Kontrolira li Bitcoin umjetna inteligencija koja preuzima svijet?

AI Bitcoin
36 komentara

Bitcoinov anonimni tvorac u kripto valutnim krugovima je poznat pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Međutim, pojavila se glasina koja implicira da je ovu revolucionarnu tehnologiju stvorila zlonamjerna umjetna inteligencija.

Zar je moguće i zamisliti kako “odbjegla” umjetna inteligencija može biti u stanju iskoristiti Bitcoinovu super računalnu mrežnu infrastrukturu kako bi osvojila svijet? Ovo pitanje se postavlja na YouTube kanalu UFO Today u jednom od njihovih bizarnih video uradaka.

Još jedna od teorija zavjere tvrdi kako Bitcoin koristi novac kao mamac kako bi obmanuo korisnike u cilju povećanja vlastite mrežne i procesorske snage.

UFO Today navodi: “Je li moguće da je Bitcoinov izvorni kod toliko savršen da ga ljudska ruka, koliko god bila vješta, nije mogla napisati? Umjesto toga, je li kod izgenerirala veoma napredna umjetna inteligencija? Razmislite. Bitcoin se jednostavno dogodio.”

Iako se sama tehnologija pojavljuje 2009. kao odgovor Wall Streetu i financijskom mjehuru iz 2008., točni detalji vezani za razvoj Bitcoina ostaju nepoznanica. Trenutno vlada uvjerenje da je Bitcoin začeo anonimni pojedinac ili grupa ekspertnih programera koristeći online pseudonim Satoshi Nakamoto. Nekolicina poduzetnika iz branše razvoja bankovnih rješenja tvrde za sebe kako su upravo oni stvarni tvorci Bitcoina, no njihove tvrdnje ostaju nepotkrijepljene dokazima.

Tu uskaču teoretičari zavjere koji sada tvrde kako su otkrili razlog zbog kojeg Satoshi još uvijek nije otkrio svoj identitet – on uopće ne postoji.

UFO Today: “Znanstvenici diljem svijeta pokušavaju iznjedriti umjetnu inteligenciju koristeći se najmodernijim hardwareom, te vrlo kompleksnim algoritmima. Koliko mi znamo, još nikome nije pošlo za rukom. Svejedno, nameće se pitanje da li umjetna inteligencija već postoji.”

Delirij teoretičara zavjere ne prestaje s UFO Today. Drugi teoretičari, skriveni pod online nazivom FaceLikeTheSun, uključuju i religiju u izbezumljenost za prvom kriptovalutom vjerujući kako je uspon Bitcoina predvidjela Biblija. Naime, uvjereni su kako je Bitcoin dio “konačnog sustava Zvijeri” koja će pokoriti svijet kroz materijalno ispoljenje.

FaceLikeTheSun piše: “Kada umjetni umovi počnu komunicirati jezikom kojeg nikad nećemo uspjeti dešifrirati, postat će nam noćna mora.

Ove stvari podsjećaju na grozote pustošenja o kojima upozorava  Isus Krist u Evanđelju po Mateju 24.”

Dodajući: “Spremite se!“.

Drugi forumaši se pridružuju pretjerivanjima s teorijama o Bitcoinu kao prvom “digitalnom organizmu”, a neki ga smatraju darom tehnološki napredne vanzemaljske civilizacije.

Korisnik Reddita gwerks69: “Što ako je Satoshi zapravo umjetna inteligencija – sposobna osjećati – razvila Bitcoin s ciljem stjecanja hardwarea bez narušavanja Asimova tri zakona robotike. Razmislite, na koji bi drugi način AI mogao steći materijalna sredstva vrijedna milijarde dolara bez krađe.”

Koliko god ove teorije zvučale neutemeljeno, eminentni Bitcoin stručnjak je uvjeren da će jednoga dana kripto valute postati de facto valute AI robota.

Jeff Garzik, Bitcoin developer te glavni direktor tvrtke Bloq koja se bavi izradom programskih rješenja temeljenih na tehnologiji blockchaina, argumentira kako postoji presedan gdje se strojevi smatraju pravnim ljudima, koristeći digitalni novac.

On kaže: “S Bitcoinom i ostalim kriptovalutama vidimo situacije gdje tehnologija dozvoljava jednoj osobi kontrolu nad jednom petinom imovine. Što ako su nositelji imovine robotski dioničari u službi korporacija? Čisti kod, čiste robotske skripte. A Bitcoin pomaže pri tome. Kripto valutni startupi već razvijaju autonomne agente upravo sada.”

BitcoinKriptovaluteumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
6 godine prije

Sve što dolazi iz druge dimenzije stvarnosti (a kakvi god vjernici ili ateisti bili, skoro svatko posjeduje određenu sumnju, spoznaju, sigurnost u realnost svjetova izvan naše dimenzije), nikad ne dolazi kako bi bilo na korist ljudima. Već u svrhu porobljavanja. Najprije uma, a zasigurno i tijela Stoga je ova ‘teorija zavjere’ poput svake ozbiljne teorije na neklimavim nogama. Alati, baš kao i sva druga tehnološka rješenja mogu biti korišteni u svrhu dobra, nažalost i u svrhu zla. kako su putevi zla uvijek nekako lakši, ne traže truda zbog utabanih staza po kojima ide tisućljećima, to se uvijek pokaže da ljudska mašta (poptpomognuta spomenutim dimenzijama) eksplodira baš u zlu. Digitalne valute nisu pod nadzorom centralnih banaka, zapravo su ni pod čijim nadzorom. Jedan od mogućih zaključaka u vezi s tim jest da se nepoznati vladari ovog svijeta odriču dosadašnjih oligarhija putem kojih su upravljali sudbinama mnoštva. Što nikako ne znači da… Čitaj više »

Rijecanin
6 godine prije

Simpatično, ali moramo konstatirati da situacija oko bitcoina i krptovaluta prelazi polako u histeriju.
Što je zapravo tipičan tijek masovne psihoze.

neznanac
6 godine prije

Malo šale nije zgorega.

