The Times: Hakeri mogu preusmjeriti britanske projektile na pogrešne ciljeve

Projektil
44 komentara

Nedavno je Ured za odgovorno poslovanje američke vlade otkrio da hakerima treba oko sat vremena da uđu u oružani sustav Pentagona i jednog dana bi mogli nad njim preuzeti kontrolu. U izvješću se navodi kako se desetljećima ne mijenjaju lozinke i ne provodi ažuriranje sustava sigurnosti i softvera. Nacionalno sigurnosno vijeće je na stanje računalnih sigurnosnih sustava Pentagon upozorilo još 1991. godine, a Ured za odgovorno poslovanje kao prioritet IT sigurnosti razmatra od 1997. Neke se lozinke nisu mijenjale još od ’70-ih i one su danas neadekvatne i za hakere su mnoge od njih prejednostavne.

Međutim, Daniel Wagner, izvršni direktor tvrtke Country Risk Solutions, komentirajući izvješće američke obrambene agencije nije naveo da se to odnosi i na oružane sustave, poput onih za lansiranje i upravljanje projektilima. Alarm su podigli američki saveznici u Velikoj Britaniji, gdje su stručnjaci utvrdili da uz ovako nisku razinu kibernetičke sigurnosti hakeri bez problema mogu preuzeti kontrolu nad ranjivim američkim sustavima, piše The Times. Sada su Velikoj Britaniji, znanstvenici i stručnjaci zabrinuti su da slični nedostaci postoje i u britanskom oružju.

Britanski znanstvenici su zabrinuti da bi hakeri, kako se ispostavilo, mogli provesti kibernetičke napade na oružane i satelitske navigacijske sustave u Velikoj Britaniji, a kada probiju sustave IT zaštite mogli bi ovladati oružjima visoke preciznosti i projektile navesti da gađaju pogrešne ciljeve, piše The Times ,

Znanstvenici primjećuju da neprijateljska strana, koja bi uspjela probiti sustave i ovladati satelitskim podacima za lokaciju ciljeva i dezorijentirati sustave navođenja, može izazvati katastrofalne posljedice.

Kao što smo naveli u početku, ove su stavove vojni stručnjaci u Velikoj Britaniji nakon što su otkrivene ranjivosti u američkim oružanim sustavima čije bi sigurnosne sustave hakeri mogli probiti u jednom satu.

U studiji koju je proveo Ured za odgovorno poslovanje američke vlade se pokazalo se da se Pentagon tek sada “počinje baviti razinom ove ranjivosti “.

“Tijekom nedavnih testova velikih oružanih sustava koje je razvio Pentagon, računalni stručnjaci koji su igrali ulogu neprijatelja su relativno lako uspjeli preuzeti kontrolu nad sustavom i u većini slučajeva djelovati neprimijećeno”, navodi se u studiji.

Sada stručnjaci i znanstvenici koji prate moguće prijetnje u Velikoj Britaniji vjeruju da su u istoj opasnosti i britanski vojni sustavi.

Kao što je napomenuo The Times, Sjedinjene Države ozbiljno povećavaju napore da ispitaju i unaprijede svoja oružja, posebno njihovu otpornost na kibernetičke napade.

Prošle godine, nakon što su američki brodovi počeli imati problema sa satelitskom navigacijom na Crnom moru, sumnjalo se u Rusiju da testira nove tehnologije koje mogu utjecati na GPS sustav.

Satelit koji prenošenjem netočnih podataka zavara neprijatelja može imati ozbiljan utjecaj na zapadne sile, navodi se u članku.

“U najtamnijem scenariju, precizno oružje koje, recimo, treba udariti u neprijateljsko uporište, pogodit će bolnicu, a ne vojni objekt “, rekao je Jack Watling, istraživač na Kraljevskom institutu Združenih borbenih snaga Velike Britanije.

S druge strane vrijedi podsjetiti da je američki stručnjak Daniel Wagner izjavio da bi za ažuriranje svih sustava u američkoj vojsci i ugradnje modernih sustava koji bi mijenjali lozinke svakih sat vremena trebalo potrošiti ogromne svote novca, a taj bi se posao morao provoditi konstantno.

