Rusija Inc je opet u poslu: skok je sada vidljiv jer se rublja spustila ispod 70 za dolar

Rusija - oporavak rublje
23 komentara

Ako je plan Rusije bio da ne paniči, da drži barut suvim i čeka da se cijene nafte oporave, onda taj plan djeluje prilično dobro. Rublja se ove sedmice vratila ispod 70 za dolar i prodavana je za 68,48 rublji prema dolaru do završetka trgovanja 3. juna.

„Zvanični kurs je u maju iznosio prosječno 72,6 RUB / USD u odnosu na aprilski 75,4RUB / USD, dok su najniži nivoi primjećeni krajem marta-početkom aprila, kada se rublja prodavala za oko 79-80 RUB / USD“ izvještava BCS Global Markets.

„Jača rublja je važan faktor za kretanje inflacije – apresija rublje usporava rast cijena uvoza i pomaže stabilizaciji inflacije potrošača. Analitičari vide porast uticaja drugih faktora, na primjer, deflacioni efekat koji dolazi od slabe domaće potražnje “, dodaje se u napomeni BCS-GM-a.

Rublja je tokom ove krize postigla izuzetno dobre rezultate, ali je teško ranjena u panici koja je uslijedila nakon odluke Kremlja da se 6. marta povuče iz sporazuma o smanjenju proizvodnje OPEC + i smanjila se 24. marta na 80,8815 RUB/USD.

Zavisnost rublje od cijena nafte u velikoj mjeri je prekinuta fiskalnim pravilom koje nalaže Ministarstvu finansija da uskrati sve prihode ostvarene izvozom nafte iznad cijene od 42 dolara za barel.

Dok je bilo razgovora o obustavi fiskalnog pravila tokom krize kako bi se stvorio dodatni novac za potrošnju, ministar finansija Anton Siluanov izašao je prošle nedelje sa odlukom da oprezno fiskalno pravilo ostane na snazi.

Nafta je opet u zoni komfora

Cijene nafte su se takođe brzo oporavile, vođene optimizmom zbog novog sporazuma o smanjenju proizvodnje OPEC+ koji će smanjiti proizvodnju nafte za 9,7 mbpd koji je potpisan 13. aprila. Cijena nafte je 3. juna nakratko porasla iznad 40 USD po barelu, što je u zoni komfora Kremlja.

Za sada se Rusija i većina ostalih članova kartela pridržavaju novog dogovora. Zaista, Saudijska Arabija je rekla da će smanjiti čak više nego što se obavezala u sporazumu, kako bi se cijene još brže oporavile.

Ruska proizvodnja nafte već je pala za 15,5 procenata u odnosu na njene post-sovjetske vrhove, na 9.388 miliona barela dnevno (mbpd) u maju, izvijestio je Bloomberg 2. juna pozivajući se na dispečersko odjeljenje Ministarstva za energetiku CDU TEK.

Saudijci su ove nedelje pozvali na održavanje sljedećeg sastanka OPEC, a navodno su Rusija i Saudijska Arabija postigle još jedan dogovor o produženju trenutnih proizvodnih kvota OPEC+ za još dva mjeseca.

Prema sporazumu OPEC+ potpisanom u aprilu, smanjenja proizvodnje trebalo bi da se 1. jula smanje sa kumulativnih 9,7 mbpd do 8 mbpd. Časopis Wall Street Journal piše da Saudijska Arabija želi da produži trenutnu kvotu od 9,7 mbpd do kraja godine, dok Rusija želi da poveća proizvodnju u julu. Dvije zemlje, kako se izvještava, septembar vide kao sredinu i blizu su postizanja dogovora.

Zvanični stav Rusije je sada da bi ponuda i potražnja na tržištu nafte konačno mogli biti uravnoteženi do juna ili jula. To je djelimično razlog zašto oklijeva produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje OPEC+ do kraja godine i želi povećati proizvodnju već u julu. Ali čini se da je Kremlj spreman na kompromis. Predsjednik Vladimir Putin održao je razgovore sa saudijskim prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom prošle nedelje i obećao “usku koordinaciju” između ministara energetike. Saudiji su potrebne cijene nafte koje bi bile bliže 80 dolara da bi se budžet mogao uravnotežiti.

Iznenađujuća otpornost

Sa cijenama nafte od 40 dolara, Rusija Inc se vraća u posao jer budžet više ili manje raste.

Sa kursom rublje od 68 dolar čak dobija određenu konkurentnost izvoza, kao i priliv budžetskih prihoda (koji su denominirani u rubljima) kako bi se povećali prihodi od povećane cijene nafte (koja se pretvara u dolare). Jedna od poteškoća ruskog budžeta je da je zapravo jedan od najvećih pobjednika devalvacija rublje, jer dobija više rubalja da ispuni svoje obaveze u budžetu (koje nisu prilagođene za devalvacije), čak i ako te rublje vrijede manje.