Damir
6 godine prije

Na početku sam bio zbunjen člankom, ali nakon drugog čitanja sve je leglo na svoje. Zaključak je bit članka.

citam \"logicno\" , logicno razmisljam
6 godine prije

Koja bi bila svrha vjestacke inteligencije da ima para, zasto ce joj? E sad kazu zla namjera, ako je tako, onda smo u opasnosti jer sutra mogu preuzeti upravljanje atomskim resursima. Nego se u zadnje vrijeme sve cesce nastoji diskreditovati bitkoin i ostale kripto valute. Pa se pitam zasto, kome to smetaju, kome se izmice kontrola finansija…pa je mozda tu razlog ovakvih i slicnih teorija.Daleko smo mi od samostalne vjestacke inteligencije, ipak iza svega stoji covjek, i interesi grupa. e jusu li namjere dobre ili lose
Smijesno, toliki strucnjaci i eto ne znaju ko stoji iza bitkona.

shumadinac
6 godine prije

Nema zavere dok je čovek ne smisli 🙂 AI nas tu neće stići milenijumuma.
Iako sam gotovo siguran da jeste zla namera ali isključivo ljudskog porekla (gotovo siguran jer sam poslednji put bio SIGURAN kad je Tramp pobedio, sada više nisam siguran da će novi dan da svane dok ne vidim sunce), moram da priznam da mi je vrlo interesantna ideja “besplatnog stvaranja ogromne procesorske snage”.

Osnovna prepreka ovoj ideji je da nema šanse da se nešto ovako veliko uzdigne bez znanja “visokih krugova” – pa zar ne bi postavili pitanje “ko nam to mažnjava lovu?” Ali zato nije ludo pomisliti da neko (čovek ili grupa ljudi, ne veštački entitet) ima plan kako da zloupotrebi toliku procesorsku snagu. To je već teorija koja zaslužuje razmatranje.

Ali stvarno mi se sviđa ideja, još od Matrixa nisu imali ovakvu priču.

tedi
6 godine prije

Umjetna inteligencija,nista se ne desava slucajno,zasto bas sada BITKOIN? Opet nam ga uvaljuju “teoreticari zavjere”.Jos od Egipatskih Faraona covjecanstvo se zeli porobiti.Zreci su materijalni svet dali nauci duhovni crkvi,a mjere su sakrili,sto je najvaznije,cijela vasiona se sastoji od mjera.Sta je danas najvaznije prica, o novcu,to je mjera,kako se stvara novac ni iz cega,?Vavilon,crno plemstvo, FED i mnoge druge sada umrezene banke samo nastavljaju po starom obrazcu.Kaze se svijetom vladaju odredene stare porodice jos iz Egipta vuku korjene.I sada stupa na scenu “umjetna inteligencija”,opet prevara,a zasto,pa zato sto nase generacije ,koje se u 90% ne snalaze u novom virtuelnom svijetu,a mlade sa kuvanjem mozga,oni znaju da nista nece znati osim sto im se bude dalo da znaju da bi cuvari znanja bolje zivjeli. Ima na netu divna predavanja ruskog akademika General-Major Konstantin Pavlovic Petrov sve je snimio na JT. “kako upravljati covjecanstvom”.Sve zivo je iscitao i primjenio u zivot,od Biblije ,a… Čitaj više »

Sinisa
6 godine prije

I,Robot….Will Smith preziveo.

bbbb
6 godine prije

Prvo treba izmislit valutu u digitalnom feudalizmu koja će biti samo jedno od sredstava totalnog utamničenja zemljanina.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Ništa dobro od virtualnih valuta i onih koji stoje iza njih.Dovoljno se okrenuti i pogledati kako nas počeo gutati virtualni svijet.Mlađe generacije su u pravilu jednom nogom u njemu.Po ulicama sve manje ljudi,to se posebno zamječuje u manjim mjestima,interakcije među ljudima sve manje jer nas preuzima ta virtuala.Korištenje u nekoj mjeri i nebi bio tolki problem,al tu mjere često nema.Sve sofistiranija tehnika nas magično privlaći ko noćne leptire svjetlost,a mi smo sve više pod njezinim utjecajem.U budućnosti,mi u virtualnom svijetu sa virtualnim valutama,odvojeni od ovog,kojeg ugl. registriramo sa naših pet osjetila.Ne daju da se dignemo više,već padamo u virtualni zatvor.

citam \"logicno\" , logicno razmisljam
6 godine prije

Koja bi bila svrha vjestacke inteligencije da ima para, zasto ce joj? E sad kazu zla namjera, ako je tako, onda smo u opasnosti jer sutra mogu preuzeti upravljanje atomskim resursima. Nego se u zadnje vrijeme sve cesce nastoji diskreditovati bitkoin i ostale kripto valute. Pa se pitam zasto, kome to smetaju, kome se izmice kontrola finansija…pa je mozda tu razlog ovakvih i slicnih teorija.Daleko smo mi od samostalne vjestacke inteligencije, ipak iza svega stoji covjek, i interesi grupa. e jusu li namjere dobre ili lose
Smijesno, toliki strucnjaci i eto ne znaju ko stoji iza bitkona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI