Griffin je članovima Odbora Oružanih snaga Zastupničkog doma rekao da nije na njemu da odlučuje kako postupiti, već traži od Trumpove uprave da se izjasni o tom pitanju.

Službeno je objasnio da se Kini olakšava put da njihovi najtalentiraniji studenti uče na američkim sveučilištima, na kojima ima laboratorija koji rade za privatni sektor, ali i onih u službi tvrtki koje rade za Pentagon.

Osim toga, upozorio je zakonodavce spomenutog odbora da Peking također pokušava kupiti tvrtke opskrbnih lanaca diljem Sjedinjenih Država.

Ovaj alarm iz srca američkog Ministarstva obrane dolazi u vrijeme kada SAD i Kina ulaze u puni trgovinski rat, a Washington optužuje Peking za krađu intelektualnog vlasništva.

Ipak, teško je vjerovati da se kineski studenti primaju u na američka sveučilišta u programe na kojima se usavršavaju najmodernije vojne i civilne tehnologije, koje su vjerojatno nedostupne i američkoj akademskoj zajednici. Na takvim projektima rade provjereni ljudi i na specijalizaciju se studenti koji su prošli višestruku provjeru od strane američkih obavještajnih službi. Stoga je teško razumjeti apel Michaela Griffina, a Kina ionako neće praviti probleme ako se usvoji mjera ograničavanja razmjene studenata.

Trump je početkom ožujka priopćio kako će nametnuti milijarde dolara carina na 50 milijardi dolara uvoza kineskih proizvoda u SAD, jer po njegovu mišljenju kineske tvrtke uživaju veće carinske prednosti u odnosu na njihove konkurente iz Sjedinjenih Država.

Razlozi koji su doveli do ovih mjera su visoki trgovinski deficit kojeg Sjedinjene Države ostvaruju u razmjeni s Kinom, koji iznosi oko 375 milijardi dolara, dok s druge strane Trump optužuje azijskog diva da potkopava prava intelektualnog vlasništva američkih tehnoloških tvrtki, prisiljavajući ih da, kao uvjet za poslovanje između dvije strane, prenesu svoju tehnologiju kineskim tvrtkama.

Michael Griffin
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

Ovako počinje a završava se tako što je svaki Kinez (kineskog porekla) potencijalni špijun – kao Japanci za vreme ww2.
Nama šta da čudi, najavljeno godinama unazad. Ovo je samo zalaženje u detalje.

palermo
5 godine prije

Za promjenu da se i Ameri brane od vanjske agresije. A da se ne lažemo, zna se da su Kinezi najjači u krađi intelekutalnog vlasništva. I nisu ništa manje podli od Zapada.

Laki Topalović
5 godine prije

Paranoja, a to može biti opasno.

Novi grga (zuzu)
5 godine prije

https://www.humanitiesindicators.org/content/indicatordoc.aspx?i=315
Pogledajte na donji grafikon pa ce vam sve biti jasno.
Samo oko 2% visoko obrazovanih ( post diplomske studije) u ameriki su bijelci, a daleko najveci postotak su Azijci tj. Kinezi.
Gledao sam dokumentarac gdje neki profesor objasnjava kako je to problem, ne zato sto su Kinezi , nego zato sto se nakon studija vracaju u Kinu.
Robin Li ( baidu ) 2. najbogatiji Kinez dolazi turisticki u HR. On je takoder americanski student.

Boris
5 godine prije

Najveca kradja intelektualnog vlasništva se desila nakon drugog svjetskog rata kada su Amerikanci iz okupirane zapadne Njemacke uzeli ne samo svu tehnologiju i patente bez ikakve naknade, nego su jos organizirali i operaciju ‘Paperclip’ za preseljavanje (prisilno) svih njemackih strucnjaka koji bi mogli biti od koristi za razvoj americke tehnologije, posebno vojne. Tako je i vodja njemackog raketnog programa Wernher von Braun prebacen u SAD, i tamo vodio njihov raketni i kosmicki program. Pa onda i strucnjaci Gestapoa za mucenje, od kojih je CIA ucila. Inace Amerikanci kradu najbolje naucnike iz cijelog svijeta, placaju ih nastampanim dolarima. I vecina te tehnologije i intelektualnog vlasništva za koje Ameri tvrde da je njihovo, je razvijeno od strane naucnika-imigranata, koje su odhranile i skolovale druge zemlje, sve do doktorata, ili do magistarskih studija, a Amerikanci ih samo odabrali i ubrali da onda za njih rade. Kad pocnes raditi u americkoj firmi, kad potpisujes… Čitaj više »

tedi
5 godine prije

Koja budaletina,AB su imali prije SSSR ,pa su je ovi dobili,mlati praznu slamu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.