Rusija 2018. – Dok sankcije pljušte, zemlja obara rekorde

Ekonomski rast Rusije
127 komentara

Sankcije koje su 2018. pljuštale po Rusiji nisu spriječile zemlju da u gospodarstvu i financijama obori mnoge rekorde. Agencija Sputnik je odabrala njih deset.

Zlatne rezerve

U 2018. godini je Središnja banka Rusije stekla rekordnu količinu zlata – 92,2 tone, čime je zauzela prvo mjesto u svijetu po kupovini ovog plemenitog metala. Tako je udio zlata u ruskim deviznim rezervama dosegao 18%, a ukupne ruske zlatne rezerve su premašile su 2000 tona.

Do 2017. Rusija je stajala iza Kine, čije su zlatne rezerve iznosile 1800 tona.

Usput, neki analitičari vjeruju da bi se dio zlata kojeg prikupila Rusija moglo iskoristiti za financiranje alternativne strukture Svjetskoj banci, u okviru koje bi se suočavala sa Sjedinjenim Državama u njihovim trgovinskim ratovima.

Prodaja američkog duga

Uz rast zlata u rezervama, Središnja banka Rusije je smanjila svoje zaduživanje u Sjedinjenim Državama i prodala gotovo sav svoj američki dug. Još u travnju 2014. godine, nakon pooštravanja američkih sankcija, Središnja banka Rusije se počela rješavati američkih obveznica iz svoje riznice, ali je 2018. taj proces dobio zamah.

Tako je u lipnju ove udio vrijednosnih papira američkog ministarstva financija u ruskim rezervama bio manji od 10%, a na kraju godine je taj postotak pao gotovo na nulu.

Proračunski višak

U 2018. godini će ruski proračun biti zaključen s viškom, prvi put u sedam godina. Prema predviđanjima Ministarstva financija, taj će višak, ili suficit, biti 2,5% BDP-a. 2017. je proračun bio u deficitu i potrošnja je premašila prihode za 1,4% BDP-a.

U kontekstu sankcija, Središnja banka Rusije ne vidi razloga za financiranje američkog gospodarstva i guvernerka Elbira Nabuillina i vlada štite rusko financijsko tržište od previranja koja bi mogla doći s novim sankcijama.

Javni dug

Ruski vanjski dug je jedan je od najnižih u svijetu i iznosi 525 milijardi dolara. Za usporedbu, Velika Britanija se nosi s dugom od 7500 milijardi dolara, Francuska s 5000 milijardi, a Njemačka 4800 milijardi dolara. Vanjski dug eurozone premašuje 14 000 milijardi, a Sjedinjenih Država 21 000 milijardi dolara.

Hipotekarni krediti po nižim kamatnim stopama

Godine 2018. su Rusi dobili rekordan broj hipoteka. Prema stručnjacima iz grupe Dom, prvih 10 mjeseci u godini koja završava je dodijeljeno 1,17 milijuna kredita vrijednih 2370 milijardi rubalja ili 29,8 milijardi eura.

Porast davanja kredita je uslijedio zbog oštrog pada kamatnih stopa, koje su u listopadu pale do 9,41%.

Proizvodnja nafte

Rusija je 2018. godine s 11,6 milijuna barela dnevno u listopadu postigla novi rekord u proizvodnji nafte.

Prema nedavnom izvješću OPEC-a, ovo je najbolji rezultat postsovjetskog razdoblja, a prema istoj publikaciji, na godišnjoj razini će proizvodnja biti 11,24 milijuna barela dnevno.

Izvoz plina u Europu

Do kraja godine će Rusija isporučiti više od 200 milijardi kubnih metara plina u Europu.

U 11 mjeseci je Gazprom već izvezao 179,9 milijardi kubnih metara, što je porast od 2,6% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, a čak 10,2% više u odnosu na prvih 11 mjeseci 2016. godine.

Uvoz ruskog plina povećan je u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Češkoj, Finskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Grčkoj.

Izgradnja plinovoda Turski tok i Sjeverni tok 2 će teoretski povećati izvoz plina u Europu na 290 milijardi kubnih metara, što znači povećanje od 50%.

Izvoz pšenice

Osim energenata, Rusija je izvezla rekordne količine pšenice. Prema podacima ruskog Ministarstva poljoprivrede između 33 i 34 milijuna tona u poljoprivrednoj godini 2017. – 2018., a prema Bloombergu 36,6 milijuna tona. Ruske žitarice otkupljuje više od 100 zemalja, a najviše Egipat, Turska, Bangladeš, Saudijska Arabija, Indonezija, Azerbejdžan i Nigerija.