Zaista, Rusija je zatvorila prvo tromjesečje trostrukim suficitom – trgovinom (3,8 milijarde dolara), tekućim računom (1,8 milijardi dolara) i saveznim budžetom (0,2 odsto). Dok će budžet takođe sigurno pasti u drugom kvartalu – posebno nakon što je vlada upravo objavila novi Nacionalni plan oporavka od 7,3 biliona RUB – biće znatno smanjeno trošenje devet biliona rubalja koje Rusija drži u svom rezervnom fondu Nacionalnog fonda za dobrobit (NVF) za pokriće budžetskog deficita u doba krize.

To ne znači da ekonomiju nije zahvatila koronavirusna kriza. Ruska privreda će se smanjiti za pet procenata u 2020. godini i počeće da se oporavlja krajem godine, izjavio je ministar ekonomskog razvoja Maksim Reshetnikov, u izjavi objavljenoj 22. maja.

„Očekujemo da će aktivna faza ekonomskog oporavka započeti u oktobru-decembru i da će se nastavi 2021. godine“, rekao je Reshetnikov i dodao da će 2021. ekonomija rasti za 2,8 procenata.

Recesija na godišnjem nivou očekuje se sa 9,5 procenata u aprilu-junu, 6,3 procenta u julu-septembru i 5,2 procenta u oktobru-decembru 2020, rekao je. “Čim se ukinu karantenska ograničenja, očekuje se nastavak rasta BDP po tromjesečju počevši od trećeg tromjesečja”, prognozira Reshetnikov.

Oporavak se već hrani preko tržišta kapitala

Ali prvi zeleni izdanci oporavka počinju se pojavljivati. Mnogi indikatori koji mjere svakodnevni život ekonomije su napunjeni. Ruska industrijska proizvodnja je u aprilu 2020. pala za 6,6 procenata na godišnjoj razini. Promet u maloprodaji je smanjen za četvrtinu, a nezaposlenost je skočila na 5,8 procenata. Trebat će ostatak godine da se ovi brojevi oporave.

Međutim, IHS Markit Composite PMI izlazni indeks narastao je na 35,0 u maju, sa aprilskog najnižeg nivoa od 13,9. Uprkos tome, indeks PMI ostaje duboko u crvenoj zoni i znatno je ispod svoje vrijednosti od 50.

Predviđanja da će ruska ekonomija biti u prilici da se snažno oporavi u drugoj polovini ove godine – ili bar bolje nego mnogi drugi na rastućem tržištu (EM) – izgleda da će se možda potvrditi.

Domaće rusko tržište obveznica dobro radi i privuklo je dovoljno novog međunarodnog kapitala u maju da potpuno nadoknadi pad cijena nafte tog mjeseca, tako da je vrijednost rublje ostala ravnomjerna uprkos padu cijena nafte. Investitori su vidjeli da rusko Ministarstvo finansija blagajne OFZ trezorske zapise smatra „sigurnim utočištem“ od globalne krize u koroni.

Rusko Ministarstvo finansija priprema ogromno povećanje izdavanja federalnih obveznica OFZ-a kako bi finansiralo fiskalni podsticaj usljed Covid-19, rekao je 21. maja zamjenik ministra Aleksej Moiseev, a Ministarstvo je već uložilo preko 1,1 biliona rublji (15,5 milijardi dolara) – u vrijednost obveznica ove godine, od prvobitno planiranih domaćih pozajmica u iznosu od 3,3 biliona rublji. Prije je rečeno da je moguće dodatno pozajmljivanje od 2 biliona rublji, ali ti planovi možda sada nisu potrebni.

Rusko tržište kapitala takođe je poraslo tokom posljednjeg mjeseca, pošto su najnerazumniji portfolio investitori počeli da ubiru plodove od jeftine globalne prodaje akcija na EM, koja je započela krajem Februara. Ruski trgovinski sistem (RTS) u dolarima i dalje ostaje nisko sa oko 26 procenata YTD, ali je stekao nešto manje od 10 procenata u posljednjem mjesecu.

Tržište dionicama metalskog i rudarskog sektora je ustvari vratilo apsolutni dobitak od jednog procenta od 1. januara od 3. juna, povrativši sve što je izgubilo ove godine. Komunalne usluge su takođe dobro zaradile, odličnim radom u prva dva mjeseca ove godine, prije nego što se kriza pojavila, i smanjenje je samo tri procenta u odnosu na zatvaranje tržišta 3. juna.

