Astronomi objavili nove slike međuzvjezdanog kometa Borisov

Komet - Jakob Breivik Grimstveit
6 komentara

Astronomi s Yale sveučilišta objavili su u utorak nove, krupne fotografije Kometa 2I / Borisov, nudeći čovječanstvu svježiji pogled na prvi potvrđen međuzvjezdani komet koji ulazi u naš Sunčev sustav.

Prema NASA-i, kometi su “kozmičke snježne kugle smrznutih plinova, stijena i prašine koji kruže oko sunca … Kada se orbita komete približi suncu, on se zagrijava i ubacuje prašinu i plinove u ogromnu užarenu glavu veću od većine planeta. ”

Slika koju su snimili astronomi pokazuje rep komete, dugačak gotovo 160 000 km. Slike su snimljene 24. studenog pomoću W.M. Spektrometra Keck Opservatorija za snimanje slika niske rezolucije na Havajima.

“Ponizno je shvatiti koliko je mala Zemlja pored ovog posjetitelja iz drugog Sunčevog sustava”, rekao je Pieter van Dokkum, jedan od astronoma uključenih u projekt.

U priopćenju se također navodi da je komet prvi put viđen ljetos i trenutno se kreće prema Zemlji. Očekuje se da će početkom prosinca biti udaljen oko 305 milijuna km od Zemlje.

Smatra se da se komet formirao u „sunčevom sustavu izvan našeg“, a zatim se „izbacio u međuzvjezdani prostor kao posljedica sudara s planetom u izvornom sunčevu sustavu“.

Astronom Gregory Laughlin također je u izdanju napomenuo kako komet emitira “plin i sitnu prašinu” dok se približava Zemlji.

“Astronomi iskorištavaju Borisovu posjetu, koristeći teleskope kao što je Keck za dobivanje informacija o građevnim elementima planeta u sustavima koji nije naš”, rekao je Laughlin.

Studija iz listopada, objavljena u časopisu Astrophysical Journal Letters, sugerira kako Komet 2I / Borisov na sebi nosi vodu. Ako je to slučaj, to bi bio prvi put da je pronađena voda izvan Sunčevog sustava.

Borisov je tek drugi poznati međuzvjezdani objekt koji je prošao kroz naš sunčev sustav nakon otkrivanja leta ‘Oumuamua.

Komet 2I / BorisovMeđuzvjezdani komet
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fabijan
4 godine prije

Mirsade, hvala za lijepi clanak

Svijet bi bio ljepse mjesto da ljudi dignu glave I pogled umjesto da samo ceprkaju po blau proslosti

banana
4 godine prije

još jedna prilika za smak sveta !! :)))

nessy
4 godine prije

Pa, nigdje se ne moze bez tih Rusa. To je ocito, po imenu, Ruski komet kojim samo provociraju. Vidimo da je Ruski svemirski program napredniji nego smo mislili. Sada salju i komete da spijuniraju za njh. I umjesto da su barem diskretni, jos im daju Ruska imena. Za ocekivati je da Poljska, uz podrsku Baltickih velesila, ulozi diplomatski protest, i zamoli NATO da konacno ogranici Ruski utjecaj, barem u nasoj galaksiji, ako ne moze sire.
A i onaj drugi ‘Oumuamua, sigurno je Ruski, ali su mu promjenili ime da zbune miroljubivi NATO, pravo ime mu je Igor.

Fabijan
4 godine prije

jedina lijepa i pametna tema danas…
četiri komentara
od toga. dava su glupa, provocirajuća
spomeni ruse i amere odmah 50 komentara
spomeni hrvate i srbe 250
eh, jadni moj balkanski narode,,,,,,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.