Bloomberg – Drugo gospodarstvo u nastajanju

Rusija se popela na drugo mjesto na ljestvici Bloomberga gospodarstava u nastajanju, preskočivši pet mjesta od 2017. godine.

Rast ruske ekonomije potvrđuje i Svjetska banka. Rang Doing Businessa stavlja Rusiju na 31. mjesto, dok je 2017. bila 35., a 2012. na 120. mjestu.

Prema izračunima Svjetske banke, Rusija je uz prvih 10 svjetskih ekonomija u smislu nominalnog BDP-a i sada je na 11. mjestu. U jednoj godini je nominalni ruski BDP porastao je za 300 milijardi dolara i ove godine iznosi 1580 milijardi dolara.

Turistički tokovi

Konačno, u 2018. godini je u Rusiji zabilježen rekordan rast turizma. Turistički tokovi su u Rusiju doveli 90 milijuna ljudi, što je najbolji rezultat u posljednjih 10 godina.

Sputnik

Pretplatiti se
Obavijesti o
127 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

Kad putin ode u penziju neka dođe ovdje da sredi malo situaciju, pa ćemo se im razvijati a ne samo iseljavati.

Šok
5 godine prije

dupli post, obrisati.

Sunseeker
5 godine prije

He he….samo se nasmijem kad se sjetim usranjskih naslova Rusija propada zbog djelotvornih sankcija…

Venom
5 godine prije

Nekima če biti slabo kad pročitaju ovaj članak 🙂

Ivo
5 godine prije

Prema poluinteligentima koji zagovaraju lihvu i kamatarenje kao pokretač razvoja, i svršavaju na liberalno-demonkratski model, Rusija je u debeloj banani. Imaju premaleni vanjski dug da bi se uspješno razvijali, dok je pred Usa i UK svijetla budućnost. Sirota Rusija…

Što je najgore i ubija svaku nadu u poboljšanje, Rusija ima vrhunsku vojsku i nuklearno naoruzanje, tako da im zapadne liberalne demonkracije ne mogu pomoći kroz neku humanitarnu intervenciju, sve i da žele. (a žele jako). Ukratko, ništa optimistično na vidiku…

čitalac
5 godine prije

Lijpeo,ali bilo bi zanimljivo vijdeti još neke pokazatelje, koji imaju veću težinu.
Na primjer, rast industrijskog civilnog sektora, rast produktivnosti, dodana vrijednost na zaposlenoga (u poređenju sa, npr. Njemačkom).
Bilo bi također zanimljivo vidjeti opremljenost industrije sa suvremenom opremom (npr. robotizacija). Ako imaju taj podatak za armiju trebali bi i za gospodarstvo.

eu kolonija
5 godine prije

energenti, hrana, voda, oružije itd. su samo neke od egzistencijalnih potreba a koje su potrebite svakom čovjeku. u rusiji ih hvala bogu ima I protiv toga nema sankcija. ovo pišem budalama koji su umislili izolirati rusiju

Son of Alerik
5 godine prije

Da američke sankcije ne moraju završiti s rasulom i gladi (kako je vjerojatno bahato planirano na američkoj strani), pokazuje Rusija sa svojim rezultatima. Svijet nije samo SAD i nije samo Zapad. Imaš li energente, imaš li sirovine, onda sasvim izvjesno imaš i Kinu koja takvo što potražuje. Rusija ima sve što Kini treba, a ne može je ucjenjivati jer je riječ o robama koje imaju prođu i drugdje. Dobro je vidjeti da Bloomberg ne krivotvori podatke. Manje od dvadeset godina je bilo potrebno Rusiji da se odmakne od posvemašnjeg rasula do 11. ekonomije na svijetu. Iako dio uspjeha treba pripisati njenoj veličini, dio energentima i sirovinama koje posjeduje, najveći dio zasluga za današnju sliku Rusije sasvim sigurno ima Putin, čovjek koji je uspio Rusiju ponovo učiniti velikom. No, kako i njemu vrijeme ide te ne može na sadašnjoj poziciji ostati dosmrtno poput njegovog kolege iz Kine, nadam se da mu… Čitaj više »

Trubadur
5 godine prije

Koji, sad pa rekordi…. A j sve mislio, evo stisli jih sa sankcijama, nizkom cijenom nafte i Rusije u bankrotu…..Dok eto na drugi strani, Ukraina, zbog koje je najviše tih sankcija i sprovedeno, cvata najviše u svojoj istoriji…..Da o srećnim i zadovoljnim Skripalima, niti ne pričam…

mladen3x
5 godine prije

A kome su Nijemci,Englezi i Francuzi dužni tolike pare?

barba tonći
5 godine prije

Ča su nekad bila Potemkinova sela sad je Sputnjik i ostali satelitići. hihihihihi

Croatia
5 godine prije

Bravo za Rusiju i Putina, nadamo se slijedeće godine još boljim brojkama i mozda Hrvatska opet mogne izvozit „ Mandarine“ i ostale proizvode na rusko trzište ??!!

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Mozda bi SAD trebale same sebi uvesti sankcije i tako pokrenuti vlastito gospodarstvo, i okrenuti iz minusa u pozitivan BDP.

giordano bruno
5 godine prije

Viktor Orban dao ukloniti jedan od simbola Mađarske prijestolnice, nema više statue čovjeka koji je poveo revoluciju protiv SSSR-a.
Vlasti su naredile da se brončani kip Imre Nagya ukloni s trga u samom središtu glavnoga Mađarskoga grada, u neposrednoj blizini parlamenta.
I statua je u petak uklonjena.
Imre Nagy je proglasio povlačenje Mađarske iz Varšavskog pakta i od UN-a zatražio priznanje Mađarske kao neovisne države pod zajedničkom zaštitom velikih sila.

Polako, ali sve dolazi na svoje mesto.

Grgo
5 godine prije

Turistički tokovi
I ja sam u 8. mj. 2018. turistički bio s obitelji u Rusiji i vratit ću se opet sigurno!

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Nijedna drzava svijeta ne treba demokratskog predsjednika, cara ili kralja vec BENEVOLENTNOG DIKTATORA kojemu su nacionalni interesi prioritet iznad svih ostalih prioriteta.

čoban Đuro
5 godine prije

Ne interesira me Rusija ,nego novinar koji treba otiči u poljoprivrednu savjetodavnu službu i tamo dati te pokazatelje pošto oni ne čitaju to.Sve do sada smo prepisivali razne savjete,zakone,odredbe ,kazne od zapada.Sve se pokazalo loše ,pošto to pokazuju statistički podaci.Kako sada ti naši zakonodavci ne vide da se podaci odnose i na poljoprivredna kretanja u svim zemljama iz kojih su kod nas ,zakonom ozakonjeni ti savjeti ,a donose samo negativne statistike.

Tursunov
5 godine prije

Na ovom portalu se non stop se glorificira doticni Putin, tako ispada da je svetac,
a od ovih citatelja ste napravili budale.
Svarno ste pretjerali.
U cilju slobode na logicnom, nadam se da ovaj komentar nece biti cenzuriran.

Alen
5 godine prije

Radim cesto u Rusiji, volim Ruse…otvoren i topal narod. Cijene nas i vole kao Slaven Slavena, sto na Zapadu ne postoji. Radio sam i sa Amerima…gledali su me i zvali su me “east european” i “rusky”…toliko su bili glupi da nisu mogli shvatiti da nisam Rus. Hrvatia je Rusima draga…e sad…ruski kapital je preuzeo kljucne resurse u Hrvatskoj…naftnu industriju(MOL je Ruski), plinski business, petrokemiju Kutina,luke Ploce(skriveni vlasnici),Split(otvoreni vlasnici),Rijeka(“Poljaci” su Rusi, koliko ja znam), Agrokor, hotele Losinjanka, sve ex zidovske i svapske vile oduzete 1945te koje su im komunisti prodali tijekom 90tih…nadam se da ce Ruski vladari Hrvatskom Hrvatima dati vece place. Jedino me to zanima. Standard….Hrvata u Hrvatskoj. A Rusija ne osjeti tzv.”sankcije zapada”, na Malti svaki Rus koji kupi villu min.za 1 milion eura dobije 5 Malteskih putovnica ?…dakle svi Bogati Rusi su EU drzavljani. Ruske trgivine su pune Ruske hrane. Osobno obozavam njihov Krill iz Sjevernog mora i… Čitaj više »

Aragorn
5 godine prije

sve ok,samo netocan podatak zaduzenosto francuske,njemacke i britanije.
usdebtclock dot org > world debt clock
cak imate i aplikaciju ako zelite pratit javne dugove zemalja

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.