Daniel Wagner kaže kako je ova prijetnja je konstantna, tako da se za borbu protiv nje može se koristiti neizmjeran iznos sredstava ažuriranje svih sustava može zahtijevati stotine milijardi dolara, ali to mora biti učinjeno, bez obzira na cijenu.

Jesu li sigurnosni sustavi američkih, potencijalno i britanskih oružja, do te mjere zanemareni da kontrolu nad njima može preuzeti skupina neprijateljskih vojnih računalnih stručnjaka i usmjeravati ili dezorijentirati projektile kamo oni žele ili je ovo još jedan od razloga za povećanje vojnog proračuna Pentagona, koji će 2019. dobiti 716 milijardi dolara iz proračuna, a prate ih i saveznici u Londonu, pitanje je na koje javnost neće dobiti odgovor.

Izvješće PDF: GAO /  The Times

Pentagon ne mijenja lozinke sigurnosnih sustava i mogu se probiti za jedan sat

Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
5 godine prije

Hm, onda bi hakeri mogu preusmjeriti i ruske projektile na pogrešne ciljeve.

kiki
5 godine prije

Hm…na što treba bit spojen računalni sustav koji kontrolira projektile…neznam kako bez satelita. Lijepo sam rekla na onom članku gdje su svi navalili na nuklearni rat…da rakete možda neće bit moguće ni ispalit…elektronsko ratovanje je zgodna stvar…

Ivo
5 godine prije

Budalaštine. Većina senzitivnih sustava je off-line i van dometa hakera. Komunikacije se odvijaju putem zaštićenih mreža i nisu tako jednostavne za uopće pristupiti. Ovo je samo uobičajeno graktanje pred traženje dodatnih novaca od poreznih ovaca.

milan
5 godine prije

Sasa F. ne treba biti alav, citanost portala je izuzetna nisu potrebni naslovi tipa Jutarnji List…ovaj portal smatram ozbiljnim 🙂

Moreno
5 godine prije

Ako su Kimovi hakeri hakirali SONY i ako za Kima kredu Bitcoine, onda Kimovi hakeri mogu preuzet američke i engleske projektile i gađat njih same . . . zato Kim i odustaje od svojih raketa, kad neprijatelja može tuč sa njegovim oružjem 🙂

Alen
5 godine prije

Sateliti su glavni,bez njih nema pucanja…

Mikojan
5 godine prije

U dobra stara vremena svaka vojska je posjedovala vlastiti sustav veza, da bi “hakirao” ili prisluškivao morao si fizički da se nakačiš na liniju. Danas umejsto da nastavljaju u toj tradiciji oni koriste kojekakva tuneliranja unutar svjetske IP mreže. Jeftinije, je, sigurnije, pa nije baš 100% ali uglavnom je. Ako se netko i probije u neku takvu mrežu to sigurno neće javno objaviti tako da sve ove priče oko hakiranja ovoga i onoga su pomalo smješne.

Georgij Žukov
5 godine prije

Ja se samo iskreno nadam da nas uvazeni komentator na nuklearni pogon gospon Ivo, nije haker 🙂

Tadmur Palmirović
5 godine prije

I ovo je dokaz na osnovu kakvih budalaština možeš izvući pare od ovaca.Cilj je potpuna i kolektivna paranoja .Neke zapadne zemlje su blizu ,jako blizu toga,tako da se jednim dijelom mogu složiti sa milanom i sa Ivinim komentarom.Nikako se ne smije ni u jednom trenutku potcijeniti vojnu ili drugu moć ovih psihopata i nasijedati na njihove ” pile naopako”..

citam "logicno" , logicno razmisljam
5 godine prije

Pitam se, nije li ovo unaprijed opravdanje, ako super precizni projektili( kako se navode u tekstu) ” slucajno” pogode neke osjetljive ciljeve, da se kaze nismo mi majke mi, to su ti zli hakeri. Jer malo je cudno da se objavi vijest kako su sigurnosni sistemi ovako ranjivi. Cuj za sat vremena hakiraju tako vazne sisteme.

cicos
5 godine prije

Prije, ne vise od mjesec dana gledao sam “zanimljivu” emisiju o oruzju. Izmedju ostalog i “istrazivanje” kako da obore one Ruske ulta-giga-mega-super-hypersonicne raketLe. Zakacili su nekakvu raketicu na plafonce a onda nashnjirali u nju cini mi se 8 lasera po kojih 10W …. i przili i przili i przili i nakon XY minuta PUFFF. Odusevljenje medj’ naucnim osobljem. E jesmo je PIIIIP. E nije mi bio to najzanimljiviji – to sto ce oni nju anako ultra-giga…. da strefe tamo gore na XX kilometara no njihova tvdnja da oni nece da picnu u bojevu glavu vec u njen rep !!! ili mozda pod rep. Bio sam zbunjen i propustio sam taj “podrepni” detalj. Razlog pichenja rakeTle pod rep – cisto ekoloski (valjda) da onaj Uranijum ne padne dole nekome u dvorishte. Cak i da im uspije da pogode raketu bas kako se oni vajkaju, zar je neko lud da ne provjeri… Čitaj više »

Brave new world
5 godine prije

Ovo su informacije za idiote.

nije bitno tko
5 godine prije

Ovi če na kraju sami sebe da gađaju.

giordano bruno
5 godine prije

Marfijev zakon — Ako nešto može da pođe naopako, poći će naopako.

Mucke
5 godine prije

U zurbi za maznjavanjem profita kreatori digitalne tehnologije se nisu puno obazirali na nekakve zastite jer su smatrali da potencijalni protivnici nece za 100 godina doci na taj tehnoloski nivo.Ako je moguce upravljati tudjom digitalnom tehnologijom sa sigurne udaljenosti (kamere ,mikrofoni,upravljacki procesori,przenje tudjih kreditnih kartica itd. pa sve do klima uredjaja i pecnice) onda je moguce i ovo sto clanak navodi.(slucaj Iranskog Natanza to potvrdjuje)
Pametne vojske su vec vratile analogne sisteme upravljanja osjetljivim stvarima.

Majk Majers
5 godine prije

Bah, ti hakeri nisu nista prema “konspiracijskoj skupini” koja “rusi Logicno” iz dana u dan haha.
P.S. gre li brisanje kako?

tuf
5 godine prije

Kako zgodan tajming, baš nekako u vrijeme kada su američani zaprijetili da će bilo kakvo rusko elektroničko uplitanje u naredne američke izbore smatrati agresijom i opravdanjem za cyber napad na Rusiju.
Iskreno se nadam da je Rusija već odpojila sve kritične sustave s bilo kakvih mreža, jer ovo je sada samo pitanje dana.

Parip
5 godine prije

Imali neki ‘eker da rokne raketu u moju avliju

mladen3x
5 godine prije

Je,je,tak je,još kad bi ti sustavi bili spojeni na internet mogli bi im dizati uzbunu svakih pola sata,hahahahah,mogli bi prodrijeti u NASA sustav i instalirati filmić i reči-“Evo nas na Marsu”….hahahahah….zato mi i nemamo PZO naoružanje jer bumo hakirali protivničke zrakoplove,jbte,imamo lovce šeste generacije a da i neznamo,hahahah….

Pajo
5 godine prije

mene jedino hebe kako ce to hakler preusmjeriti tj preoteti balisticki projektil jednoj vojnoj sili i zadati mu novi cilj – preko iphonea ili sa tabletom ili mozda nekim hebenim gejming okomputerom spojenim na 7giga wireles bozicnu antenu…taj dio mi nejasan. ili ce koristiti rudare od bitkojina spojene u seriju? mislim da bi najlogicnija varijanta bila da uradi to preko clouda u internet kafeu ispred zgrade

karantanac
5 godine prije

Ovo je tako providno i dato je u funkciji da plaši poreske obveznike kako se ne bi bunili zbog enormnog povećanja i onako prenapuhanog vojnog budžeta. Sada će im trebatio još par stotina milijardi dolara za poboljšanje zaštite od hakera, naravno, ruskih. Treba šišati stoku sitnog zuba kad ništa drugo ne zna nego da bleji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.