Rastući optimizam među investitorima podstiče se kako zemlje širom Nove Evrope počinju da smanjuju svoje režime zaključavanja.

„Čini se da su igrači sigurniji u to da igra nije gotova, jer se ekonomije ponovo otvaraju za poslovanje i, samim tim, namjeravaju da ne propuste vožnju. Očekivanja oporavka u obliku slova U rastu”, rekao je BCS-GM u napomeni.

“Naslovi da OPEC + možda samo popravlja ograde i produžava trenutni rekordni rez i poslije juna (umjesto da smanji skaliranje do početka jula) dodatno su ojačali raspoloženje i Brent. Ipak, svaki entuzijazam će biti pod kontrolom – tenzije između SAD i Kine mogu se rasplamsati.”

EkonomijaNaftarubljarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abopl
3 godine prije

Americki sateliti kao Hrvatska su mislili da oni mogu unistiti Rusiju.
Prevarili su se.

tihobl
3 godine prije

Nastavice rublja rasti. Rusi masovno vade dolare iz slamarica i prodaju. Uopste nisu reagovali na valutni udar kako je planirano. Cak ih ni pad cijena nafte nije isprepadao.
Putin opet je u problemu – cijena nafte dosla je do nivoa kad mu vise dolara stice nego sto ih trosi, a jos ga i gradjani zatrpavaju valutom koje se pokusavaju rijesti. Na ljeto izacice vijest o porastu zaliha dolara u deviznim rezervama Rusije iako Putin pokusava da se rijesi dolara.

mislim
3 godine prije

rublja će postati major valuta!
a i kineski juan.

Святослав 965
3 godine prije

Dokaz da je Putin velemajstor u sahu. Lukavstvom primorao je ubaciti u igru i Jenkije da i oni smanjivaju barele i ubuduce se nece sakrivati iz AS ko fol tri majmuna. Ovo je plescetina zaestoka i EU od Putina da ne trljaju vise dlanove tek tako lako. vreme brze i lake zarade na Ruskom narodu i njihovim resursima mogu zaboraviti. Davaj Davaj …
Nema vise placke drugih naroda i krizu sadasnju morace EU & Usa morace rijesiti u novim zaduzivanjima koje ionako nezce nikad nikom vratiti. A to im u ekonomiji nije nesta od velike pomoci. Bolesnicima je ljek zesci i opasniji od bolesti.
Realna ekonomija se vraca u nevidjenom maratonu i uspijesce samo oni koji prodavaju svoj rad i trud .
A Usrancima nece pomoci ni treci posao u jednom danu a vec sad pice po dva posla u 13 sati radnih.

Святослав 965
3 godine prije

Ad astra mislis na GMO ili … Rusija je NO1 u zitaricama, nafti i gasu. Gubernije Ruske jos nisi ni istrazene 1%.
Za sad im je dosta onoga sto imaju a znaju. Gas je za 100 godina u igri a klima koja ide u prilog Rusiji radi zitarica i poloprivrezdi je u putanji. Steta sto Rusi ne naprave koji svijetski rat i finaciraju obe strane.
Te usput ne prodavaju i wc papir zaracenim stranama. 😉

Fenix
3 godine prije

Hebeni Rusi izgleda naučili igru. Nisam očekivao ovako brz oporavak. Evo u Njemačkoj BMW otpusta 5000 radnika direktno iz svoje fabrike( ne brinem za Svadbe izvuci ce se oni) samo govorim kako su Rusi postali dobri kapitalisti.

Stota perestrojka
3 godine prije

Sta rusi jos uvijek nisu dedolarizirali rusiju?
Ja sam na ovom portalu procitao stotine tekstova kako je dolar bezvrijedna valuta.
Ja samo znam da bi rusi dali prkna za dolar.

sobravia
3 godine prije

Velika većina Hrvata voli Rusiju i Ruse.

ionako necete objaviti
3 godine prije

Denominacija je promjena nominalne vrijednosti novčane jedinice (najčešće brisanjem jedne ili više ništica) koja se provodi zamjenom novca novcem manje ili veće vrijednosti. Taj se postupak provodi u vrijeme monetarne reforme ili zbog visoke inflacije, kada se novčana jedinica ubrzano obezvređuje, mora se utvrditi aritmeticka sredina.

zasto svi koriste krivi izraz?

Tatanka Yotanka
3 godine prije

Amerika ima sve naj bolje, naftu, poljoprivredu, školstvo i u mjesecu maju se je broj zaposlenih opet jako povećao i svi oni koji govore o nekakvom raspadu
ili čak propasti Amerike su “fulali ceo fudbal”- Sa Trumpom ili bez Trumpas tj sa nekim drugim na čelu, Amerika ide dalje i ostati će u svemu naj jača država u svijetu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI